El Corral Cremat, del celler Albet i Noya, és definit pels seus elaboradors com “el llegat de més de 40 anys” fent vins ecològics al paratge de les muntanyes d’Ordal. És, a més, “una elaboració personal” de Josep Maria Albet i Noya, que fa servir “les millor vinyes de la finca” i que té cura de respectar al màxim “l’essència del lloc on vivim i el fruit de la terra que ens dóna”. És així com neix el Corral Cremat, un Clàssic Penedès l’anyada 2012 del qual ha estat guardonada amb el Premi Vinari a Millor Escumós Catala de l’any 2023.

Un paratge singular
El Corral Cremat és un paratge que forma part d’un grup de parcel·les envoltades de boscos d’una petita vall al mig de les muntanyes d’Ordal. El nom li ve d’un incendi que va succeir el 1948 al corral de l’antic mas de Maset de Dalt, deshabitat des de 1930. Forma un amfiteatre natural orientat al sud, a més de 400 metres d’alçada, que rep molt poques hores de sol, fent que la maduració del raïm sigui molt lenta i amb una acidesa alta, cosa que converteix l’indret en ideal per a l’elaboració d’escumosos de llarga criança. El terreny, a més, és molt calcari, amb una textura pinyolenca i una composició equilibrada, poc profund i amb la roca mare sempre present. Un sòl típic de la regió i que permet guardar l’aigua de la pluja.
El clima va propiciar l’elaboració d’un vi excepcional
El 2012, precisament, va començar amb un hivern sec típic del clima mediterrani, però quan va arribar la primavera van començar les pluges, que van mantenir-se prou durant els altres mesos de l’any com per ajudar els ceps a aguantar un juliol que va ser molt dur. L’aigua, de fet, va acompanyar fins i tot a l’agost, fent que la maduració fos especialment lenta i l’anyada fos d’una gran concentració, especialment en l’acidesa, i fent el raïm encara més ideal per als envelliments llargs del que, habitualment, ja dóna aquesta parcel·la.

Un escumós 100% mediterrani
Aquest escumós de llarga criança, elaborat 100% amb raïm de la varietat xarel·lo, va ser collit i vinificat a la propietat d’Albet i Noya, tal com marquen els especificacions del segell Clàssic Penedès, i allà mateix va fer 10 anys d’evolució constant dins de l’ampolla. Així és com s’ha obtingut un vi amb aromes intensos de llevats, pastisseria, flors silvestres i plantes aromàtiques. En boca té volum, una bombolla fina i un postgust d’herba fresca, amb el toc d’amargor agradable que caracteritza el xarel·lo i que li dóna una personalitat mediterrània inconfusible.