VadeVi
Carinyena blanca, l’estat de la qüestió (4/8): Vinyes velles a l’ Alt Empordà (I)
  • CA

Vinyes velles de carinyena blanca de l’Alt Empordà (I)

Peciol de carinyena blanca i peciol de carinyena roja
Peciol de carinyena blanca i peciol de carinyena roja | Jaume Pallàs

!--akiadsense-->

Les vinyes velles de carinyena blanca s’estenen, de llevant a ponent, des de Palau-saverdera fins Agullana, passant pels municipis de Garriguella, Vilamaniscle, Rabós, Espolla, Sant Climent Sescebes, Masarac i Cantallops.

A l’engròs, la carretera que enllaça Capmany amb Palau-saverdera, divideix la qualitat de les vinyes; a la part superior, la de la muntanya, té més qualitat que la de la part inferior. Aquesta divisió, que a primer cop d’ull pot semblar massa simplista, té les seves raons.

Si agafem el mapa d’unitats de paisatge i geomorfoedàtiques fet per la DO Empordà, veiem que en una gran part de la zona inferior de la carretera, el sòl és al·luvial, mentre que a la part superior sol ser de pissarra o granit, trencat per les rieres de l’Albera. En la zona superior, de Palau-saverdera a Vilajuïga, hi ha granit- De Garriguella a Espolla (fins la zona del puig de Pal) hi ha pissarres. La zona de Vilartolí hi ha sauló superficial i plutons de granit. De Capmany a Agullana hi ha granit. En la zona inferior hi ha sòl al·luvial de Palau-saverdera i Garriguella, pissarres a Espolla, ventalls de graves i argiles a Masarac i Sant Climent i granítics a Capmany i Agullana.

El riu principal que agafa totes les conques hidrogràfiques de carinyena blanca, és el riu Muga, amb el riu de la Guilla que drena Agullana i la Vajol i conflueix amb el Llobregat d’Empordà, el qual també agafa la riera de Torrelles de Cantallops; la riera de l’Anyet de Sant Climent Sescebes, amb els torrents de Rudesquers i Merdanç d’Espolla, l’Orlina, amb la riera de Reguerada de Rabós, també aiguabarregen amb la Muga després hi ha les rieres de les petites conques litorals que aboquen directament al mar.

Vinyes velles de carinyena blanca a Espolla, Rabós i Vilamaniscle

Espolla

Espolla és el nucli central, la població que podriem considerar la capital de la carinyena blanca. En aquesta localitat hi he trobat disset vinyes velles, totes elles havien estat en un moment o altre de la Cooperativa, algunes eren exclusives de la varietat, altres barrejades i n’hi ha amb una quantitat testimonial de carinyena roja. La part més baixa d’Espolla es troba en límit Sud, tocant amb Mollet de Peralada, amb una altitud de 75 m. La part més alta està a la ratlla fronterera amb França, el Puig de Pradet de 1.176 m. Totes les vinyes estan entre els 77 m del Beurac i els 230 m de la vinya de la Creu, a 2 km de la vila d’Espolla, poc abans d’arribar al veïnat dels Vilars. A Ponent a l’alçada de Puig de Pal, la pissarra s’enfondeix més, apareixen les terres negres i sorgeixen de la terra roques de granit de grans dimensions anomenades plutons, que afecten a dues vinyes, el Pal i el Puigquebell, la resta estan sota la influència de les pissarres.

Gairebé totes les vinyes són del Celler Cooperatiu d’Espolla. Fundat l’any 1931; el 1984 es va fusionar amb la Cooperativa Ricardell de Pont de Molins i el 2006 amb la Cooperativa de Masarac, per la qual cosa té vinyes en diferents municipis, així com la propietat de l’edifici de la cooperativa de Masarac. Només ha tingut tres enòlegs, en Francesc Playà fins l’any 1981, l’Eduard Puig Vayreda fins el 2008 i des d’aleshores, en Pau Albó.

Podem dividir les vinyes d’Espolla en tres zones:

La primera zona, situada a la banda sud, comprèn el territori de la zona inferior de la carretera de Sant Climent a Rabós fins el límit del municipi. Inclou els paratges dits el Beurac, la Closa, el Vell Estanyol, les Vinyes del camí vell, Rudesquers, els Millars, la Vall….

El Beurac: És la vinya amb més quantitat de carinyena blanca del municipi. Fragmentada en diverses parcel·les, unes conduïdes en vas i altres emparrades. Els treballadors de la Cooperativa la coneixen com la Vinya Gran. La carinyena blanca està en la part inferior de la finca. En el parlar d’Espolla la zona es coneix com el Beurat.

Camí de Sant Climent: Vinya emparrada al costat de la carretera, és una vinya amb ceps barrejats.

Les Aroles: Vinya conduïda en vas amb dos bancals diferenciats, un és macabeu i l’altre carinyena blanca. Durant unes anyades en va tenir cura el celler La Vinyeta i va formar part dels Microvins, actualment torna a estar a mans de la Cooperativa. També se li diu La Vall.

Finca El Beurac i finca Les Aroles
Finca El Beurac (esquerra) i finca Les Aroles (dreta) | Jaume Pallàs

!--akiadsense-->

L’Estanyol: Vnya d’on va sortir el raïm per elaborar el vi del Col.lectiu 10 sentits. Actualment està gestionada pel celler La Vinyeta. Es va explicar extensament en l’article anterior.

Els Millars : Vinya situada davant del Celler de la Cooperativa. Té una fila de 60 ceps de carinyena roja i servirà principalment per obtenir material vegetal.

La segona zona, situada a la banda de Ponent del poble, des del límit municipal amb Sant Climent Sescebes fins a la carretera que porta a Els Vilars, inclou els paratges dits la Serra, els Pujols, els Romanins, el Prat d’en Grau, la Creu dels Horts, el Pal, Vinyes de les Sorreres, el Puigquebell, La Sureda, Les Llentrisques…

La Creu: És la vinya més al nord i amb més alçada de les vinyes d’Espolla. Caracteritzada per tenir una gran roca de granit enmig de la vinya i a l’entorn de la qual hi ha tots els ceps de carinyena blanca. Conduïda en vas, la resta de la vinya és carinyena negra.

Les Muntades: És la vinya amb més pendent d’Espolla, formant bancals amb parets de pedra seca. Té carinyena blanca i negra. Conduïda en vas, de la carinyena negra s’ha elaborat un Vi de Postal.

El Pal: En aquesta zona el sòl canvia, surten les terres negres i la pissarra s’enfondeix, el sòl superficial és de sauló amb l’aflorament de grans roques de granit. Hi ha gent que diu que aquest no és el paisatge típic d’Espolla. La carinyena blanca, conduïda en vas està a la part superior de la vinya.

Finca La Creu i finca Les Muntades
Finca la Creu (esquerra) i Finca Les Muntades (dreta) | Jaume Pallàs (Finca La Creu) i Roger Lleixà (Finca Les Muntades)

!--akiadsense-->

Puigquebell: té el mateix sòl que l’anterior, està situada al peu de lea muntanyes del Castellar Gran i del Puigquebell. És visitada contínuament pel senglar. Hi ha hagut anyades que no s’ha pogut agafar raïm. Actualment està tancada amb malla de simple torsió al llarg del perímetre i aferrada al terra amb morter. Un còrrec encaixat en doble paret de pedra seca travessa bona part de la vinya.

Terracavada: Vinya emparrada situada al costat de la finca Espolla d’on surt el raim del conegut vi del celler Castell de Perelada, en la zona dels Pujols. La propietat de la finca és de Castell de Peralada, però els drets pertanyen a la Cooperativa. En Francesc Rius, cap de viticultura de Castell de Peralada, em va informar que a part d’aquesta, no teníem cap altre vinya de carinyena blanca, i que el raïm del vi Finca La Garriga blanc, amb cupatge d’aquesta varietat, es compra als viticultors.

La tercera zona, situada a la banda de Llevant del poble, des de la carretera que porta a Els Vilars fins el límit municipal amb Rabòs, inclou els paratges dits la Coromina, la Plana d’en Robert, la Vinyassa, els Corrals, La Cardonera, Coll de la Ribera, l’Escumador, el Romegós, Coma Pruna, les Carreres,,,

La Coromina: Tocant al poble d’Espolla, aquesta vinya de carinyena blanca i carinyena negra conduida en vas, va ser comprada per la Cooperativa quan el propietari la va voler vendre. Ha format part de la Verema Solidària,

Les Dòmines: Situada al peu del campanar d l’església, aquesta vinya conduïda en vas té una part que és tota carinyena blanca. Amb els raïms de carinyena blanca d’aquesta finca es va elaborar un Vi de Postal.

Els Corrals: Vinya conduïda en vas, amb clapes de carinyena blanca, negra, garnatxa blanca i roja, situada a la banda esquerra del començament de la carretera del coll de Banyuls. Durant uns anys va ser portada pel celler La Vinyeta i va formar part dels Microvins. Quan el propietari se la va voler vendre va ser comprada per la Cooperativa.

Finca Les Dòmines i finca Els Corrals
Finca Les Dòmines (esquerra) i Finca Els Corrals (dreta) | Jaume Pallàs

!--akiadsense-->

La Cardonera:, vinya exclusiva de carinyena blanca, situada al costat dret de la carretera que porta al coll de Banyuls, conduïda en vas. Va ser el primer Vi de Postal.

L’Escumador 1 i 2: Són dos vinyes properes, una en l’enforcall entre el camí del coll de la Ribera i la carretera del coll de Banyuls, té carinyena blanca, carinyena roja i garnatxa roja barrejades, conduïda en vas, el terreny està net, no té cap bri d’herba i esta tancada amb mallat metàl·lic. L’altra té coberta vegetal, no està tancada i té carinyena blanca i carinyena negra, està conduïda en vas i està lleugerament apartada de la carretera. Són les vinyes de carinyena blanca més properes al coll de Banyuls, a una distància de 8,5 km.

El Romagós: vinya conduïda en vas, a la dreta de la carretera dels Vilars. La porta l’Eduard Muixach, enginyer agrònom, qui treballa en una assessoria agrícola i en vol fer un vi per a ell, fins l’any passat era de la Cooperativa.

Rabòs

A Rabós hi ha poques vinyes velles amb carinyena blanca o roja. En les poques que hi ha, els ceps estan barrejats i n’hi ha poca quantitat. Les vinyes es mouen entre els 85 i els 140 metres d’altitud.

Delfià: Just a la corba del veïnat de Delfià i en el primer trencant del camí a Vilamaniscle, hi ha una petita vinya de carinyena blanca conduïda en vas. El raïm va a la cooperativa Empordàlia.

La Vinya de la Teresita. És el nom que a Vilamaniscle se li donava temps enrera. Avui dia, el viticultors l’anomenen Perdells. La vinya és majoritàriament de carinyena negra amb ceps esparsos de carinyena blanca i roja. Està situada a la falda del puig de Pardells, a tocar del torrent de la Reguerada. Els viticultors que la porten, em van dir que hi havia més superfície plantada de carinyena blanca que la que vaig poder comprovar posteriorment. La vinya disposa de reg i és força planera. El raïm va al celler Espelt.

La Vinya d’en Jan: situada a la zona dels Plans de Rabós, és una vinya amb presència testimonial de carinyena blanca. Està plantada a l’antiga i hi ha cinc varietats blanques, garnatxa blanca, garnatxa roja, macabeu, carinyena blanca i picapoll. Dels raïms se’n fa un vi, el Jan, de 224 ampolles l’anyada 2017. El Jan és un vi del celler RIM – Vi(nyes) de Jordi Esteve.

Finca Delfià i Finca Vinya d'en Ros
Finca Delfià (esquerra) i Finca Vinya d’en Ros (dreta) | Jaume Pallàs

!--akiadsense-->

Vilamaniscle

Les vinyes es mouen entre els 140 i els 160 metres d’altitud.

La Vinya de l’August: està situada a la sortida de Vilamaniscle en direcció a Rabós, la conducció és emparrada i la carinyena blanca està barrejada amb altres varietats. El nom actual és la vinya de l’avi. El raïm va a Vinyes d’Olivardots. Es va explicar extensament en l’article anterior.

La Vinya d’en Ros: Tocant a la vinya de l’August, conduïda en vas, hi ha majoritàriament carinyena negra, amb blanca i roja en petites proporcions. Els viticultors que la porten, em van dir que hi havia més superfície plantada de carinyena blanca que la que vaig poder comprovar posteriorment. El raïm va al celler Espelt.

La Vinya d’AV Bodeguers: El celler té una vinya vella amb uns 50 ceps de carinyena blanca. En la verema del 2018 va recollir el raïm sobremadurat, per fer un vi dolç.

Cal agrair als viticultors d’Espolla: Carles Lagresa, Carles Vicens, Germans de Cal Brusi, Jaume Lloveras, Josep Maria Casellas, Josep Vicens, Narcís Geli, Pere Lloveras, Roger Geli, Serafí Geli i Jan Tarrés, De Rabós: Joaquim Pellicer, Loreto Estarriol. De Vilamaniscle: August i Sílvia Sànchez, Joaquim Estela i Francesca Roux, i tots aquells que per desconeixement no esmento pel treball que fan o han fet per la conservació de les vinyes de carinyena blanca.

Es diuen els noms dels llocs per si hom vol consultar la situació en els plànols de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

David Pujol amb la carinyena roja a la vinya del Pla
David Pujol amb la carinyena roja a la vinya del Pla | Jaume Pallàs

!--akiadsense-->

Vull fer un esment d’en David Pujol Cargol, un enòleg de bata blava que gairebé sempre està a la natura, envoltat de ceps i que m’ha ajudat a comprendre millor el cep de carinyena blanca. Va acabar la carrera l’any 2008. Tot seguit es va posar a treballar, menant les 20 ha de vinya de la família, a les que va afegir les 30 ha del Castell de Biart, que va adquirir quan va tancar aquest celler. Col·labora amb el celler Vinyes d’Olivardots i ven raïm a diferents cellers de l’Empordà. Una vegada acabada la feina de viticultor, elabora els seus propis vins, no amb els millors raïms, sinó amb els que li queden. És un gran coneixedor de l’entorn natural que treballa: de les varietats de raïm, de les plantes, de les flors i és capaç de diagnosticar les necessitats d’una finca a partir de la vegetació que hi al seu voltant. Està fent un vi monovarietal de carinyena blanca, de vinyes joves, en gerres de fang d’en Joan Llarch, però no té encara data de sortida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa