Enguany, el Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic ha recaigut sobre un celler relativament jove però que, des dels seus inicis, ha tingut el respecte pel medi ambient i el patrimoni natural com a pedra angular de la seva activitat. Es tracta de Celler Vinyes Domènech, fundat l’any 2002, a qui el jurat ha reconegut els esforços fets tant en matèria de foment de la biodiversitat com també de sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic.
Un celler situat enmig d’un paratge privilegiat
El celler Vinyes Domènech, emparat per la D.O. Montsant, es troba a la població de Capçanes, al sud del Priorat. Allà, en un espai natural protegit entre la serra de Llaberia i el Montalt, en un paratge d’una gran bellesa, la família Domènech-Nogueroles fa més de vint anys que treballa per conservar i millorar el patrimoni natural de la finca, i ho fan al voltant d’un projecte vitivinícola que vol ser un reflex tant del paisatge com de la seva biodiversitat i que ha creat un ecosistema únic.

Pràctiques per millorar la biodiversitat, optimitzar recursos i reduir emissions
Partint dels principis bàsics de les pràctiques ecològiques i biodinàmiques, el treball del celler s’ha entrat en buscar l’equilibri i ajudar al màxim a la salut de les plantes. Considerant que tota la finca és un ecosistema interactiu on la flora i la fauna es donen mútuament protecció i equilibri, s’aprofita la biodiversitat dels boscos del voltant de les vinyes i s’integra tot en un sistema bioclimàtic que té processos de control d’emissions de diòxid de carboni, d’estalvi d’aigua, d’autoconsum i de generació d’energia solar i geotèrmica. Així doncs, tot ha estat dissenyat per a optimitzar i reduir al màxim tant l’ús de recursos naturals com les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Amb aquest Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic de 2023, Celler Vinyes Domènech rep encara un altre reconeixement per la gran tasca feta des dels inicis del seu recorregut. Aquest Vinari se suma, per exemple, al fet que el seu Teixar va esdevenir ‘Vi de Finca Qualificada’ l’any 2015, el primer de la D.O. Montsant a rebre aquest reconeixement. El 2019, a més, la mateixa D.O. també va concedir al celler el premi Vinya-Viticultor per distingir el seu treball i la seva aportació.