Acaba el 2022 i la Denominació d’Origen Montsant posa punt final a la celebració del seu 20è aniversari. Ha estat, diran, “un 2022 ple d’emocions i trobades” amb els professionals del sector com amb els membres de la família de la DO i els seguidors dels vins que hi fan. 365 dies durant els quals, afegeixen, han posat les primeres pedres “del que han de ser els pròxims anys a la DO”.
Gira per escoles, festa a Barcelona i els Premis
L’any arrencava amb una gira per escoles que va permetre apropar als professionals del futur els seus vins i la seva filosofia i manera de fer perquè, arribat el moment, tinguin les eines per presentar i defensar els vins Montsant en un mercat cada vegada més atomitzat i competitiu També hi ha hagut moments per a la celebració, primer amb els fidels seguidors de la DO, que es van poder apropar al juliol fins al Palau Robert de Barcelona per brindar amb una bona representació dels cellers que conformen la DO i celebrar amb ells l’aniversari.
La gala de cloenda d’aniversari que va servir també per celebrar la tercera edició dels Premis Montsant. Entre els guardonats, personalitats com Joan Asens, “per les seves elaboracions impecables”; René Barbier, per la feina feta a la finca de l’Espectacle; Jaume Domènech, qui va estar al capdavant de la DO Montsant al llarg de 15 anys; o la Fira del Vi de Falset, “per la seva gran contribució a la promoció de l’enoturisme a la zona”.
En definitiva, apunten, estat un any que ha servit per donar valor a “l’enorme esforç” fet per tots aquells que han format part de la DO Montsant al llarg d’aquestes dues dècades, “mantenint-se sempre fidels a la seva filosofia i manera de fer, i amb l’excel·lència com a bandera“.
Un any amb més de 7,5 milions de quilos veremats
En un comunicat de balanç, la DO també comparteix que aquest 2022 “ha estat un bon any pel que fa al camp, amb més de 7,5 milions de quilos veremats, superant les previsions” quant a la quantitat i la qualitat.
“Aquest bon estat del raïm és gràcies també a l’aposta que els viticultors i cellers de la DO Montsant estan fent per l’agricultura sostenible“, afegiran. Enguany, les hectàrees de vinyes treballades amb tècniques de confusió sexual per combatre el cuc del raïm han arribat ja al 50%, dada especialment important si tenim en compte que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat, la feina en conjunt.
Entre els reptes de futur, apunten, hi ha que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees i viticultors en un territori on la gran majoria de parcel·les són petites i pertanyen a moltes propietats diferents.
Un nou sistema de distintius
Aquest 2022 no ha estat marcat només per ser l’any de l’aniversari de la DO, sinó que ha estat també l’any en què la DO Montsant ha presentat un nou sistema de diferenciació dels seus distintius de garantia d’origen i qualitat. Un sistema que divideix el distintiu únic en tres nous segells que diferencien tres categories de vins: Viticultor-Elaborador; Elaborador-Embotellador; i Comercialitzadora.
Amb aquests nous distintius, que ja es poden trobar al mercat en ampolles de vins Montsant, el Consell Regulador garanteix al consumidor la traçabilitat del producte i tanca així el cercle pel que fa a la comercialització de cada ampolla, facilitant la màxima informació sobre la procedència dels seus vins.
I és que la feina ben feta passa per la rigorositat a l’hora de fer-la. Rigorositat que demana continuar millorant la traçabilitat del producte mitjançant els controls a la vinya i als cellers, així com als processos d’etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor, a l’hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d’aquell vi. Un exercici de transparència que és avui més necessari que mai i on la DO Montsant continuarà posant tots els esforços al llarg d’aquest pròxim 2023.