La branca de pi que anuncia l'arribada del vi novell al Celler de Gelida

La branca de pi que anuncia l’arribada del vi novell al Celler de Gelida | M.R.F.

!--akiadsense-->

A moltes botigues de vins i cellers d’arreu de Catalunya i d’Europa des de fa uns dies hi ha penjada una branca de pi. El Celler de Gelida al barri de Sants de Barcelona és un d’aquests llocs. I això vol dir que tenen vi novell. El primer vi que treuen els cellers després de la verema.

Els orígens d’aquesta tradició cal buscar-los a l’Edat Mitjana. De la mateixa manera que si a prop d’un establiment hi havia sembrat un, dos o tres xiprers, volia dir que es podia fer parada i fonda o allotjament, si hi havia una branca de pi tothom sabia que en aquell lloc ja hi tenien el primer vi de la temporada.

Aquesta tradició icònica no s’ha conservat de la mateixa manera i a Catalunya pràcticament es va deixar de fer servir.

Antoni Falgueras, propietari del Celler de Gelida, és la cinquena generació al capdavant d’aquest establiment i tot i que ell de petit no ho va veure fer mai, sí que havia sentit a parlar que antigament a casa seva s’havia fet servir el pi per fer l’anunci del vi novell.

Al voltant dels anys 70, en un viatge a Viena, va veure com allà la tradició seguia ben viva. I va decidir juntament amb altra gent que seria interessant recuperar-la.

Antoni Falgueras del Celler de Gelida
Antoni Falgueras del Celler de Gelida | M.R.F.

!--akiadsense-->

Així, Josep Maria Grimau i el mateix Falgueras, l’any 1978 van impulsar, anunciar a bombo i plateret l’arribada del Vi Novell Català per Sant Martí, l’11 de novembre.

Es van recuperar receptes tradicionals per maridar amb aquest vi, es va aconseguir fer al Palau de la Generalitat, l’espinjolada de la bóta, és a dir, el ritual d’obrir-la per tastar el vi acabat de fer i donar-lo a tastar i fins i tot es fa fer una festa del Vi Novell a El Molino.

D’aquesta manera, elaboradors i distribuidors de vins s’emmirallaven amb el Beaujolais francès. En aquesta regió l’arribada del vi novell s’ha convertit en un esdeveniment mundial. De tal manera que el tercer dijous de novembre, ni abans ni després, i a tots els cellers alhora, surt al mercat el vi de l’última verema perquè tothom el pugui tastar.

Tot i l’impuls d’aquells anys, l’arribada del vi novell no es va acabar de consensuar mai entre els cellers i per Falgueras li va fer falta una certa regulació per part de l’administració, per unificar criteris sobre el producte i per aconseguir que tots els elaboradors anessin a una.

Ara bé, al Celler de Gelida, des d’aleshores cada any el dia 11 de novembre, els Castellers de Sants participen en aquest acte festiu i tot fent un pilar són els encarregats de penjar la nova branca de pi per fer l’anunci.

Antoni Falgueras, recorda, amb una certa nostàlgia que no s’han inventat res. “A l’escut de la Confraria de Santa Marta, la patrona de l’hostaleria i dels cellers (entesos com a botigues de vins), una entitat fundada al voltant de l’any 1400, hi ha una branca de pi.

De fet, des de fa uns anys, alguns elaboradors han recuperat de forma individual la tradició de penjar la branca del pi, i d’anunciar el vi novell amb una celebració, però no ha estat fins ara que vuit cellers s’han posat d’acord per fer-ho conjuntament.

Falgueras hi té moltes esperances posades i desitja que la branca de pi torni a ser present arreu de Catalunya i que tothom ho sàpiga interpretar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa