Copes de cava

!–akiadsense–>

Que un vi sigui més o menys bo és una percepció subjectiva: de qui se’l pren, dels gustos personals i les preferències de casdascú.

Ara bé, l’administració, tant la catalana com l’espanyola, i seguint l’exemple d’altres països com França, contemplen una sèrie de distincions per uns vins i caves que compleixin uns requisits molt estrictes de control i de qualitat.

A Catalunya són els Vins de Finca i a la DO Cava, el Cava de Paratge Qualificat. En aquests últim cas, la denominació d’origen no és catalana perquè depèn adminsitrativament del govern espanyol, però més del 90% de la seva producció és al Penedès. I de fet d’aquesta nova qualificació no hi ha cap cava que no sigui català.

Repassem quins són doncs aquests tops“>, els que se situarien a l’Olimp del sector vitivinícola català i perquè.

El Cava de Paratge Qualificat és una novetat d’aquest 2017 i en total són 9 cellers el que ho han aconseguit amb 12 dels seus caves.

Han d’estar elaborats amb raïm d’una sola finca i que la vinya tingui una edat mínima de 10 anys, un rendiment màxim de 8.000 quilos per hectàrea i una verema manual. Altres requisits indispensables són el vinificat a la propietat, un rendiment d’extracció màxima per hectàrea de 48 hectolitres, una qualificació del vi base, una criança mínima de fermentació en ampolla de 36 mesos i traçabilitat integral des de la vinya fins a la seva comercialització, entre altres aspectes.

Les candidatures les presenten els cellers i tots els requisits es controlen rigorosament per part de tècnics del Consell Regulador del Cava i finalment es fa un tast. Un comitè específic per aquest reconeixement format per dos màsters of wine Pedro Ballesteros i Lenka Sedlackova, els sommeliers Ferran Centelles i Guillermo Cruz, el degà de la Facultat d’Enologia de la URV, Joan Miquel Canals, l’enòleg Enric Vives i el periodista especialitzat i col·laborador de Vadevi, Ramon Francàs.

Un cop fet el tast és el Ministeri d’Agricultura del Govern Espanyol qui té l’última paraula i aprova o denega les sol·licitud. En aquesta primera vegada és caves que han aconseguit aquest reconeixement són els següents:

Torelló 225 de Cava Torelló, elaborat amb raïms de la finca Vinyes de Can Martí.

Turó d’en Mota de Cava Recaredo, elaborat amb raïms de la finca Turó d’en Mota.

Serral de Vell de Cava Recaredo, elaborat amb raïms de la finca Serrall del Vell.

MIrgin del celler Alta Alella, elaborat amb raïms de la finca Vallcirera.

La Capella, de Caves Juvé i Camps, elaborat amb raïms de la finca La Capella.

Can Sala de Freixenet, elaborat amb raïms de la finca Can Sala.

Finca La Pleta de Codorníu, elaborat amb raïms de la finca La Pleta.

Finca el Tros Nou de Codorníu, elaborat amb raïms de la finca El Tros Nou.

Finca La Fideuera de Codorníu, elaborat amb raïms de la finca La Fideuera.

Claror de Vins El Cep, elaborat amb raïms de la finca Can Prats.

III Lustros, Celler Batlle, l’Enoteca Brut i l’Enoteca Brut Nature de Caves Gramona, elaborat amb raïms de la finca Font de Jui.

Reserva Familiar Sabaté i Coca de Caves Castellroig, elaborat amb raÏms de la finca Terroja.

Riedel fabrica copes diferents per a diferents varietats de raïm o zones vitícules determinades

!–akiadsense–>

Pel que fa als vins de les DO catalanes, en aquesta ocasió qui ho regula és l’INCAVI que depèn del Departament d’Agricultura de la Generalitat. La Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola ja ho preveia i els primers reconeixements van arribar al 2013.

Han de ser vins produïts en un entorn determinat, amb característiques edàfiques (del sòl) i microclimàtiques pròpies i que produeixen vins amb característiques qualitatives especials. El procés d’elaboració s’ha de fer en un celler ubicat a la mateixa finca o pròxim. Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior al propi de la varietat en la DO i una nota superior del comitè de tast respecte d’altres vins que no tenen aquesta categoria. I el celler ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys i l’envelliment s’ha de fer en bótes de fusta de roure amb una cabuda màxima de sis-cents litres, entre d’altres requisits de rendiment de la vinya i producció.

Els tècnics de l’INCAVI i de les denominacions d’origen corresponents visiten les finques i els cellers i són els encarregats de comprovar que tot els requisits es compleixen- Es tasten els vins i s’atorga el reconeixement.

Així els vins que ostenten aquesta categoria en aquests moments són:

De la DO Penedès

Le Havre Cabernet Sauvingon Reserva del Celler Jean Leon

Palau Merlot del Celler Jean Leon

Gigi Chardonnay del Celler Jean Leon

La Scala Cabernet SauvigonReserva del Celler Jean Leon

De la DOQ Priorat

Mas de la Rosa del Celler Vall Llach

Clos Mogador Vi de Finca Quaificada del Celler Clos Mogador

De la DO Montsant

Teixar de Vinyes Domènech

De la DO Pla de Bages

Finca 3.9 de Vins Abadal

Arnau Oller de l’Heretat Oller del Mas

Aquest reconeixement de Vi de Finca, cal no confondre’l amb el de Vi de Vila que és una classificació específica de la DOQ Priorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa