VadeVi
Es Fangar: el celler de la finca privada més gran de tot Mallorca
  • CA
Es Fangar

!--akiadsense-->

Es Fangar, és la finca privada més gran de tot Mallorca i no és propietat de cap mallorquí. El matrimoni Eissmann, empresaris alemanys de robòtica i automatisme la varen comprar l’any 2001 amb la voluntat de fer una espècie de reserva natural amb vinya, arbres fruiters i cavalls. Tenien 1.000 Ha de terreny per fer-ho.

Ara, 17 anys després ho tenen, però encara hi continuen treballant. Tot i que s’han trobat evidències d’un antic celler, no hi varen trobar vinya, però se’n va plantar de nova. Primer amb varietats de les que hauríem d’anomenar universals, tot i que són franceses, cabernet, merlot i sirà i posteriorment amb varietat pròpies com el giró blanc, el callet, el prensal blanc i el manto negre. De 34 Ha se’n fa vi i en tenen 22 que encara no produeixen.

Des de fa 12 anys, qui s’encarrega de la vinya i l’elaboració del vi és Daniel Morales, un prioratí al que sempre se li ha demanat per part de la propietat que faci el que faci ha de prioritzar la qualitat dels vins. “Som conscient que visc a una bombolla perquè m’han donat màniga ampla per fer el que he volgut, ara bé, des de la propietat sempre han estat molt exigents amb la qualitat dels vins” assegura Morales. La vinya, igual que la resta de cultius son ecològics, aquesta també era una de les condicions, però per Morales això no seria una exigència perquè és la manera en la que segons ell s’han de fer els vins: amb la mínima intervenció a la vinya i en l’elaboració i amb el màxim respecte pel medi ambient. De fet amb l’elaboració van una mica més enllà i els vins són vegans ja que es fan servir clarificador vegetals.

Daniel Morales
Daniel Morales, enòleg i director tènic del celler Es Fangar | M.R.F.

!--akiadsense-->

L’enòleg d’Es Fangar assegura que fan vins de vinya i no enològics, pero en canvi no creu en els monovarietals. I d’aquesta finca en surten 7 referències de vins blancs, i negres i també un rosat. “Jo no volia fer un rosat i em varen obligar. (riu) Deu ser l’única cosa que m’han imposat. Però ara que el tenc estic molt content”, afirma Morales. Una mostra de que treballa pràcticament sense límits, és que tot i que la moda que impera amb els rosats és el que té una tonalitat molt pàl·lida, ell fa un rosat de color molt pujat, amb més de 8 varietats, com el callet, mantonegro, cabernet, merlot o sirà. “El color no m’importa”, assegura, Morales, “m’importa el que suposa que el vi tingui un color determinat, les característiques que fan que el vi tingui un color determinat”.

La sala de botes del celler Es Fangar
La sala de botes del celler Es Fangar | M.R.F.

!--akiadsense-->

Aquest es diu Twenty Twelve (d’aquesta gamma també se’n fa de blanc i de negre), el nom evoca la primera anyada en la que es va embotellar, la del 2012, i aquests vins criden l’atenció per la forma de la botella i també per l’etiqueta impresa al vidre. Tot plegat amb un disseny molt acurat.

Tota la verema es fa a mà i en alguns vins, com l’Elements, la fermentació ja es fa barrejants diferents varietats de raïm “és un cupatge intuitiu” diu Morales. D’aquest vi diu que que es l’embaixador del manto negre tot i que porta una mica de sirà i cabernet.

Les instal·lacions del nou celler de Es Fangar

!--akiadsense-->

Pel que fa al mercat, un 50% dels rosat i el blanc que produeixen es ven a Mallorca i la resta s’exporta a països europeus.

La vinificació es fa al seu celler de Felanitx. Unes intstal·lacions perfectament automatitzades i amb les últimes tecnologies del sector. Però a més, a partir d’aquest mes d’agost també vol ser un punt de trobada per amans del vi. Un lloc on poder comprar els vins, però també prendre una copa com a un bar de vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa