VadeVi
Carinyena blanca, l’estat de la qüestió (5/8): Vinyes velles a l’Alt Empordà (II)
Finca Comamillana
Finca Comamillana | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Vinyes velles de carinyena blanca i roja a Agullana, Cantallops, Masarac, Sant Climent Sescebes, Garriguella, Palau-saverdera

Agullana

Totes les vinyes de carinyena blanca del municipi són portades per Còsmic Vinyaters, aquest celler no està adscrit a la DO Empordà. Fent de la carinyena blanca un senyal seu d’identitat va anar llogant totes les vinyes d’aquesta varietat, existents en el poble. El terreny es granític en tot el municipi.

Podem dividir les vinyes de carinyena blanca d’Agullana en dues zones: La primera, situada abans d’arribar al poble venint de la carretera N-II. Està entre el veïnat de L’Estrada i la carretera que porta al nucli urbà, en el paratge dit la Porta Vermella. L’alçada de les vinyes està entre els 120 i 130 metres. Les tres vinyes d’aquesta zona són exclusives de carinyena blanca:

L’Estrada: Vinya conduïda en vas, amb un lleuger pendent, té un bosquet que malmet la part superior de la vinya, deixant-hi unes quantes clapes sense ceps. El raïm d’aquesta vinya va al vi Valentia.

L’Hort d’en Pere; Vinya conduïda en vas. És molt petita, situada al costat de la carretera, emplaçada i tractada com s’hi fos un hort.

La Vinya d’en Pere; Vinya conduïda en vas, petita, amb els ceps arrapats al sòl per la batuda de la tramuntana, el celler diu que el marc de plantació és a pas d’animal.

La segona zona, està situada a la banda Sud del poble, en el paratge dit Prat d’Egna i tocant al puig de Palau de 260 m d’alçada.

La Vinya de Dalt: Vinya conduïda en vas, té dues parts diferenciades, una més petita i separada a una banda, és tota de carinyena blanca. La vinya gran té carinyena blanca i garnatxa roja com a ceps vells i carinyena blanca i negra de nova plantació. Quan la tenia el celler d’Espolla li deien Prat d’Egna, que és el nom de la zona on està ubicada, els propietaris li deien La Muntanyeta i actualment, el celler li diu la Vinya de Dalt. Està a una alçada de 230 m.

Finca La Vinya de Dalt
Finca La Vinya de Dalt | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Cantallops

La Corpella: vinya conduïda en vas de carinyena roja, és petita. Està situada dins de les terres de conreu del Mas de la Corpella, situat a 2 km del poble venint de la carretera de Capmany a Sant Climent Sescebes. El Mas de la Corpella està en una zona plana destinada a l’agricultura i no gaire lluny de la Riera de Torrelles, que travessa el municipi de nord a sud. El terreny es granític en tot el municipi. És una vinya abandonada, progressivament menjada per la vegetació. Com a característica, té una barrera de xiprers per a la protecció dels conreus, però no de la vinya. La va portar un temps en David Pujol, però el fet que per accedir-hi hagués d’avisar cada vegada al propietari, va fer que la deixés. D’aquesta vinya va sortir la fusta per plantar la carinyena roja del Pla de Masarac. Està a una alçada de 150 m.

Finca La Corpella
Finca La Corpella | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Masarac

Les vinyes velles de carinyena blanca estan el zona propera al celler Castell de Biart, l’antic Mas Fita. Les vinyes es mouen entre els 30-40 m d’altitud. El sòl és terrós i argilós amb graves i un subsòl d’al·luvions quaternaris del riu Llobregat. El celler Mas Fita, era un celler històric de la DO Empordà-Costa Brava. Després es va vendre a l’Antoni Escudero, qui el va reformar i convertir en un castell. Va vinificar uns anys sense massa sort. Malgrat ser un celler inactiu continua inscrit a la DO Empordà.

M-1: vinya conduïda en vas, majoritàriament de carinyena blanca, situada en els Camps de Mirapiques, al costat de la carretera que va de Vilarnadal a Cabanes, formava part de les vinyes del celler Castell de Biart, actualment la porta el celler La Vinyeta. M-1, és el nom que li han donat per a la seva identificació, M és Masarac.

Finca M-1
Finca M-1 | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

M-2: vinya conduïda en vas, majoritàriament de carinyena blanca, situada en els Camps de Mirapiques, al costat de la carretera que va de Vilarnadal a Cabanes, formava part de les vinyes del celler Castell de Biart, actualment la porta el celler La Vinyeta. M-2, és el nom que li han donat per a la seva identificació, M és Masarac.

Mas Badés: vinya conduïda en vas, hi ha uns centenars de ceps de carinyena roja, barrejada amb garnatxa i macabeu. La finca de Mas Badés, a l’entorn d’un mas enrunat, té una superfície de 6,5 Ha. Formava part de les vinyes del celler Castell de Biart. Actualment la porta en David Pujol Cargol, el raïm va a Vinyes d’Olivardots que l’incorpora al Rosa d’Àmfora.

Sant Climent Sescebes

El municipi de Sant Climent Sescebes està ocupat en gran part per una instal·lació militar en la part Nord-Oest. La zona de Vilartolí i Basses de l’Albera, en part superior de la carretera, és granític amb els característics plutons“>, grans pedres de granit. De Nord a Sud el travessa la Riera de l’Anyet, i en la part Sud del municipi són terrenys al·luvials, amb còdols llims i sorra.

Camí d’Espolla: vinya conduïda en vas, hi ha carinyena blanca i roja. Situada en el paratge de les Basses de l’Albera. La vinya és del celler Martí Fabra i el raïm va al Masia Carreras blanc. Està a una alçada de 105-110 m.

Comamillana: : vinya conduïda en vas, hi ha un sector diferenciat de carinyena blanca, i altres varietats perfectament delimitades. Propietat de la família Pujol Cargol està situada en el paratge de Comamillana, ha donat fusta a moltes vinyes noves.El raïm va a Vinyes d’Olivardots que l’incorpora al Blanc de Gresa i en anyades especials al Vd’O 6.xx. Està a una alçada de 68-74 m. El terrer és al·luvial format per còdols, llims i sorra.

Finca Comamillana
Finca Comamillana | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Garriguella

Garriguella és el segon municipi en importància respecte de la carinyena blanca, hi ha vuit vinyes velles. Cinc a la part alta i tres a la part baixa. Garriguella és el municipi on hi ha més superfície de carinyena roja. Les vinyes són de la Cooperativa de Garriguella i Rabós, d’Empordàlia i del celler Mas Llunes. El punt més alt del terme és el puig de Sant Silvestre (304 m), a la serra de la Baga d’en Ferran.

Podem dividir les vinyes de Garriguella en dues zones:

La primera zona, està al Nord de la carretera que porta a Roses. El sòl és de pissarra.Inclou els paratges dits les Comes, El Collell, Fontanilles, el Puig d’en Bueno, La Sureda d’en Grau, Pontils, La Font Rovellada, Gatillepis, La Jaça Vella, Les Roques, Camps de la Mare de Déu, Camí de Vilamaniscle, amb la Riera de Garriguella, la de Boterós, el Torrent de Fontanilles i el Rec de les Fonts….

La Mare de Déu del Mont: vinya conduïda en vas, exclusiva de carinyena blanca, hi ha moltes faltes, sobretot en la part baixa, situada en els camps de la Mare de Déu. El raïm va a Empordàlia, que l’incorpora a l’escumós Empordalia brut nature. Està a una alçada de 65-70 m.

La Vinya d’en Nadal: vinya conduïda en vas, majoritàriament de carinyena blanca, amb dues petites clapes d’altres varietats. Propietat del celler Mas Llunes, està situada en el paratge de Fontanilles. El raïm va als vins Singulars de Vinyes Velles i una petita part al Nívia. Està a una alçada de 66-73 m.

Finca La Vinya d'en Nadal
Finca La Vinya d’en Nadal | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Les Roques: vinya conduïda en vas, les varietats estan barrejades, hi ha carinyena blanca i roja. El raïm va a la Cooperativa de Garriguella i Rabós, està situada en el paratge de Les Roques. Està a una alçada de 85-99 m.

Finca Les Roques
Finca Les Roques | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Torreta: vinya conduïda en vas, les varietats estan barrejades, hi ha carinyena blanca i roja. El raïm va a la Cooperativa de Garriguella i Rabós, està situada al peu del Puig de Pidralta. Està a una alçada de 82-92 m.

Sureda: vinya conduïda en vas, és la vinya més gran de carinyena roja de l’Alt Empordà. El raïm va a la Cooperativa de Garriguella i Rabós, està situada en el paratge Camí de Vilamaniscle. Està a una alçada de 55-65 m.

La segona zona està al Sud de la carretera que porta a Roses. El sòl és al·luvial. Inclou els paratges dits les Vinyasses, Ratabocs, Pla de baix, les Fonts, els Pedreguers, les Closetes, els Serrats, Pla d’Avall, Vinyes de Mas Ferran, la Coromina, amb la Riera de Garriguella i el Rec de les Fonts…. El punt més alt és el Puig de La Mala Veïna de 100 m d’alçada.

Camí de Mollet: vinya conduïda en vas, les varietats estan barrejades, hi ha carinyena blanca i roja. El raïm va a la Cooperativa de Garriguella i Rabós, està situada tocant a la Riera de Garriguella. Està a una alçada de 42-46 m.

Camí de Mollet: vinya conduïda en vas, les varietats estan barrejades, hi ha carinyena blanca i roja. El raïm va a Empordàlia, està situada prop de la Riera de Garriguella. Està a una alçada de 45-48 m.

Margall: vinya conduïda en vas, les varietats estan barrejades, hi ha carinyena blanca i roja. El raïm va a la Cooperativa de Garriguella i Rabós, està situada prop de la Riera de Garriguella, en el paratge dels Serrats. Està a una alçada de 25-28 m. El terrer és al·luvial format per còdols, llims i sorra.

Finca Margall
Finca Margall | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Palau-Saverdera

Només hi ha una vinya de carinyena blanca i roja, està al Sud de la carretera que va de Palau-saverdera a Roses, en una zona al·luvial, propera als aiguamolls.

La Cadelleta: vinya conduïda en vas, està formada per dues vinyes de la mateixa superfície que estan de costat, hi ha carinyena blanca i roja, en una proporció minoritària. El raïm va a Empordàlia, està situada entre el camí de la Creu i el rec de les Cadelletes, en el paratge de La Cadelleta. Està a una alçada de 40-42 m.

Finca La Cadelleta
Finca La Cadelleta | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Cal agrair als viticultors d’Agullana: Pere Pagès i Josep Vicens, de Cantallops: Martí Pairó, de Sant Climent Sescebes: Lluís Pujol i Martí Fabra, de Garriguella: Joaquima Ventós, Albert Illa, Francesc Molas, Joan Batlle, i Honorat Sabaté, de Palau-saverdera: Jaume i Lluís Torró i tots aquells que per desconeixement no esmento pel treball que fan o han fet per la conservació de les vinyes de carinyena blanca i roja.

Es diuen els noms dels llocs per si hom vol consultar la situació en els plànols de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ICGC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa