El Real Decret 111/2022 del 8 de febrer determina, entre moltes d’altres coses, el potencial de producció vitivinícola dels diversos territoris elaboradors de l’Estat, així com la normativa bàsica per a regular les autoritzacions de plantació de vinya o el detall de quines són, per territori, les varietats de raïm que estan autoritzades per plantar i elaborar.

Actualment, i segons detalla el darrer decret, Catalunya té autorització per a plantar i produir vins de 59 varietats de raïm diferents. Varietats que cada denominació d’origen pot incorporar en el seu plec de condicions en funció de criteris diversos com pot ser l’adaptabilitat, la història o la tradició, i que després, determinaran, a la vegada, el camí que poden seguir els cellers i productors de vi que treballen i posen vins al mercat sota la seva empara.

Raïm d’una vinya del Penedès | Foto: DO Penedès

31 de blanques, i 28 de negres

Repassant aquest llistat de les 59 autoritzades, se’n diferencien 31 de blanques i 28 de negres; i com a curiositat, destacar que n’hi ha una dotzena que el dia d’avui no estan incloses en cap dels plecs de condicions de les DO – i que apareixen destacades en negreta al llistat que podeu consultar a continuació.

Sigui com sigui, quan es tracta de varietats blanques, ens trobem amb:

  • Airén
  • Albarinyo
  • Carinyena Blanca
  • Chardonnay
  • Chenín blanc (Agudelo, segons el decret)
  • Coromina
  • Forcada
  • Garnatxa blanca
  • Garnatxa roja
  • Gewürztraminer
  • Giró Ros
  • Godello
  • Macabeu
  • Malvasia aromàtica
  • Moscatell d’Alexandria
  • Moscatell de gra menut
  • Parellada (montònega)
  • Pedro Ximenes
  • Picapoll blanc
  • Riesling
  • Sauvignon blanc
  • Selma blanca
  • Subirat Parent (Alarije)
  • Sumoll blanc (Merseguera)
  • Trobat blanc (Alcañón)
  • Verdejo
  • Vermentino
  • Vinyater
  • Viognier
  • Xarel·lo, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca
  • Xarel·lo rosat

Entre les varietats negres, hi consten:

  • Bobal
  • Bronsa
  • Cabernet Franc
  • Cabernet Sauvignon
  • Carinyena
  • Garnatxa negra
  • Garnatxa peluda
  • Garnatxa tintorera
  • Gonfaus
  • Malbec
  • Mandó (Garró)
  • Marselan
  • Merlot
  • Monestrell
  • Morastell (Graciano)
  • Moneu
  • Morenillo
  • Petit Verdot
  • Picapoll negre
  • Pinot Noir
  • Pirene
  • Querol
  • Solana
  • Sumoll Negre
  • Sirà
  • Trepat
  • Ull de llebre (Tempranillo)
  • Vidadillo

Article ampliat amb dates d’origen, en aquest enllaç.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep M Albet i Noya a gener 31, 2023 | 11:16
    Josep M Albet i Noya gener 31, 2023 | 11:16
    Si traguéssim les dites “foranes “ ( tant internacionals com les vingudes els darrers 20 anys d’espanya ) ens quedem smb una dotzena de negres i una quinzena de blanques mes les cinc o sis que va recuperar cellers Torres fa uns anys . Poquíssimes varietats per un pais com Catalunya amb mes de 50.000 hes de vinya i 13 DOs La diversitat actual es insuficient com perque cada DO pugui tenir la seva personalitat i caràcter diferenciat i això fa perdre opcions . Cal avançar en aquests objectius .
  2. Icona del comentari de: Joan Carles a febrer 10, 2023 | 13:01
    Joan Carles febrer 10, 2023 | 13:01
    I la Samsó (cinsault) no està autoritzada? Al Penedès ni havia.
    • Icona del comentari de: Janina Saumell Serra a febrer 10, 2023 | 13:26
      Janina Saumell Serra febrer 10, 2023 | 13:26
      Bon dia Joan Carles, Samsó és també com s'anomena la Carinyena.
      • Icona del comentari de: Joan Carles a febrer 11, 2023 | 21:39
        Joan Carles febrer 11, 2023 | 21:39
        No sé qui es va inventar el de dir-li Samsó a la carinyena, però és la cinsault no és la carignan, la Samsó es la cinsault.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa