VadeVi
Xavi Garcia dibuixa a pas ferm el seu projecte més personal

L’enòleg i fins ara copropietari del celler Alella Vinícola, Xavi Garcia, està immers en un procés de canvi professional profund. Això sí, sense canviar de sector. Ell mateix ja feia pública fa uns mesos la decisió de crear la marca Celler Marfil per donar vida a vins d’Alella i de Menorca, i també el trasllat de l’activitat a una nova ubicació, la Finka 4.1 des d’on, i així ho ha compartit amb Vadevi, vol veure consolidar el projecte i tancar el cercle. Anem per passos.

Vinyes plantades a la Finka 4.1 | Foto: E.V.

La unió de les seves arrels

Des de Think Big Winery S.L., nom de la nova empresa, donarà cobertura als vins del Celler Marfil que, de moment, provenen com dèiem de dues localitzacions diferents, separades geogràficament, però unides per un vincle més personal. Garcia té arrels laietanes i menorquines i és precisament de finques del municipi d’Alella i de l’illa balear que ja s’estan embotellant les primeres anyades del nou projecte.

L’enòleg explica que seguirà treballant les vinyes que té en propietat a la comarca del Maresme i hi sumarà les noves plantacions que ha fet a la Finka 4.1 on hi ha posat pansa blanca, garnatxa blanca i alguns ceps de la varietat de raïm negre que han recuperat en una finca pròpia, però que encara no està catalogada. Des d’Alella seguirà produint i comercialitzant algunes de les marques més conegudes de l’anterior projecte com el Marfil, Ivori o Vallmora, que ha comprat amb la nova propietat i a les quals vol donar més protagonisme a la parcel·la d’on neixen; i hi sumarà, en àmbit català, nous productes procedents d’altres regions vitivinícoles i que sortiran al mercat com a vins de taula i sense indicació geogràfica.

Tot plegat, comparteix l’enòleg, amb la intenció de vinificar-ho tot a les noves instal·lacions de la Finka 4.1. Una àmplia nau de vora el miler de metres quadrats que permetrà acollir els dipòsits i la resta d’eines i utensilis necessaris per poder dur a terme tot el procés amb garanties. A dia de la publicació d’aquest article, el trasllat està pendent de tràmits, ja que cal obtenir un nou CAE i tots els permisos necessaris per poder manufacturar productes alcohòlics com és el cas del vi.

Nau on hi haurà les noves instal·lacions | Foto: Eva Vicens

L’any 2024, estrena d’instal·lacions

Garcia es mostra realista i apunta el 2024 com l’any en què podrà estrenar les noves instal·lacions. No trigaran tant les primeres ampolles de la nova marca, ja que aquesta primavera veuran la llum els primers productes de l’anyada 2022, tant d’Alella com de Menorca. Començant per Catalunya, hi haurà La Finka blanc 2022 -unes dues mil ampolles de pansa blanca que sortiran com a vi de taula-, o la Finka Cervera 2022, que embotella la garnatxa blanca del projecte seguint la tècnica dels brisats.

Seguirà el Marfil clàssic i el Vallmora que insisteix a dotar-los de més significat quant a la finca d’origen -el Vallmora, dirà, neix de la Finca Mas Coll-; i sorprendrà també, encara no sabem la data, amb el Supermarfil, que recupera d’entre les produccions d’Alella Vinícola dels anys seixanta i que ara reinterpreta a partir de la seva mirada de coneixement del territori i d’anys de professió enològica.

“No volem comercialitzar grans volums, apunta en Xavi, però sí que pensen a produir el raïm suficient per poder créixer en algunes produccions molt singulars”. En aquest sentit, és on apunta els vins que sortiran com a vins de taula, i que poden aterrar a Alella procedents d’altres zones del territori català.

Render del projecte de celler a les noves instal·lacions | Foto: Celler Marfil

Dos vins de Menorca

L’any 2013 va iniciar la primera col·laboració amb un celler de Menorca i actualment a l’illa hi treballa unes 3 hectàrees de vinya en vas de les varietats malvasia, macabeu i sirà amb les quals ha embotellat les dues primeres referències, una de vi blanc i una de negre. “Les condicions climàtiques de l’illa li donen una gran personalitat als vins”, apunta l’enòleg.

Els dos productes que s’estrenen enguany al mercat són el Nura blanc 2022, fet amb el cupatge de les varietats blanques i envellit a les botes de la solera del ranci mític d’Alella Vinícola; i el Son Bonaventura negre 2022, elaborat amb sirà i un petit percentatge de garnatxa negra, que en aquest cas fa criança en les botes d’Ivori negre del celler alellenc.

Xavi Garcia, en una de les parcel·les de la Finka 4.1 | Foto: E.V.

La Finka 4.1

Fa temps que a Xavi Garcia li anava pel cap traslladar-se a la Finka 4.1. Malgrat tot, els primers moviments es van veure aturats per la pandèmia, i ara ha decidit que ha arribat el moment de fer el salt. “Sé que aquí podré tancar el cercle, comparteix amb Vadevi, i fer els vins que vull fer, tal com els entenc i m’agraden”, confessa. Per això, després d’uns anys de pensar-s’ho ha vist que ara era el moment. “Ara o mai”, diu rient. I ho fa amb la il·lusió de qui veu fer-se realitat una quimera que fa anys li ronda pel cap.

Les instal·lacions on farà el celler i treballarà algunes finques de vinya -així com un hort que ja està cuidant avui dia-, comparteix espai amb un restaurant i una empresa que està especialitzada en organització d’esdeveniments i bodes. “Hi ha molts racons arreu de la finca on es poden oficialitzar casaments”, explica en Xavi. I en paral·lel a la celebració, ja fa temps que existeix un acord de col·laboració entre projectes: “Jo poso els vins al restaurant i als esdeveniments, i si els cal algun tast o activitat guiada, també m’hi apunto”, comparteix Garcia.

Render de l’entrada, on es preveu plantar vinya i adaptar espais per compartir una copa de vi | Foto: Celler Marfil

En aquest sentit, i així en fa menció l’enòleg, el projecte tindrà un important vessant enoturístic, ja que permetrà els visitants gaudir de visites per les instal·lacions, participar d’activitats guiades o compartir una copa de vi en un dels espais de l’entrada, que està previst que s’adaptin precisament amb aquest objectiu. Fins i tot, es plantegen l’opció de “cull, cou i menja”, amb productes que es cultiven a l’hort de la propietat per oferir una experiència totalment integral i promocional del producte de proximitat.

Alella Vinícola, a l’espera de nou llogater o propietari

Mentrestant, l’actual edifici modernista que ha donat vida a Alella Vinícola al llarg de més de cent anys està actualment esperant nou llogater o comprador. De moment, sembla que hi hauria algun projecte que l’aproparia cap al sector immobiliari amb plànols que convertirien l’interior de la nau en allotjaments, a preus més assequibles.

La vinificació, per tant, hi marxa; no només la dels vins d’en Xavi Garcia com a Alella Vinícola, sinó també la dels diversos projectes que ara hi tenien els dipòsits i que utilitzaven el saber fer de l’enòleg per decidir cupatges i moments d’embotellar. Testuan i InVita, confirma l’enòleg, faran cap si no passa res cap a les noves instal·lacions, però la resta de projectes és possible que vagin caient i acabin buscant nous partners on poder produir els vins de les seves parcel·les particulars. En tot cas, pel que fa a l’edifici, d’ara endavant, a la popularment coneguda com ‘La Vinícola‘ tot està per fer. Ara cal veure si serà possible, i com.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa