VadeVi
Carol Vallès escriu nous capítols al projecte familiar de tradició cavista

La tradició ve de lluny i la marca s’identifica ràpidament amb els vins amb bombolles elaborats seguint el mètode tradicional. Cavistes “d’arrels fortes i mans inquietes”, com ells mateixos s’autodefineixen, van decidir fundar el seu propi celler l’any 1996. El celler Carol Vallès s’ubicava aleshores a l’antiga masia de Can Perellada, de propietat familiar des de feia més de cent anys, i hi comencen a treballar vinyes en propietat, i a embotellar els primers caves: Parellada i Faura, Gran Reserva Familiar Mil·lennium i Guillem Carol en són alguns exemples. Llargues criances i cupatges singulars que han permès que el somni familiar vagi arrelant i agafant solera, sobretot, en els orígens, entre el sector cavista.

Ubiquem-nos. La finca de Can Parellada està situada al municipi de Subirats i abasta poc més d’una dotzena d’hectàrees on tenen plantades majoritàriament vinyes d’entre 45 i 70 anys de xarel·lo i macabeu, i també algunes plantes de chardonnay i parellada. Actualment, totes les vinyes es treballen de forma ecològica posant la cura per l’entorn com un dels eixos principals dels valors del celler.

Bet Díaz, directora del celler, acompanya les visites per la finca | Foto: Carol Vallès

Canvi generacional i nous horitzons

Superats els primers anys de vida del projecte, s’ha vist com la següent generació ha anat agafant cada cop més les regnes del negoci. Guillem Carol, fill de la parella fundadora, lidera ara un nou equip jove de mirada fresca que dirigeix in situ Bet Díaz. Se senten agraïts i alhora responsables de donar continuïtat a un llegat, però ho fan amb la il·lusió i el compromís de qui creu i s’estima el territori i l’entorn.

De fet, la inquietud, el coneixement i alhora el temps que els va ‘regalar’ la pandèmia, els ha permès repensar-se i reorientar el projecte cap a nous reptes. No volen allunyar-se en cap cas de les llargues criances ni dels caves que els han posicionat al mercat com a marca de qualitat. El que si tenen clar és que han d’obrir nous camins, dibuixar nous horitzons per tal de continuar sent referents en producte, però també en enoturisme, alhora que fent valer la seva aposta per la sostenibilitat i per elaborar productes que s’ajusten a l’actual demanda del mercat.

Els dos nous vins, Vuit mans i Quatre peus | Foto: Carol Vallès

Canvis en la gamma de vins, ampliació del celler i allotjament entre vinyes

Una de les primeres novetats d’aquesta nova era té a veure amb la gamma de vins. La nova generació insisteix que els caves seguiran sent insígnia de la marca, però hi sumen nous perfils dels quals tot just estan a punt d’embotellar la segona anyada. Amb el Quatre Peus (macabeu fermentat en bota) i el Vuit Mans (macabeu fermentat en àmfora) enceten aquesta etapa de vinificació de vins tranquils. “Vins més sostenibles, i alhora més salvatges”, descriurà l’enòleg Albert Pica.

Es tracta de dos vins de mínima intervenció, fets sense sulfits afegits ni clarificats, que embotellen les vinyes velles de l’Estevet i el Sogas de macabeu. “Tenim unes vinyes magnífiques, diu Bet Díaz, directora del projecte, i això ens convida a deixar-los que s’expressin en tot el seu potencial”. En fan una producció limitada de poc més d’un miler d’ampolles.

Celler i entorn de Carol Vallès | Foto: cedida

Sumat a aquesta novetat, que ja no ho és tant quan estan a punt de sortir amb la segona anyada, i d’alguna manera nascuda a conseqüència d’aquesta nova gamma, hi ha el plantejament d’ampliar el celler. Actualment, tenen una petita habitació habilitada per fer-hi les criances, però és molt reduïda i a l’hora de fer les tasques de vinificació, cada cop tenen més problemes per encabir-ho tot. En aquest sentit, comparteixen aquest nou projecte que pretén destinar una nova sala a fer els vins que compartirà espai amb el repòs de les ampolles de cava que fan les llargues criances.

Per últim, i no menys important, el celler vol tancar el cercle oferint allotjament per poder dormir entre vinyes. Despertar-se entre vinyes, en un entorn rural, de quietud i calma. I en despertar, un esmorzar amb vistes, una xerrada amb el pagès que cuida les plantes i compartir una copa de vi o escumós, depenent de la preferència del moment. El projecte, que de fet es va concebre abans de la pandèmia, ha quedat pendent però amb la idea ferma de poder deixar de ser somni i convertir-se aviat en realitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa