A la gala dels Premis Vinari 2023, l’anyada 2018 de l’Etern d’Acústic Celler ha estat la triomfadora, enduent-se el Gran Vinari d’Or al Millor Negre de Guarda i, a més i especialment, el premi al Millor Vi Català de l’any. Aquest vi de la DOQ Priorat, fet amb un 75% de carinyena i un 25% de garnatxa, és fruit d’unes vinyes velles, d’entre 70 i 95 anys, que estan plantades en costers de llicorella i que han donat el raïm amb què el celler ha treballat amb cura per acabar produint un vi excepcional i que, a més, va passar per un procés de conversió a ecològic, de què la collita 2018 n’és el segon exemple.
Una filosofia molt clara sobre el vi i el seu treball
A Acústic Celler anomenen amb aquest adjectiu els seus vins –”acústic, sense electricitat”– perquè reivindiquen i busquen “les arrels, la singularitat i el valor” de la viticultura tradicional. Així, com expliquen ells mateixos, tenen una filosofia molt clara, la de crear vins “acústics”, “de vinya”, “singulars”, “purs”, “imperfectes”. En resum, el que defineixen com a vins unplugged, desendollats, “sense maquillatge, basat en la força i la singularitat de les vinyes velles”.

És per això que treballen només amb varietats autòctones, com ho són la carinyena i la garnatxa que formen l’Etern 2018. Ho fan per posar-se davant del que consideren la “globalització de molts vins plens de maquillatge i dissenyats amb varietats internacionals”. Per mostrar el caràcter i la identitat d’una terra i d’una cultura, creuen que no hi ha res millor que fer servir varietats tradicionals, que són collides a mà i seleccionades tant a les vinyes d’El Molar, Bellmunt, Falset, Porrera, Poboleda i Torroja del Priorat on creixen com, després, al celler.
Un vi excepcional
Cal afegir, a més, que Ritme Celler, sota el qual s’etiqueta aquest vi, és un projecte personal d’Albert Jané, iniciat el 2003 amb la compra d’unes quantes vinyes velles del Montsant i el Priorat. El fruit de tot aquest treball, d’aquesta filosofia i d’aquestes vinyes velles ha estat envellint, en el cas de l’Etern 2018 durant dotze mesos en botes noves de roure francès de gra fi Allier, fent servir la millor selecció de la toneleria i amb un torrat molt lleuger.

El resultat és un vi concentrat, expressiu, directe en nas i franc en aromes de fruits negres madurs, tocs balsàmics i especiats, florals i herbacis. En boca és ampli, especiat, amb un fons mineral on torna la fruita negra, acompanyada de notes de xocolata i fumats. Els tanins són rodons i suaus i té un postgust llarg i ampli.
Els Vinari confirmen els reconeixements obtinguts
El Premi Vinari al Millor Vi Català de 2023, de fet, és la culminació d’un recorregut que ha dut aquest Etern 2018 al capdamunt d’algunes de les llistes més reconegudes tant a nivell català com estatal i també internacional. Així, per exemple, va obtenir 94 punts a la Guía Proensa 2023, 94 al Vinologue de Miquel Hudin, 93 punts al tast de vins del Priorat de la revista ‘Decanter’, 93 punts a la Guía Peñín 2023, 92 punts a la Guía de Vinos Gourmets 2021 i 91 punts al Wine Advocate 2020 de Robert Parker.
