VadeVi
Les garnatxes del sud s’imposen en les categories joves dels Premis Vinari
  • CA

Ara sí que podem donar la benvinguda a l’estiu perquè tenim a punt els vins per compartir, celebrar i gaudir dels mesos de calor. Aquest dilluns 20 de juny s’han donat a conèixer els millors vins de les categories joves dels Premis Vinari, és a dir, aquells vins nascuts de la darrera verema -la de 2021- que per la seva frescor i joventut són òptims per destapar i gaudir ara. De fet, aquest ha estat precisament el motiu pel qual el concurs desvetlla els resultats de part de les categories que opten a esdevenir els millors de Catalunya de l’any.

Sigui com sigui, i tot just enguany el certamen celebra deu anys, ha anunciat el medaller en un acte celebrat al Celler de Rubí. La joia modernista que fa només una setmana veia competir els finalistes, ha estat avui testimoni de com es donaven a conèixer els productes que han rebut les majors puntuacions per part del jurat en les categories de blancs, negres, rosats, escumosos i escumosos rosats joves, com dèiem, i s’ha fet enfront del gran mural que vesteix des d’aquest 2022 l’edifici construït ara fa més de cent anys per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell.

Ana M. Martínez, alcaldessa de Rubí, i Ramon Roset, director dels Premis Vinari, anuncien els guanyadors de les categories joves | Jordi Play

La garnatxa, varietat triomfadora

Dels cinc vins premiats aquest dilluns, tres poden presumir d’haver estat elaborats amb la varietat garnatxa. El millor vi blanc, el Clos Farena 2021, elaborat a la regió de la DOQ Priorat, és un monovarietal de garnatxa blanca; el rosat, l’Ètim la Pausa 2021, de la Cooperativa de Falset Marçà (DO Montsant) és un cupatge de garnatxa i sirà, i no cal dir-ho, el millor vi negre, La Nit de les Garnatxes Llicorella 2021 és una garnatxa que neix en sòl de llicorella i que posa al mercat el Celler de Capçanes dins l’empara de la DO Montsant.

Pel que fa als vins escumosos, els dos productes guanyadors són caves, un elaborat amb la tríada tradicional, el Cygnus Albireo Brut, d’U més U fan Tres -millor escumós blanc-; i l’altre amb la varietat pinot noir, Muscàndia Rosat Pinot Noir de Caves Muscàndia, que ha estat premiat com al millor escumós rosat dels desens Premis Vinari.

El concurs també ha repartit diverses medalles d’or i de plata, que podeu consultar seguint aquest enllaç.

Copa de vi escumós

El Penedès, el territori més premiat

Pel que fa a territoris, el Cava s’enduu vint premis, seguit de la DO Penedès amb quinze guardons, fent que aquesta sigui la regió que més premia s’emporta cap a casa. Segueix la DO Terra Alta (amb 13), la DO Empordà (8), DO Montsant (6), i dos premis per cadascuna de les següents, DO Costers del Segre, DO Conca de Barberà, DO Catalunya i DO Tarragona. La DOQ Priorat s’enduu un únic premi, que és el màxim de la categoria de blancs joves.

El guardó dels Premis Vinari sempre ha estat gentilesa de l’empresa Suberis Legatus | Foto: Jordi Play

Premis Vinari de vins catalans, 10 anys

Els Premis Vinari van néixer l’any 2013 per prestigiar i donar valor als vins catalans de qualitat. Aquest 2022, celebren deu anys amb la voluntat intacta de continuar fent d’altaveu de l’excel·lent producció vitivinícola de Catalunya.

Enguany, malgrat s’hagin avançat els guanyadors de les categories joves, encara queda pendent la celebració de la segona fase final del concurs, que veurà competir a la final els vins de la resta de categories del certamen, entre les quals, s’hi compten vins tranquils i escumosos de diverses criances, així com els vins dolços, rancis i de postres. El tast dels vins finalistes tindrà lloc a Rubí el proper 12 de setembre, i la gran festa del vi català es farà el divendres 7 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Els Premis Vinari, organitzats per Vadevi, són possibles gràcies a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; l’Ajuntament de Rubí, NISSAN, Vins i Licors Grau, Gràfiques Varias, Turisme de Barcelona,  Ara Lleida Patronat Turisme Diputació de Lleida, Euroselecció Riedel i Agbar. 

A més a més, compten amb la col·laboració de l’INCAVI, de totes les DO de Catalunya, i les empreses Suberis Legatus i Pulltex. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa