Família Torres va iniciar a la dècada dels vuitanta un camí cap a la recuperació de varietats de vinya ancestrals, aquelles que per un motiu o altre havien anat desapareixent del mapa vitivinícola català. La recuperació anava acompanyada d’un estudi i de la seva vinificació, per tal de poder avaluar les seves aptituds enològiques i que a més a més, demostressin una bona capacitat d’adaptació al canvi o emergència climàtica.
Forcada, la primera varietat blanca recuperada i vinificada
La forcada ha estat la primera varietat blanca que ha complert tots els estàndards i que s’ha vinificat. Plantada l’any 2015, i acceptada per la Denominació d’Origen Penedès l’any 2017, ja ha donat com a resultat un vi monovarietal, de molt poca producció i destinat totalment a la restauració, i també aquest Clos Ancestral blanc, que és fruit del cupatge majoritari de forcada amb una mica de xarel·lo, per “reivindicar també el Penedès a través de la seva varietat insígnia”, com comparteix l’enòleg d’aquest vi Pablo Andrés Hernández. “La xarel·lo, afegeix, li aporta una mica més de complexitat aromàtica“.
Tornant a la forcada, explica, “és un raïm de cicle llarg i maduració lenta” que dona com a resultat “un producte fresc, de bona acidesa i molt gastronòmic”, que recomana per acompanyar peixos, marisc, sushi o formatge.
Podeu conèixer millor la forcada, el vi a través de la conversa que manté amb el sommelier i director dels Premis Vinari Ramon Roset que recollim en aquest vídeo.
Fitxa tècnica del vi

- Nom del vi: Clos Ancestral blanc
- Celler elaborador: Família Torres
- Tipus de vi: blanc ecològic
- Origen: Finca Mas Palau, una vinya situada a més de 500 metres d’altura, a l’Alt Penedès
- Collita: 2022
- Denominació d’Origen: Penedès
- Varietats: forcada i xarel·lo
- Elaboració: Fermenta en dipòsits d’acer inoxidable sota control detemperatura; Temps de fermentació alcohòlica: 10-12 dies. Temperatura de fermentació: 15-17ºC
- Fa criança durant 3 mesos en mares fines
- Grau alcohòlic: 12,5% vol.
- Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers: 2-3 anys.




