VadeVi
TAST COMENTAT | Clos Ancestral Blanc 2022, de Família Torres
  • CA

Família Torres va iniciar a la dècada dels vuitanta un camí cap a la recuperació de varietats de vinya ancestrals, aquelles que per un motiu o altre havien anat desapareixent del mapa vitivinícola català. La recuperació anava acompanyada d’un estudi i de la seva vinificació, per tal de poder avaluar les seves aptituds enològiques i que a més a més, demostressin una bona capacitat d’adaptació al canvi o emergència climàtica.

Forcada, la primera varietat blanca recuperada i vinificada

La forcada ha estat la primera varietat blanca que ha complert tots els estàndards i que s’ha vinificat. Plantada l’any 2015, i acceptada per la Denominació d’Origen Penedès l’any 2017, ja ha donat com a resultat un vi monovarietal, de molt poca producció i destinat totalment a la restauració, i també aquest Clos Ancestral blanc, que és fruit del cupatge majoritari de forcada amb una mica de xarel·lo, per “reivindicar també el Penedès a través de la seva varietat insígnia”, com comparteix l’enòleg d’aquest vi Pablo Andrés Hernández. “La xarel·lo, afegeix, li aporta una mica més de complexitat aromàtica“.

Tornant a la forcada, explica, “és un raïm de cicle llarg i maduració lenta” que dona com a resultat “un producte fresc, de bona acidesa i molt gastronòmic”, que recomana per acompanyar peixos, marisc, sushi o formatge.

Podeu conèixer millor la forcada, el vi a través de la conversa que manté amb el sommelier i director dels Premis Vinari Ramon Roset que recollim en aquest vídeo.

Fitxa tècnica del vi

Ampolla del Clos Ancestral Blanc
  • Nom del vi: Clos Ancestral blanc
  • Celler elaborador: Família Torres
  • Tipus de vi: blanc ecològic
  • Origen: Finca Mas Palau, una vinya situada a més de 500 metres d’altura, a l’Alt Penedès
  • Collita: 2022
  • Denominació d’Origen: Penedès
  • Varietats: forcada i xarel·lo
  • Elaboració: Fermenta en dipòsits d’acer inoxidable sota control detemperatura; Temps de fermentació alcohòlica: 10-12 dies. Temperatura de fermentació: 15-17ºC
  • Fa criança durant 3 mesos en mares fines
  • Grau alcohòlic: 12,5% vol.
  • Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers: 2-3 anys.
Més notícies
Notícia: TAST COMENTAT | Lavit Brut Nature de Segura Viudas
Comparteix
Un cava que ret homenatge a la tradició i que s'elabora a partir del cupatge de macabeu i parellada del Penedès
Notícia: TAST COMENTAT | Clos Ancestral 2021 de Família Torres
Comparteix
Conversa amb l'enòleg Albert Llopart sobre aquest vi que neix a partir d'un cupatge que incorpora la moneu, una de les varietats ancestrals recuperades
Notícia: [vídeo] Tast comentat del Puresa Garnatxa negra 2016
Comparteix
Un dels darrers monovarietals que s'han incorporat a la gamma dels Puresa del Celler Cooperatiu Gandesa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa