VadeVi
Carinyena blanca, l’estat de la qüestió (6/8): Vinyes joves a l’ Empordà
  • CA
El Llocató, al fons el mar, la punta de l’Escala
El Llocató, al fons el mar, la punta de l’Escala | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Temps de verema de la carinyena blanca.

La carinyena blanca és una varietat tardana, a l’Alt Empordà les vinyes velles es veremen, generalment, entre el 20 de setembre i el 10 d’octubre, encara que alguns anys es pot avançar o endarrerir alguns dies. De les vinyes joves, molt més productives, encara no es tenen prou dades per fer un ventall de dies de verema.

L’article de The Wine Advocate

En l’article de The Wine Advocate del 30 d’agost d’enguany, en Luís Gutierrez parlava de manera molt positiva de la carinyena blanca, i al final del paràgraf textualment deia“Després d’haver tastat diverses varietats de vins de Vinyes d’Olivardots i aquesta (la de la Família Nin-Ortiz) del Priorat i quedant realment impressionat amb els resultats, vaig concloure el meu article anterior sobre els vins de Catalunya preguntant: “Podem tenir una mica més de Carinyena Blanca, si us plau.? ”“>

L’entusiasme d’en Luis Gutierrez, compartit per la Família Nin-Ortiz quan demanen Més carinyenes blanques en el Mediterrani, si us plau“>, contrasta amb la tebior de la zona de l’Empordà, en la que molts cellers creuen que d’aquesta varietat no s’arribarà mai a fer un bon vi. Els 94 punts de Wine Advocate al Vd’O 6,17 i al Planetes de Nin blanc 2018, i el 93+ al Vd’O 6.15, demostren el contrari.

Vinyes joves de carinyena blanca i roja a La Vajol, Agullana, Capmany, Masarac, Sant Climent Sescebes, Cadaqués i Pals.

La carinyena jove, blanca i roja, es comença a plantar a partir de l’any 2014. Còsmic Vinyaters, reempelta una vinya i planta ceps nous a Agullana i La Vajol, el celler Pujol Cargol a Masarac, el celler La Gutina a Sant Climent Sescebes, Vinyes d’Olivardots a Capmany, Bufadors celler a Cadaqués tots a l’Alt Empordà i el celler Mas Geli a Pals, al Baix Empordà.

La Vajol

El Llocató: A la sortida de La Vajol en direcció a Maçanet de Cabrenys, hi ha un “mirador amb vistes”“> i una mica més enllà hi ha el lloc nomenat l’Acampament Pardals. En aquest paratge, Còsmic Vinyaters, va plantar una vinya amb varietats tradicionals de l’Empordà, garnatxa roja, carinyena blanca i carinyena roja. Ho va fer en dues tandes, una l’any 2015, l’altra la setmana Santa del 2018. La primera ja ha entrat en alguns vins, la segona encara no produeix. A la vinya li va posar el nom de El Llocató, està situada entre 550-560 m d’alçada, dividida en feixes sobre terreny granític. Des de la vinya, per sobre els arbres si ho hi ha calitja, s’albira el mar. El material vegetal de carinyena blanca prové de la finca Comamillana i la carinyena roja de l’Espira de l’Aglí, dels germans Danjou-Banesy. Aquesta vinya era un dels grans objectius que es va marcar en Salvador Batlle quan es va establir a l’Empordà, fer un vi d’alçada. Està fora dels límits de la DO Empordà.

Finca El Llocató
Finca El Llocató | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Agullana

A Agullana hi ha tres vinyes joves, de les quals una és reempeltada i dues de nova plantació, totes són portades perCòsmicVinyaters, celler que practica una agricultura ecològica seguint els principis de la biodinàmica. El terreny es granític en tot el municipi.

L’Estrada jove: Vinya conduïda en vas, té molt poc pendent, està situada abans d’arribar al poble venint de la carretera N-II, entre el veïnat de L’Estrada i la carretera que porta al nucli urbà, en el paratge dit la Porta Vermella. Està a una alçada de 141m. Hi ha carinyena blanca, carinyena roja i garnatxa roja, plantades l’any 2018. Com a fons té el massís de Les Salines, que separa les comarques de l’Alt Empordà i el Vallespir, els estats d’Espanya i França.

Finca L'Estrada Jove
Finca L’Estrada Jove | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Prat d’Egna: Prat d’Egna és el nom de tota una zona situada a la banda Sud del poble, però Còsmic Vinyaters l’ha reservat a unes vinyes tancades en tot el seu perímetre i on hi ha una barraca per guardar el tractor i diversos materials, així com una pineda, per fer tastos a l’aire lliure quan arriba el bon temps. La vinya formava part del conjunt que tenia el celler Generi, hi havia chardonnay, merlot i cabernet sauvignon, plantats l’any 2003. El 2014, es van reempeltar amb carinyena blanca els ceps de cabernet sauvignon i amb garnatxa roja la resta i ja està en producció. La conducció és emparrada i està a una alçada de 216 m.

Finca Prat d'Egna
Finca Prat d’Egna | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

La Vinya de Dalt: Vinya conduïda en vas, té dues parts diferenciades, una més petita i separada a una banda, és tota de carinyena blanca. La vinya gran té carinyena blanca i garnatxa roja com a ceps vells i carinyena blanca i negra de nova plantació. Quan la tenia el celler d’Espolla li deien Prat d’Egna, que és el nom de la zona on està ubicada, els propietaris li deien La Muntanyeta i actualment, el celler li diu la Vinya de Dalt. Està a una alçada de 230 m. El fons de la vinya és el puig de Palau de 260 m d’alçada. Tota la vinya està en producció.

Finca La Vinya de Dalt
Finca La Vinya de Dalt | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Cadaqués

Ses Closes: vinya conduïda en emparrat, té una instal·lació de reg i està a una alçada de 200-225 m. És una vinya típica, de les que tantes n’hi havia abans en aquesta zona, arrapada al pendent i protegida de la tramuntana per la muntanya. Està situada sota del Puig de Bufadors (432 m), de la Muntanya Negra, de la drecera del Maiadeu i de la font del mateix nom. En aquest sector neix el còrrec de Ses Closes que porta l’aigua a la Riera de Sant Vicenç. El sòl és de pissarra. La vinya té tots els trets característics de l’ús de la pedra seca de Cadaqués: les parets de pedra seca que aguanten les feixes, nomenades travesseres, perpendiculars al pendent de la vinya sostenen les terres i deixen passar l’aigua que s’escola entre els forats dels murs. A les feixes també se les nomena travesseres. Les canals que recullen l’aigua de la pluja i la condueixen als recs o rieres solen estar flanquejades per parets de pedra seca amb un fons de lloses planes. Hi ha escales de pedra seca per passar d’unes feixes a unes altres. Hi ha dues barraques, que serveixen de refugi en cas de malt temps i alhora per guardar els estris. No he vist cap cloper, un apilonament de les pedres recollides a la vinya que no serveixen per fer paret seca. Si voleu més informació de la pedra seca de Cadaqués visiteu la pàgina d’en Gerard Duran.

Finca Ses Closes
Finca Ses Closes | Joan Ribot

!–akiadsense–>

Ses Closes és una vinya de Bufadors Celler, del matrimoni format per en Ton Mata i l’Encarna Castillo. Es va comprar l’any 2006 però no es va plantar fins l’any 2018. Hi ha carinyena blanca i carinyena a més d’altres varietats tradicionals a l’Empordà. Va tenir la col·laboració del celler Mas Estela i la Família Nin Ortiz, companys de La Renaissance des Appellations, de Còsmic Vinyaters, del celler Pujol Cargol i del Domaine Danjou-Banesy.Bufadors Celler practica una agricultura ecològica seguint els principis de la biodinàmica. La primera vegada que vaig anar a veure la vinya, hi estava treballant en Ton Mata posant el reg, i em va demanar que no acompanyés cap foto on es veiessin els ceps, d’aquí que la fotografia escollida sigui general i de lluny , sense detalls.

Capmany

L’Hort d’en Riera: vinya conduïda en emparrat, té una instal·lació de reg i està a una alçada de 127-134 m, situada davant del celler Vinyes d’Olivardots. Es va plantar l’any 2018 amb varietats tradicionals de l’Empordà, incloent carinyena blanca i carinyena roja, provinents de Comamillana i Masarac, respectivament. Vinyesd’Olivardots vinifica carinyena blanca en monovarietal, en els Vd’O6.11, Vd’O6.13, Vd’O6.15, Vd’O6.17, en cupatge en el Blanc de Gresa i carinyena roja monovarietal en el Rosa d’Àmfora. Hi ha unes damajoanes, amb vi de carinyena blanca, reposant en el terrat del celler, a sol i serena., amb un destí encara no conegut. Anteriorment havien passat per una bóta, també a l’aire lliure,

Finca L'Hort d'en Riera
Finca L’Hort d’en Riera | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Masarac

El Pla: vinya conduïda en emparrat, està a una alçada de 51-54 m. Situada entre el Pla de Mitró i el molí de Vall, a l’altre costat de la carretera que va de Vilarnadal a Sant Climent Sescebes. El sòl és al·luvial format per còdols, llims i sorra. La finca El Pla és propietat del celler Pujol Cargol, un celler jove que elabora des del 2016 una gama de vins que porten per nom El Missatger. Ara està preparant un vi de carinyena blanca, de vinya jove en gerres de fang d’en Joan Carles Llarch però que a hores d’ara encara no té data de sortida.

Finca El Pla de Masarac
Finca El Pla de Masarac | Jaume Pallàs

!–akiadsense–>

Sant Climent Sescebes

Bohigas: La vinya Bohigas, nom d’un antic masover, té una superfície de 0,80 ha i està reservada a varietats tradicionals com la garnatxa roja i la carinyena blanca i roja. Cada any s’hi planta una petita superfície. Primer el peu americà, l’any següent s’empelta i el posterior es fa la poda de formació, fins l’anyada en que es pot vinificar. Hi ha ceps de l’any 2018 i del 2019. Està conduïda en vas i a una alçada de 138 m. Aquesta vinya pertany al celler La Gutina.Les vinyes d’aquest celler estan en la zona de Vilartolí i Basses de l’Albera, on el sòl és granític amb els característics plutons“>, grans pedres de granit. Hi ha les vinyes velles plantades als anys seixanta i petites parcel·les per a nous projectes que es van plantant cada any, una d’aquestes parcel·les és la vinya Bohigas.

Barbara Magugliani
Barbara Magugliani | ELIZABETH DRAPEAU

!–akiadsense–>

El celler LaGutina practica una agricultura ecològica i elabora els vins sense cap tipus d’intervenció en el processos de fermentació i envelliment, d’acord amb els criteris de l’ Asociación de Productores de Vinos Naturales (PVN). No està inscrit a la DO Empordà, però si ho estan les seves vinyes. En Joan Carles Torres i la Bàrbara Magugliani són els propietaris del celler La Gutina. Tenen una finca familiar, Can Torres de Vilartolí, on es cultiven vinyes des de fa unes quantes generacions. Fins l’any 2007, el raïm es venia a les bodegues Torres del Penedès. En Joan Carles era bomber i la Bàrbara va passar a ser la cara visible del celler, es va cuidar de posar en ordre tots els papers, per embotellar, per certificar les vinyes com ecològiques, per inscriure les vinyes a la DO Empordà, per donar-se d’alta com a viverista de material vegetal propi… A la Bàrbara no li espanta omplir papers. Va cursar la carrera d’arquitectura, però a l’Empordà es va anar formant com a viticultora, fins a convertir-se en el que és ara, una pagesa. Van començar portant els seus vins als mercats de Món Empordà, i poc a poc van anar ampliant la seva producció i el seu mercat. Van transformar el celler inicial rústic a un celler amb tecnologia moderna. Van a moltes fires de vins, El 2017 es va canviar el nom de Can Torres per celler La Gutina, ells ho van anunciar així al seu blog: “No és una decisió de màrqueting ni tampoc una estratègia de mercat: causa força major ens veiem obligat a deixar la marca TORRES.”“>

Els topònims, en aquesta zona, quan els escriuen ho fan tal com parlen, es substitueix la o per la u i la a per la e. Buterós, Puntils, La Gutina, Perdells per Boterós, Pontils, La Gotina, Pardells.

Pals

Mas Geli: Mas Geli és una finca situada en els Masos de Pals, entre el poble i el mar, prop dels arrossars i on hi havia un camp de golf. El terreny és de pedra calcària i sorra de riu. És una propietat extensa amb tretze hectàrees de vinya, que es preveu ampliar a 22 ha. A la finca hi ha un mas enrunat que li dóna nom. El celler Mas Geli és el propietari d’aquesta finca. Practiquen l’agricultura ecològica. Els ceps escollits són de varietats tradicionals de l’Empordà, entre elles la carinyena blanca plantada en dues tandes, el 2014 i el 2017. El marc de plantació és de 2×1 m i suposa una quantitat de 5000 ceps per hectàrea. Encara no s’ha vinificat cap anyada. La vinya està conduïda en emparrat, i està a una alçada entre 10 i 20 m.

Vinyes de Mas Geli amb el Montgrí al fons
Vinyes de Mas Geli amb el Montgrí al fons | Celler Mas Geli

!–akiadsense–>

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa