VadeVi
Cellers Blanch, encarant el futur amb il·lusió

Al bell mig del nucli històric medieval de la població de Puigpelat, a la comarca de l’Alt Camp, a la casa coneguda com a Cal Sebastià hi ha els Cellers Blanch. Aquesta nissaga de pagesos es remunta a més de tres segles enrere, però la història moderna del celler, tot i que la va començar en Joan Blanch, primera generació, l’escriuen la seva filla Maria Rosa Blanch, segona generació, i els seus nets, Roger i Guillem, tercera generació, qui després d’un parèntesi provocat per la sobtada mort d’en Joan, van decidir reprendre l’activitat vitivinícola familiar.

Al nou projecte hi van incorporar en Pol Sancho, també familiar, qui juntament amb la Maria Rosa, ambdós enòlegs, porten la part tècnica del celler. En Pol va guanyar l’any 2021, el XXè Premi Jaume Ciurana que lliura la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona gràcies al seu expedient acadèmic i el projecte personal de recuperació de vinyes velles de varietats ancestrals.

Gamma de vins tranquils de Cellers Blanch | Foto: Ramon Roset

Celler dinàmic amb una producció d’unes 10 mil ampolles

Són un celler petit, elaboren al voltant de 10.000 ampolles, dinàmic, inquiet i amb moltes ganes de donar a conèixer la seva història i els seus vins, segurs de la qualitat de la seva feina i convençuts de la seva singularitat. Formen part de l’Associació Cellers Singulars de la DO Tarragona i del col·lectiu Vinya, Celler, Masia. En les prop de vint-i-cinc hectàrees que disposen hi conreen en ecològic les varietats blanques, subirat parent, que és l’emblema del celler, macabeu, la varietat que la DO Tarragona, a la qual pertanyen, vol posicionar i prestigiar com a pal de paller, a més de xarel·lo, vinyater i chardonnay. Com a varietats negres conreen ull de llebre i merlot.

Amb elles elaboren els seus vins tranquils, tres de blancs, l’Identitas, un monovarietal de subirat parent fermentat i criat en bota de castanyer, el Pont Fosc, un monovarietal de macabeu fermenta i criat en bota de castanyer, el Coordenades 41º17, un vi jove elaborat amb un cupatge de chardonnay i macabeu. Un de rosat, el Promesa, elaborat amb un cupatge d’ull de llebre i merlot. És un vi jove i fresc, amb un conjunt aromàtic afruitat sense presència d’aromes de llaminadures i similars.

I dos vins negres, el Coordenades 1º19, un vi jove monovarietal d’ull de llebre i el Sebastià, un monovarietal de merlot fermentat en inoxidable i criat durant 12 mesos en botes de roure francès. Tots els seus vins es caracteritzen per la
presència de la fruita, la salinitat i una acidesa viva que els fa llaminers, els atorga molta frescor i una bona capacitat d’envelliment. Cal destacar l’Identitas, un vi on han fet una extraordinària interpretació de la subirat parent i el Sebastià, un sensacional merlot, molt sorprenent i tot i que l’ampolla tastada era d’una anyada massa jove, s’intueix un bon potencial de creixement, podent arribar a ser un dels grans vins de merlot de casa nostra. En determinades anyades elaboren el que anomenen microvinificacions, que són petites produccions de vins experimentals, el 2022 van fer un vi monovarietal de xarel·lo.

Escumosos de Cellers Blanch | Foto: Ramon Roset

Capítol a part són els seus escumosos, elaborats pel mètode tradicional i emparats per la DO Tarragona. El Blanch Subirat està elaborat amb el cupatge tradicional de macabeu, xarel·lo i parellada al qual acompanyen amb la reina de la casa, la subirat parent. Amb una criança mínima de 24 mesos, és un escumós amb una bombolla delicada i molt ben integrada que li atorga una bona untuositat i presenta una acidesa que guia el seu conjunt aromàtic en un pas de boca afruitat i llaminer i que li assegura una molt bona capacitat de guarda. Final sec. Molt gastronòmic. El Brut Nature Vinyater elaborat amb un cupatge de vinyater i macabeu, és un magnífic exemple de com treure profit a aquesta varietat poc productiva, de maduració primerenca i gra petit. També li donen una criança mínima de 24 mesos. És un escumós singular, amb un conjunt gustatiu que resulta molt atractiu.

El Blanch Rosat i un ancestral de subirat parent

Però l’escumós més sorprenent de tots és la seva darrera novetat, el Blanch Rosat. Un escumós elaborat seguint el mètode tradicional, monovarietal d’ull de llebre. Amb una criança mínima de 12 mesos, és un escumós rosat amb ànima de negre. És un vi amb un perfil aromàtic molt marcat per les aromes de fruites vermelles, una magnífica acidesa i un pas de boca ampli amb el taní ben present. Obre unes possibilitats gastronòmiques immenses, sobretot per acompanyar plats on s’hi escauria més un vi negre que un escumós rosat relativament jove.

També estan treballant en l’elaboració d’un escumós ancestral monovarietal de subirat parent. Les primeres proves són de la darrera collita i apunta molt bones maneres. Tots els vins d’aquest celler valen molt més del que costen. Si us decidiu a visitar-los podreu gaudir, a més dels seus vins, de les activitats que tenen preparades per les visites, en especial del seu escape room, Els secrets de l’antic celler, una activitat molt ben dissenyada i divertida que posarà a prova el vostre enginy i les vostres habilitats per resoldre misteris.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Insenser Tomas a abril 18, 2023 | 17:59
    Joan Insenser Tomas abril 18, 2023 | 17:59
    Bons vins interessa el cava
  2. Icona del comentari de: Francesca Blanch Salesas a abril 18, 2023 | 19:04
    Francesca Blanch Salesas abril 18, 2023 | 19:04
    Francesca, la segona filla de Joan Blanch , que sap gaudir dels bons vins, us encoratja a perseverar en l' autenticitat i tast dels vostres vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa