El 2018 va fer deu anys que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta havia demanat a l’INCAVI la inclusió de raïm Morenillo a la llista de varietats recomanades i/o autoritzades. Sempre s’havia denegat, doncs, entre altres raons, la varietat no formava part de la llista de varietats comercials de l’estat espanyol i per tant, a ulls oficials del Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació aquest tipus de raïm no existia. Aquest fet impedia que la denominació d’origen la pogués reconèixer i registrar, negant una realitat que des de feia anys es produïa a la comarca.!–akiadsense–>

La varietat Morenillo, autòctona de la comarca de la Terra Alta, es conrea a la zona des de fa més d’un segle. L’anomalia administrativa ha obligat a pagesos i cellers a camuflar-la i a fer tota mena d’enginys per poder-la conrear i elaborar, perquè no la podien registrar com a tal, no podia aparèixer en les etiquetes i generava dificultats amb la certificació dels vins. Per tant, resultava molt difícil saber amb exactitud quin era l’abast del seu conreu.

Finalment i per sorpresa, amb el Real Decreto 1338/2018, de 29 de octubre, pel que es regula el potencial de producció vitícola, i publicat al BOE el 30 d’octubre, l’estat espanyol ha inclòs la varietat Morenillo al Reglament General del Registre de Varietats Comercials de Catalunya. Per tant, oficialment i des d’aquell dia existeix la varietat Morenillo. Tot fa pensar que per la verema 2019, ja pugui ser una varietat regulada.

La Morenillo és una varietat de raïm que havia estat molt estesa a la Terra Alta. Segons descriu el Diccionari de noms de ceps i raïms: l’ampelonímia catalana d’en Xavier Favà i Agud publicat per l’Institut d’Estudis Catalans, és una “uva vermeja de racimo largo y apretado con el rabo tierno: su grano es algo largo con el hollejo delgado y de pulpa dulce, que cruge al romperla […]. Su vino es de los mejores” (en descripció de Joseph A. Valcarcel, en el volum VIII de l’obra Agricultura General (y gobierno de la casa de campo) editada a Valencia l’any 1791).

Quan a la Terra Alta es va començar a pagar el raïm per grau alcohòlic, color i quantitat de producció, la Morenillo va caure en desgràcia al no tenir cap d’aquests trets i molts pagesos la van arrancar. Actualment s’estima que hi ha entre 10 i 15 hectàrees plantades amb aquest varietat.

La Morenillo rep el seu nom per la poca coloració que donava al vi (no era negre, era morenillo). És una varietat de gra gran, pell fina i un cicle vegetatiu llarg, en condicions normals es verema a finals d’octubre. Té rendiment baix i producció irregular. Els vins moderns de Morenillo són uns vins afruitats, amb bona presencia d’aromes balsàmqiues i especiades, molt frescos i amb bon equilibri entre alcohol i acidesa. Són vins fàcils de beure amb una bona capacitat de seduir a tots els públics. Els pioners en l’elaboració de Morenillo a la Terra Alta van ser el Celler Piñol de Batea, el celler Bàrbara Forés de Gandesa i el celler Vins del Tros de Vilalba dels Arcs.

Actualment hi ha al mercat 10 vins elaborats total o parcialment amb aquesta varietat:

Monovarietals:

Morenillo 100%

!–akiadsense–>

  • Lo Morenillo. Celler Vins del Tros
  • Lo Moreno Àmfora. Celler Vins del Tros
  • Finca Morenillo. Celler Piñol.
  • Puresa Morenillo. Celler Cooperatiu de Gandesa.
  • La Moderna Varietals Negres dels Massalucans. Restaurant Lo Nou Moderno.

Cupatges de Morenillo:

Cupatges Morenillo

!–akiadsense–>

  • El Templari (70%). Celler Bàrbara Forés.
  • Mather Teresina (30%). Celler Piñol.
  • Ventuno Rosat (70%). Celler Bernavi.
  • Negreita (50%). Celler Bernavi
  • La Fou El Sender (10%). Celler La Fou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa