VadeVi
Carinyena blanca, l’estat de la qüestió (3/8): vins monovarietals de l’Empordà
  • CA

Els catalans veuen així la carunyena blanca. Resumint les definicions del col·lectiu 10 sentits, en la seva desapareguda pàgina web, i les de l’Agustí Villaroya, en els Dossiers Agraris núm 20 [Institució Catalana d’Estudis Agraris], les característiques de la carinyena blanca són:

  • És una varietat de maduració tardana, molt vigorosa, resistent a la secada, poc propensa a sofrir per les gelades de primavera, molt productiva i amb tendència a la sobreproducció en terres bones i fondes.
  • Per poder-ne controlar el seu vigor és ideal conrear-la en terrenys prims o pedregosos (com a l’Empordà i al Priorat).
  • Dóna els vins de més personalitat en sols de pissarres, s’adapta bé als de graves o de còdols i als sorrencs. En argilosos o poc drenats disminueix la qualitat.
  • Es comporta bé tant conduïda en vas com en emparrats baixos de dos nivells de fil.
  • La poda apropiada es curta amb caps o brocals de dos borrons.
  • És sensible a l’oïdi i podrits ja que té un raïm gran i compacte (apinyat), amb el gra esfèric i també gros.
  • S’ha de tenir en compte que en la vinificació pot tenir tendència a la reducció, pudor generada per estar el vi poc airejat provinent del sulfhídric, aportant sensacions olfactives desagradables, ous nials, verdura cuita, col, almàssera, pneumàtic…

Alcover, Naranjo i Abellan en el llibre Vi català…“>assenyalen que “a la carinyena blanca hi despunten la fruita blanca i els cítrics; en boca s’expressa excitant amb un deix final d’acidesa un punt amarga. Fermentada i criada en fusta afegeix aromes terciàries i especiades (clau d’olor, pebre blanc, nou moscada”.“>

Els monovarietals de carinyena blanca de l’Alt Empordà, un recorregut històric

A mitjans dels anys 90 en Carles Alonso del celler Carriel dels Vilars va fer un vi d’agulla de carinyena blanca, amb raïms procedents de la vinya de La Creu d’Espolla, destinat als incauts turistes francesos que eren llavors els seus clients. En Carles Alonso és un precursor, sempre va més enllà del present i sovint les seves accions no són ni compreses ni acceptades fins passats uns anys. És un home íntimament lligat a la natura, amb uns grans coneixements d’agricultura i de l’entorn rural, de sòlida formació acadèmica, capaç de nomenar les plantes que li són properes amb el seu nom científic. Em va ensenyar a distingir els tres tipus de carinyena mirant el pecíol en l’estat fenològic de les ales esteses. Haig de reconèixer que vaig ser un pèssim alumne i era incapaç de distingir la roja de la negra, bé em sembla que cap. El viticultor David Pujol em va corroborar que no era tan fàcil distingir-les.

Peciol carinyena roja, Carles Alonso i peciol de carinyena blanca
Peciol carinyena roja, Carles Alonso i peciol de carinyena blanca | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Després van ser els experimentals que fa vinificar l’enòleg Delfí Sanahuja amb el raïm de la vinya Comamillana de Sant Climent Sescebes, els anys 2007, 2008 i 2009, i que mai es van posar a la venda amb la marca del Castell de Peralada, però si amb un altre nom i sempre sense el segell de la DO Empordà. Podeu llegir una nota de tast d’aquest vi feta per en Ramon Roset.

Vins monovarietals de carinyena blanca i roja

Taula 1!–akiadsense–>

L’any 2009 va ser un gran any per la carinyena blanca a l’Empordà, es fa la primera vinificació embotellada i comercialitzada. El col·lectiu d’enòlegs 10 sentits van elaborar petites quantitats de varietats minoritàries de Catalunya, i van escollir una vinya d’Espolla de carinyena blanca, per fer 303 ampolles de 50 cl. Dos dels enòlegs que formaven part del col.lectoi treballaven a l’Empordà, l’Oriol Guevara al celler Hugas de Batlle i en Carles Playà als cellers Vinyes dels Aspres i Mas Pòlit. En Carles és fill del mític “químic” Francesc Playà i Giró, qui va aterrar a l’Empordà l’any 1935, comissionat per la Generalitat. Acabada la guerra va ser contractat per la Cooperativa d’Espolla, de la qual en va ser enòleg fins el seu traspàs l’any 1981, molt poc temps abans del 50 aniversari de la Cooperativa. (revista Alberes número 3, article de Josep Playà). A l’interior de l’edifici de la Cooperativa d’Espolla hi ha una placa en record seu. La vinya, de nom l’Estanyol, va passar a mans del celler La Vinyeta i ha entrat en els Microvins des del 2012 a 2018. Actualment es troba en molt mal estat, amb moltes faltes, degut a que pateix armillaria el que li provoca el podriment de les arrels i la mort de la planta. Cada any després de la verema es perden gran quantitat de ceps. La vinya és coneguda perquè hi ha un cotxe vell abandonat a un dels vorals.

Fitxa tècnica carinyena blanca 10 Sentits

!–akiadsense–>

Vinya de l'Estanyol (Espolla)
Vinya de l’Estanyol (Espolla) | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

El 2010 la Cooperativa de Garriguella embotella una caixa amb tres vins monovarietals blancs, entre ells un elaborat amb carinyena blanca. El Puntils Carinyena Blanca 2010 es va etiquetar amb nom de carinyena blanca i va ser emparat per la DO Empordà. Podeu llegir notes de tast d’aquest vi fetes per l’Agustí Ensesa i Jaume Aguadé. El 2010 la Cooperativa de Garriguella va produir 9.000 litres de carinyena blanca i roja i l’any 2018 en va produir 5.000 litres. Actualment vinifica conjuntament les carinyenes blanca i roja i separades de les altres varietats, però el resultat encara no satisfà prou a l’enòloga Natàlia Duran i no s’ha decidit mai a fer-ne un vi monovarietal. El vi de carinyena blanca i roja es destina a cupatge d’altres vins i a doll.

Fitxa tècnica Puntils Carinyena Blanca 2010

!–akiadsense–>

El 2010, el celler Mas Pòlit treu al mercat un vi monovarietat de carinyena blanca que l’anomena Samsó blanc i curiosament està emparat per la DO Empordà. El raïm prové d’una vinya de Vilamaniscle anomenada La Vinya de l’August. L’August Sànchez, propietari de la vinya i que també portava el cultiu de les vinyes del celler Mas Pòlit des de que els germans Iglesias Xifra van fer la recuperació de les vinyes històriques a partir del 2000, comunica el 2009 a en Josep Lluís Iglesias que té la intenció d’arrencar els ceps de carinyena blanca perquè els ha de veremar més tard i no sap que fer-ne. En Pepe (Josep Lluís Iglesias“>) abans de que arrenqui els ceps de carinyena blanca se’ls queda per elaborar un vi blanc amb l’ajut del seu enòleg consultor en Carles Playà. Les anyades 2010 i 2011 elaboren 500 ampolles d’aquest vi i amb l’ajut de most premsat de la Cooperativa d’Espolla, les anyades 2012 i 2013 elaboren 800 ampolles. L’any 2014 Mas Pòlit deixa la vinya, entre altres coses, perquè els baixos del celler se’ls han fet petits i mentre fa el celler nou, en el camí de Vilamaniscle a Rabós, vinifica al celler Espelt. El nom actual d’aqeusta vinya és Vinya de l’Avi. Aquesta vinya, el 2014 va passar a mans de Vinyes d’Olivardots i la carinyena blanca s’incorpora al Blanc de Gresa. Actualment la vinya està emparrada. L’August, quan tenia la vinya en vas, feia ús d’un plànol on hi havia dibuixat la situació de cada cep i de quina varietat es tractava, per facilitar-li la verema, ja que feia diverses passades recollint les diferents varietats. Podeu llegir una nota de tast d’aquest vi feta per Ramon Roset.

Fitxa tècnica Samsó Blanc 2010 de Mas Pòlit

!–akiadsense–>

En Pepe Iglesias i l’August Sánchez a la vinya de l’August
En Pepe Iglesias i l’August Sánchez a la vinya de l’August | Silvia Sánchez

!–akiadsense–>

D’aquests primers tres vins se n’ha fet una descripció més detallada perquè no es troben al mercat, i ja són història, dels restants se’n farà una breu exposició i s’enllaçarà a la fitxa tècnica del celler i a alguna nota de tast extern.

El 2011, el celler La Vinyeta comença a elaborar els Microvins i el celler Vinyes d’Olivardots elabora el seu Vd’O 6.11 de carinyena blanca.

Microvins de carinyena blanca de La Vinyeta

Taula 2!–akiadsense–>

El projecte dels microvins, consisteix en vinificar petites quantitats de varietats tradicionals, de vinyes velles. amb diferents tipus d’elaboració i sense ser repetitius. Normalment se’n fan cinc cada any, i quan es repeteixen varietats és fan vinificacions diferents. L’Albert Amat va estar treballant en projecte dels microvins des del 2012 al 2016, convertint-se en l’enòleg que més ha tractat la carinyena blanca, vinificant-la de deu maneres diferents. Ara col·labora amb el celler La Vinyeta a Mollet de Peralada, AV Bodeguers a Vilamaniscle i Vall-Llach a Porrera; també treu temps per fer de professor a Llançà; i per si no n’hi havia prou amb en Joan Rotllan té un petit projecte a Castell d’Aro, el celler vi(o)ritmes. Notes de tast dels Microvins del celler La Vinyeta: Anyades 2011 i 2012 per Ramon Roset , 2013 per Ramon Roset, 2014 per Jaume Aguadé, 2016 per Miquel Hudin, 2016 per Jaume Aguadé

El 2011 el celler Vinyes d’Olivardots treu al mercat el seu varietal de terrer V d’O 6.11 elaborat amb carinyena blanca de la finca Comamillana de Sant Climent Sescebes, el tornen a elaborar en les anyades 2013 i 2015. La primera anyada la va treure abans d’hora, ja que el zenit d’aquest vi, per la forma de vinificar de la Carme Casacuberta està en el 4t i 5è any. Segons el meu parer, és el millor vi de carinyena blanca que hi ha a l’Empordà. L’elaboren només en anyades considerades com a molt bones. Es verema manualment en caixes de 10 kg, fa premaceració en fred (2-4ºC) en cambra frigorífica i maceració pel·licular. El vi fermenta a baixa temperatura en tina de inoxidable amb posterior contacte amb les seves lies durant 8 mesos. S’embotella el maig de l‘any següent i s’afina en ampolla. Fitxa tècnica. Notes de tast: V d’O 6.11 i 6.13 per Ramon Roset, V d’O 6.11 per Jaume Aguadé, y V d’O 6.13 i 6.15 per Miquel Hudin

El 2013 el Celler Cooperatiu d’Espolla comença a elaborar els Vins de Postal i el celler Mas Llunes els Singulars de Vinyes Velles i en Salvador Batlle del celler Còsmic Vinyaters fa la seva primera anyada a l’Alt Empordà amb tres vins de carinyena blanca, Valentia, Paciència Ancestral i Essència.

Els Vins de Postal són vins efímers, cadascun d’ells només es fa una vegada. Cada vi és d’un viticultor i d’una vinya concreta, Es tracta d’un reconeixement als socis de la cooperativa que de manera anònima i poc valorada han creat i preservat el paisatge a base de paciència, esforç i dedicació. També és una manera d’explicar els trets característics i peculiars d’aquesta zona de l’Empordà, en forma de vi. De carinyena blanca o roja s’han fet tres Vins de Postal:

Pau Albó enòleg del celler cooperatiu d’Espolla
Pau Albó, enòleg del celler cooperatiu d’Espolla | Roger Lleixà

!–akiadsense–>

La Cardonera 2013

Blanc brisat de 48 hores de maceració entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred, iniciant-se la fermentació, posterior sangrat i seguiment de la fermentació entre 16 i 18º. Criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Producció de 476 ampolles. Ftxa tècnica. Nota de tast de Jaume Aguadé i de Ramon Roset.

L’Escumador 2014

Maceració carbònica del raïm sencer amb la rapa durant 8 dies, retirant la part d’escorregut i aprofitant només la part de most premsat que acaba de fermentar sense sobrepassar els 22ºC Criança amb mares en dipòsit amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Producció de 383 ampolles. Fitxa tècnica, Nota de tast de Jaume Aguadé.

Les Dòmines 2016

Blanc brisat de 58 hores de maceració entre most i raïm aixafat i desrapat amb fred, iniciant-se la fermentació, posterior sangrat i seguiment de la fermentació entre 18 i 20º. Criança amb mares en bótes velles de 7è ús amb bastonatges setmanals durant 6 mesos. Producció de 724 ampolla. Fitxa tècnica, Nota de tast de Miquel Hudin.

Finques La Cardonera i l'Escumador d'Espolla
Finques la Cardonera i l’Escumador d’Espolla | Roger Lleixà

El 2013, el celler Mas Llunes, guanyador del Gran Vinari d’Or 2013 amb el seu vi Garnatxa d’Empordà Solera, canvia d’enòleg i fa un gir important en l’estratègia del celler, preparant el traspàs del celler a la següent generació.. Abandona la línia hegemònica existent en molts cellers de l’Empordà de elaborar vins durs, de molta extracció i llarga durada. Consolida la línia bàsica, la fa més accessible i agafen protagonisme les varietats tradicionals tot reempeltant vinyes de merlot i cabernets. El seu vi de gama més alta passa a elaborar-se amb garnatxa negre i carinyena negre i aposta per les varietats més autòctones creant els Singulars, una línia de vins de tirades curtes i vinyes velles de garnatxa roja i carinyena blanca. Tot com ho fa tot l’Antoni Roig, d’una manera pensada, meticulosa, detallista, amb molta cura i amb temps suficient per fer-ho bé.

Singular Blanc de Vinyes Velles de Carinyena Blanca

Vinya de més de 70 anys del paratge de Fontanilles plantada en terrenys de pissarra. El raïm va ser acuradament seleccionat manualment en el moment de la verema per aconseguir un grau de maduresa òptim i homogeni. El most va macerar amb les pells del raïm durant tres hores a 10º de temperatura i a continuació es va escórrer per gravetat i va fermentar en dipòsit inox a 17º de temperatura. Previ al seu embotellat es va filtrar i estabilitzar a -3º de temperatura. La producció és limitada a 1.200 ampolles de 75 cl. L’any 15 es va fer de la mateixa manera. L’any 16 després de la fermentació d’inox, i abans de l’embotellat, el 75% del vi va fer una criança de 5 mesos en ou de formigó i el 25% va acabar la fermentació en bóta de roure francès on hi va romandre durant 5 mesos, Fitxa tècnica, Notes de tast: anyada 2013 per Ramon Roset, anyada 2013 per Jaume Aguadé, anyada 2015 per Jaume Aguadé, anyada 2016 per Miquel Hudin.

Còsmic Vinyaters

El 17 de maig de 2013 en Salvador Batlle va arribar a l’Empordà i va comprar el celler Generi d’Agullana a en Francesc Soler qui ja estava retirat. Va comprar el celler però no les vinyes, que les té totes llogades. El 2014 va reempeltar el merlot, el cabernet i el chardonnay per varietats tradicionals. Si al Penedès tenia tot de varietats foranies, aquí a l’Empordà només té garnatxes i carinyenes, enamorat de la carinyena blanca, la vinifica de tres maneres diferents en solitari; es podria dir que és un “carinyenador“>”, ja que la toca de totes les maneres possibles.“> Va fer un full de ruta al principi d’estar a l’Empordà, que ha seguit fil per randa. Al veure que no el podria complir dins de la DO Empordà, se’n va sortir, però va fer vins ecològics, biodinàmics i va complir un dels seus grans objectius, plantar vinyes en alçada. Va aconseguir llogar totes les vinyes velles de carinyena blanca que hi havia a Agullana. Els noms dels seus vins el defineixen a ell.

Finca l'Estrada en un dia de vent i Salvador Batlle a la Vinya d'en Pere
Finca l’Estrada en un dia de vent i Salvador Batlle a la Vinya d’en Pere | Jaume Pallàs

Essència

Vi dolç natural sense sulfits afegits So2 total. 9% vol. Vi sense D.O Reducció del most flor per ebullició concentrant els sucres i els àcids en la seva justa mesura, recepta que data de principis del Segle XI molt estesa en els territoris dels Països Catalans. Fitxa tècnica Notes de tast de Jaume Aguadé, de Ramon Roset i de Vinificats

Valentia Carinyena blanca

Vi tranquil no filtrat, no clarificat, sulfits totals: . 12% vol. Vi sense D.O. Parcel·la de «L’estrada», vinya de 60 anys cultivada en agricultura ecològica i biodinàmica. 80% del raïm, maceració amb pells 4 dies, premsat i fermentació en àmfores de 220 litres. 20% del raïm, maceració amb pells durant 4 dies, premsat i fermentació en bota de castanyer de 500 litres. Producció de 2.400 ampolles. Fitxa tècnica Notes de tast de Ramon Roset i de Vinificats

Paciència Ancestral

Vi espumós natural sense sulfits afegits So2 total. 12,5% vol. Vi sense D.O. 100% fermentació en àmfora d’argila i embotellat a finals de fermentació en ampolla on ha finalitzat el procés fermentatiu mantenint el gas carboni produït en la fermentació, criança de 9 mesos en ampolla i posterior aclarit en pupitre i desgorjat manual. Producció 800 ampolles. Fitxa tècnica Notes de tast de Ramon Roset i de Vinificats

El 21 de novembre de 2014, juntament amb en Ramon Roset vàrem organitzar un tast de vins monovarietals de carinyena blanca elaborats a l’Alt Empordà al Centre d’Atenció Turísitca (CAT) de Vilajuïga, reunint 9 vins amb els seus elaboradors, dels quals 7 estaven al mercat i 2 eren experimentals.

El 2017 Vinyes d’Olivardots, presenta el Rosa d’Àmfora, un vi rosat elaborat amb raïm de carinyena roja de la vinya de cal Badés de Masarac, d’uns 80 anys. Recol·lecció manual en caixes de 10 kg. Maceració amb les pells durant 6 dies, seguida de fermentació i criança en àmfores de terrissa de 1.000L durant 4 mesos. Graduació: 12,5 %vol. Embotellat: 13/02/2018 Producció limitada: 1.490 ampolles (0,75 l.) L’any 2018 s’incorporen raïm de ceps plantats l’any 2015 de la vinya d’El Pla de Masarac, i la producció s’enlaira a 2.900 ampolles. Les àmfores de terrissa són de Càceres, de l’empresaMoreno Leon. Fitxa tècnica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa