VadeVi
Gaintus Radical, un vi solvent per una calçotada
  • CA
Gaintus Radical

!--akiadsense-->

Molt s’ha parlat de quins són els millors vins per acompanyar una calçotada i molt se’n seguirà parlant. De fet hi ha opinions per a tots els gustos, que si un vi negre jove, que si un vi negre molt tànnic, que si un vi blanc amb criança, que si un escumós, com sempre succeeix en temes de maridatges hi ha tantes opinions com gustos.

Quan ens plantegem quin vi posarem a taula en una calçotada cal tenir en compte que si la fem clàssica, és un àpat que consta d’un primer plat que són el calçots fets a foc viu a la graella i d’un segon plat que, tot i que pot variar segons la zona, sol ser una graellada de carn on s’hi pot trobar carn de xai, de porc, de pollastre, etc. I després unes postres que poden arribar a ser molt variades.

Les aromes, sabors i textures dels tres plats són ben diferents i això dificulta el fet de només servir un vi per a tot l’àpat. Com que habitualment és un àpat que es fa en colla, amb nombrosos comensals, el més adient seria plantejar-nos un vi diferent per cadascun dels plats. Però si només volem servir un sol vi, aleshores cal triar un vi que per les seves característiques sigui capaç de fer els equilibris necessaris per relacionar-se amb els calçots, d’aromes fumats, vegetals i gust dolcenc, amb la salsa (on hi trobem ingredients com tomàquet vermell, pebrot o nyora i alls, tots ells escalivats i fruits secs, apart de l’oli, el vinagre i la sal) de sabor potent i textura densa i amb les carns fetes a la graella.

La nostra proposta és el Gaintus Radical del celler MontRubí (DO Penedès), un vi elaborat amb la varietat sumoll, en aquest cas plantada a més de 500 m. d’alçada i amb una criança sobre les seves mares en bótes de roure francès de 300 l. de segon ús durant 6 mesos.

El Gaintus Radical és un vi que té una acidesa prou elevada capaç de netejar i reequilibrar la boca després de menjar calçots i salsa, amb un taní present, ben polit i que fa amb eficiència la seva feina. Presenta notes madures de fruita vermella acompanyades de certes aromes florals i un caràcter especiat, molt típic dels vins elaborats amb sumoll. Rústic i elegant a la vegada, el seu pas per bóta, sense marcar gens, el fa prou potent per acompanyar la salsa i les carns però amb la justa mesura per no eliminar els sabors dels calçots.

Aquest vi ens farà gaudir de la calçotada de principi a fi. Amb els calçots es comportarà de manera subtil, amb la salsa contundent i sabrà acompanyar les carns, tot potenciant-se mútuament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa