VadeVi
Les onze etiquetes de vermut que aspiren a premi

El concurs dels Premis Vinari dels vermuts anunciarà els resultats el proper 30 de setembre en una gala a Reus on es premiarà les millors qualitats d’aquesta beguda tradicional i innovadora, però també aquella imatge que acaba sent un encert per vestir el producte. Parlem de les millors etiquetes i dissenys de vermuts, aquells que tenen èxit entre els consumidors i que aprofiten aquest element per explicar una història. 

En les vuit edicions del concurs han desfilat etiquetes originàries del segle passat, renovacions d’imatges i novetats del mercat. Aquesta edició no es queda enrere i 11 marques de vermut s’aposten el premi de la Millor Etiqueta, patrocinat per Gràfiques Varias i posa en relleu la tasca i el valor de la imatge en el packaging.

En totes les fires del vermut dels Premis Vinari celebrades al territori s’ha pogut votar quina etiqueta és la que agrada més entre els consumidors. I a finals de setembre a Reus, descobrirem el desenllaç entre:

1 – Vermut Xalar, de Coca i Fitó

Xalar, de Coca i Fitó

Aquest vermut va néixer al maig de 2020 i és un dels vermuts d’última generació que fusiona el vi i la mistela de garnatxa blanca. De mans d’un dels cellers més respectats de Catalunya, Coca i Fitó, i amb la col·laboració de Silvia Pujol, utilitzen més de 30 plantes i espècies diferents per aportar complexitat, frescor, delicadesa i un caràcter amarg, persistent i plaent. Gireu l’ampolla i descobrireu quines són aquestes plantes.

2 – Dos Déus Origins, de Priorat B&D Lab

Botella de refresco sobre una mesa de madera

Descripción generada automáticamente con confianza media
Dos Déus Origins, de Priorat B&D Lab

Una trilogia és la gamma més jove i fresca de la marca Dos Déus que revoluciona el mercat amb les seves begudes. Des de Bellmunt del Priorat ha consolidat la marca Dos Déus com a referència de l’aperitiu i amb aquesta nova línia que duu de protagonistes a Zeus, el déu suprem de l’Olimp, Posidó, el déu del mar, i Atena, deessa de la guerra, la saviesa, i l’artesania ha aparegut aquest estiu per a refrescar-lo. Un vermut blanc, un extra-sec i un negre reserva són la seva nova oferta per a degustar i experimentar amb la cocteleria.

3 – Vermut de Capçanes, del Celler de Capçanes

Vermut de Capçanes, del Celler de Capçanes

El Celler de Capçanes és un model de conjugar tradició i modernitat a la regió del Montsant. Vins mediterranis, suculents i estils de vinificació experimentals els avalen en diferents mercats, fins i tot, elaboren un vi kosher – vins jueus- que és un èxit internacional. El seu vermut ens assegura que “la temptació és més divertida” il·lustrat a la seva etiqueta.

4 – Dos Déus DIP, de Priorat B&D Lab

Dos Déus DIP, de Priorat B&D Lab

Recent sortit al mercat, aquest vermut porta el segell de Priorat Lab i la marca esmentada anteriorment, Dos Déus. Aquesta edició limitada és la tercera amb la que la micro-destil·leria vol innovar l’aperitiu amb sabors i aromes que ens traslladen als fumats i torrefactes dels whiskies de l’illa Islay, els bourbons americans i una dedicatòria a la població de Pratdip amb la seva etiqueta. Esbrineu la història què hi ha al darrera en aquest article.

5 – Vermut Vidalba

Vermut Vidalba

Si un vermut fa festa, també era hora que d’una festa nasqués un vermut. I aquest és el cas del vermut de la Patum, el Vidalba, que es pot trobar majoritàriament a tots els locals de Berga. Ideat i creat per la sommelier berguedana, Silvia Culell, busca l’aliança del celler Alella Vinícola per crear un aperitiu de garnatxa negra amb infusions de plantes locals. Berga ja té el seu vermut per beure després de la Patum de lluïment a la plaça. Foc, sentiment, música i festa… tot hi cap en aquesta ampolla.

6 – BCN Mut Negre, d’AguaVida Llops

BCN MUT

Tot i que la seva etiqueta i nom comercial ens apunta a la ciutat de Barcelona, aquest vermut s’elabora amb vins de garnatxa de la Terra Alta, botànics mediterranis i destil·lats del Priorat. Un vermut d’edició limitada, d’etiqueta premium que llueixen les 600 ampolles que posen al mercat. Si us sona la flor de Barcelona de l’etiqueta -ben segur de les rajoles de les voreres-, probablement sigui per la ginebra d’aquesta marca, el primer producte d’aquesta start-up barcelonina que vol internacionalitzar les begudes de qualitat fetes a Catalunya. 

7 – El Bandarra, dels Virgili

Bandarra

Sigui com sigui, les ampolles del Bandarra de Can Virgili arrenquen somriures. Veure-les o beure-les fan festa i bon tiberi. Així que si anem escassos d’idees podem jugar a trobar les tapes que més ens vinguin de gust en la seva etiqueta, serigrafiada amb tot un conjunt de plats populars (i democràtics). Una altra cosa a considerar és que el seu tap de cantimplora permet reomplir l’envàs. Ara més que mai que estem conscienciats en reduir escombraries i cuidar del medi ambient, la reutilització d’aquesta ampolla és un punt a favor i agraït.

8 – Il Giovane, de Perucchi 1876

Il Giovane

Ja explicàvem fa uns mesos que la marca de vermuts Perucchi 1876 ha renovat la seva línia d’aperitius i licors de dalt a baix. Amb una nova ampolla alta i estilitzada, neix el nou Vermouth Rosso Il Giovane. El nom ve d’un dels rebesnets del fundador, Augustus Perucchi, qui el 1876 va venir de Torí (Itàlia) per fundar l’empresa a Badalona, convertint-se en el primer productor de vermut d’Espanya. Vestit de modernet, Il Giovane ve per connectar amb la nova generació que està redescobrint el vermut per primera vegada.  

9 – Maladona, de Celler Díaz

Maladona

Des de Sitges ens porten el seu propi vermut, de la mà de la nova generació del Celler Díaz. Reconeixereu els seus vermuts per la ampolla baixa i descobrireu les llegendes locals amb les seves marques. El vermut Maladona ret homenatge al Pas de la Mala Dona situat a les Costes del Garraf, la carretera plena de corbes en ple massís i el punt més alt per divisar el mar. L’etiqueta està il·lustrada pel reconegut dibuixant de còmic DC, Jorge Fornés, jugant amb els colors vermell, el blanc i negre. Explica la llegenda que una parella passejant pel serpentejat camí, va trobar-se pluja, i en un breu instant, la dona va abocar el seu marit que era cec a l’abisme. L’alliberament del seu calvari va fer que fos condemnada i decapitada al mateix lloc on va empènyer el seu marit. Molts anys després la seva calavera encara podia veure’s en aquest penya-segat i se li va quedar el nom del Pas de la Mala Dona. Una història ben mereixedora d’un còmic.

10 – L’Obreboques, del Celler Gerisena

L’Obreboques

“Vermut tocat per la tramuntana que et deixarà mut”. Amb aquesta frase es presenta l’Obreboques, un vermut semidolç elaborat a partir d’un vi de licor de garnatxa roja de la zona. D’ampolla transparent i pintada amb frases suggerint l’hora de fer l’aperitiu, és el vermut més empordanès i generós de la zona. També s’imposa la sostenibilitat en l’envàs, i el trobareu amb tap mecànic per omplir i reomplir l’ampolla totes les vegades necessàries. Al crit de “Salut i força al canut!” volen que els aperitius siguin moments de xerinola i diversió. 

11 – Vermut Brun, d’Oliveda

Vermut Brun

Famosos pels seus vins i caves de l’Empordà, dos nous vermuts se sumen aquest any al grup Oliveda, que des de 1948 es dediquen a la vinya amb cos i ànima. El Brun Reserva té la peculiaritat que porta una mica de vi ranci de garnatxa blanca, envellida durant anys en botes velles. Per això, la presentació es mereixia una ampolla elegant, una bordelesa ampla i baixa, una ampolla molt poc utilitzada a casa nostra i d’ús més comú a França. L’etiqueta és de disseny sobri, de fons blanc amb tipografies estilitzades que juguen amb els colors negre i vermell, com el color del vermut. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa