VadeVi
Llibres de vi amb accent català, escrits en castellà, proliferen a les llibreries
  • CA
Lluís Tolosa
Lluís Tolosa va guanyar el ‘Best Book of the year in all categories’ l’any 2018

!–akiadsense–>

La prescripció catalana del món del vi sembla que s’estigui fent un lloc al món. Als Gourmand World Awards hi torna a haver enguany finalistes catalans. És un concurs molt ampli, amb una trentena de categories de llibres de vins i una trentena de categories de llibres de gastronomia. Això suposa que hi hagi més de 400 finalistes, entre els quals destaca la Guia d’Enoturisme de Catalunya“> del sociòleg Lluís Tolosa, en la categoria ‘Best Book of the year in all categories’. L’any passat Tolosa ja va guanyar el premi mundial amb el llibre Marketing de l’Enoturisme“>.

També és finalista Reinas de Copas. Las grandes mujeres del vino. 50 vinos con alma de mujer“> (Tolosa Wine Books). És el primer llibre de Zoltan Nagy, un prescriptor nascut a Transilvània que viu i treballa a Barcelona. Zoltan Nagy diu sentir-se sorprès però la nominació del seu llibre, i afegeix: “m’omple d’orgull, bàsicament perquè ve d’on ve”. Recorda que és el concurs més important del món dels llibres: “és com un Oscar dels llibres”. També diu que “m’alegra que s’hagin fixat en el meu primer treball, on intento plasmar el gran treball que han fet totes les dones per al món del vi a espanyol. Poder representar Espanya a la final entre els millors llibre de vins de 40 països finalistes em va fer sentir, literalment, com caminant en els núvols tot el dia”.

!–akiadsense–>

També són finalistes la sommelier i prescriptora barcelonina Meritxell Falgueras (que ja sap què és guanyar els Gourmand World Awards) amb el portal web www.winesandthecity.com i la web d’Enoturisme Penedès (www.enoturismopenedes.cat). Els guanyadors dels Gourmand World Awards es donaran a conèixer el 3 de juliol a Macao (Xina).

Sobre la prescripció catalana i l’edició de llibres i guies de vi a Catalunya, l’expert en enoturisme Lluís Tolosa manifesta que li costa identificar la prescripció catalana, “si és que existeix”. Afegeix que “només conec uns pocs casos romàntics i heroics, en general poc reconeguts i en constant perill d’extinció”. Respecte al sector editorial, Tolosa manifesta que “sembla que van sortint petits intents, sovint aïllats, amb pocs mitjans i en general poc rellevants”. En aquest sentit afegeix que “estem molt lluny de la producció editorial especialitzada que veig a França, Itàlia, Àustria i Alemanya, Regne Unit, Estats Units, Xile i Argentina, i últimament també a la Xina”. També apunta: “Diria que no tenim vertebrada la prescripció catalana. Ni tampoc l’edició de llibres i guies de vins a Catalunya. Potser pensem que no és necessària, tenint grans referents com Peñín, Parker i altres…”

El vino ¿Arte o alimento natural?

La producció literària sobre el món del vi sembla que viu un bon moment a Catalunya. La Guia de Vins de Catalunya“> ha arribat ja a la seva desena edició. La majoria, però, estan escrits en castellà. S’acaba d’estrenar El vino ¿Arte o alimento natural?“> de Jaime Gelabert Orench (editat pel centre associat de Tortosa de la Universidad Nacional de Educación a Distancia dins la col·lecció Cadup-Estudio i amb el patrocini, entre d’altres, de l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona i el celler Vinyes del Convent d’Horta de Sant Joan). En aquest llibre de 769 pàgines es tracta des de nocions generals sobre el most, el vi i els raïms de vinificació o els vins de qualitat i els especials a les normes que regulen l’etiquetat i presentació dels productes vitícoles o l’anàlisi i tast dels vins.

Els millors vins dolços de Catalunya

Lluís Romero presentarà el 15 de febrer a la Sala Bernat Martorell Can Ramis de Sant Celoni Els millors vins dolços de Catalunya“> (Cossetània Edicions). El llibre es presenta afirmant que “el vi dolç és, sens dubte, el gran tresor oblidat de la vinya catalana. Se n’elaboren de fascinants i emocionants, però, per desgràcia, massa sovint passen desapercebuts ». S’afegeix que aquest llibre “vol ajudar-vos a redescobrir-los, a gaudir-los amb maridatges creatius i a que us n’enamoreu fins a sentir-los propis i imprescindibles, recordant que, quan bevem vi dolç, bevem Mediterrani, bevem l’essència del raïm i bevem raigs de sol, bevem, en resum, història líquida de la nostra terra”. L’autor, Lluís Romero Garrido (1974), és filòleg i sommelier. Combina la seva tasca com a professor amb les activitats entorn del vi.

Lluís Romero
Lluís Romero és l’autor del llibre ‘Els millors vins dolços de Catalunya’ que es presentarà dia 15 de febrer

!–akiadsense–>

‘Experto en vinos en 24 horas’, de Jancis Robinson i pròleg de Ferran Centelles

Des del 15 de gener està a la venda el didàctic llibre ‘Experto en vinos en 24 horas’ (Planeta Gastro). Aquest és un llibre signat per la prestigiosa prescriptora Jancis Robinson L’autora afirma, “l’objectiu d’aquest llibre és compartir els meus coneixements i fer que el lector se senti un expert en vins segur de si mateix, centrant-nos en l’essencial, en el que de veritat importa”. El pròleg és del sommelier català Ferran Centelles (col·laborador de Jancis Robinson i responsable de begudes en elBullifooundation). Jancis Robinson explica varietats de raïm, com tractar el vi, quins són els instruments bàsics per a gaudir del vi, com comprar un bon vi o com escollir un vi en un restaurant.

Portada del llibre de Jancis Robinson, Experto en vinos en 24 horas, que acaba de sortir en castellà
Portada del llibre de Jancis Robinson, Experto en vinos en 24 horas, que acaba de sortir en castellà

!–akiadsense–>

Fins i tot inclou una guia bàsica de regions vinícoles que cal conèixer. Robinson, que afirma en questa obra que “al contrari del que es pensa, no existeix una relació directa entre qualitat i preu en el vi”, no té dubtes que “el vi és la beguda més deliciosa, estimulant, variada i exasperantment complicada del món. T’alegra, fa que els teus amics semblin més simpàtics i està riquíssim amb el menjar”. A més, hi veu paral·lelismes entre les botigues especialitzades de vins i les llibreries. Ferran Centelles afirma que “aquest llibre és un exercici d’estil i saviesa generós, perquè sintetitza el coneixement bàsic –desenvolupat durant més de 40 anys de treball-, necessari per a donar uns primers passos, ferms i sòlids, en l’univers del vi”.

‘Vinos. Contextualización y viticultura’, de la Bullipedia

Recentment s’ha presentat també ‘Vinos. Contextualización y viticultura’, de la Bullipedia. El llibre ha estat presentat pel xef Ferran Adrià, pel sommelier Ferran Centelles i pel marxant de vins i copropietari de Vila Viniteca Quim Vila. És el primer volum de l’aliança entre elBullifoundation i RBA, amb la col·laboració de Vila Viniteca. De fet, és el primer tom del Sapiens del Vi, una obra de Bullipeda en què es contextualitza i s’aprofundeix sobre el vi i la viticultura. L’obra, dirigida per Ferran Adrià i Ferran Centelles, aplica el mètode Sapiens al món del vi, desenvolupat per l’equip d’elBulli. És una obra que pretén aglutinar el mínim coneixement necessari per comprendre el món del vi i el paper que juga en un context gastronòmic. El primer volum d’un total de sis fa una aproximació, al llarg de 528 pàgines, a l’actual concepte del «vi» des de diferents angles, a partir de múltiples preguntes: És el vi un producte natural? Part d’un procés artesanal o industrial? És el vi una beguda? Quin paper juga la naturalesa en la producció del vi? Per què bevem vi? On bevem vi? …

Ferran Centelles, ha fet el pròleg de l'edició en castellà de l'úlim llibre de Jancis Robinson i ha codirigit un dels volums de la Bullipedia sobre el vi
Ferran Centelles, ha fet el pròleg de l’edició en castellà de l’úlim llibre de Jancis Robinson i ha codirigit un dels volums de la Bullipedia sobre el vi

!–akiadsense–>

Gramona, a ‘Quelle durabilité en vigne et en cave?

D’altra banda, el llibre Quelle durabilité en vigne et en cave?“> (una publicació de Chaire UNESCO en el marc de Rencontres du Clos-Vougeot 2017, dirigida per Jocelyne Pérard i Claudine Wolikow) dedica un capítol a les sadurninenques caves Gramona. Aquest capítol el signa l’enòleg i president de Gramona, Jaume Gramona, i el paisatgista Soazig Darnay. Aquesta obra escrita en francès titula el capítol dedicat a Gramona afirmant que és el somni d’una cava i d’un terrer al cor del Penedès. En el text s’afirma que “Gramona, davant de tot, és el nom d’una família catalana sòlidament ancorada en el seu terrer”. Es repassa la història d’aquest celler, es remarca la irrupció de Corpinnat per diferenciar-se dels caves de baixa gamma tot afirmant que no se surt de la DO Cava i s’afirma que Jaume Gramona va adaptar l’any 1985 l’antic Celler Batlle “i hi va imaginar el futur de Gramona”.

Joan Gómez Pallarés
La nova edició revisada de Vinos Naturales en España de Joan Gómez Pallarés | xx

!–akiadsense–>

‘Vinos naturales en España’, de Joan Gómez Pallarès

El prescriptor Joan Gómez Pallarès ha revisat i ampliat la primera edició del reeixit Vinos naturales en España“>. Placer autentico y agricultura sostenible en la copa“> (RBA Integral) mantenint pròleg de Xavier Pié, president de la DO Catalunya i vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, i afegint-hi un segon pròleg de Josep Roca, el sommelier i cap de sala del triestrellat restaurant El Celler de Can Roca de Girona. Aquest nou lliurament, del qual en vam parlar a Vadevi amb una entrevista amb l’autor, arriba després d’esgotar-se la primera edició. Joan Gómez Pallarès diu que “aquest llibre està dedicat als qui dediquen la seva vida a un procés artesanal d’embotellat de paisatges amb vinyes”. Afegeix que “ells viuen en i per a la terra i els seus ceps, i gràcies al seu treball nosaltres veiem, olorem i bevem paisatges, també a casa”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa