VadeVi
Alella, una porta a l’enoturisme a només quinze minuts de Barcelona

Sembla que parlar de vinyes i enoturisme ens hagi de fer pensar exclusivament en la Catalunya interior, en la més allunyada de les grans ciutats. I en el cas de casa nostra, no és així. Tenim la sort de poder visitar cellers, de tastar vins a peu de vinya o celler a pocs minuts de grans ciutats, fins i tot, de la capital del país.

El territori amb Denominació d’Origen Alella està separat del centre de Barcelona per només pocs quilòmetres. I sigui per proximitat, o per la qualitat del producte que s’hi pot descobrir, la proposta de fer-hi una escapada és altament recomanable. Per molt diversos motius.

Àmbit de la riera Coma Fosca (Alella) en una imatge de primers del segle XX. Crèdit: Arxiu Cerquem les Arrels – Col·lecció Benjamí Sanahuja
Àmbit de la riera Coma Fosca (Alella) en una imatge de primers del segle XX | Arxiu Cerquem les Arrels – Col·lecció Benjamí Sanahuja
  • Alella és el territori de vins més petit de Catalunya

Ho pot ser en extensió, ja que compta amb poc més de 200 hectàrees de vinya repartides entre una trentena de municipis, però la història recorda que aquesta postal no era exactament igual fa uns quants anys. Si ens ajudem dels arxius i dels especialistes en la matèria, veiem que a primers del segle XX, a un i altre costat de la Serralada Litoral hi havia plantació de ceps fins dalt de tot de la carena -just al punt on avui dia s’hi veuen cases i espais urbanitzats-, com es pot veure en la imatge que tot just precedeix aquest text.

  • Un paisatge dominat per la Serralada Litoral i la Vall de Rials

Te n’adones que arribes al territori DO Alella perquè et donen la benvinguda els turons del Parc de la  Serralada Litoral, que abracen les postals de vinya, i aquell blau de fons que hi suma el mar Mediterrani. Aquests paisatges es poden descobrir tot fent una passejada per la Vall de Rials, des del municipi d’Alella, recorreguts senzills adaptats per a tota la família, on més enllà d’aquesta combinació de colors, s’hi pot gaudir d’un entorn únic i totalment singular.

  • El Modernisme i el gran boom dels vins d’Alella

Ja a l’època del Modernisme els blancs d’Alella eren els preferits per la burgesia catalana. Eren vins que naixien d’una de les cooperatives més antigues del territori, Alella Vinícola (projectada el 1906 per l’arquitecte Jeroni Martorell), d’on emergiren alguns dels productes més icònics i clàssics d’aquest territori.

  • Una àmplia i diversa gamma de vins

Sumat als blancs d’Alella, i segons la darrera ‘Vinografia dels Alella‘ publicada per la revista Papers de vi, estaríem parlant de prop de dos-cents vins diferents, la major part dels quals surten al mercat emparats per la Denominació d’Origen, d’altres sense DO, com pot ser el cas dels vermuts o altres elaboracions amb bombolles o vins dolços que el plec de condicions del territori, de moment, no contempla.

  • La gastronomia, imprescindible

La gastronomia de Costa Barcelona és la cuina de la vinya, de l’horta i del mar, amb els productes frescos més apreciats de la mar i de l’horta del Maresme. La visita perfecta acaba sempre davant d’una taula, on ha de predominar l’oferta de temporada, aquelles creacions que posen un trosset de paisatge al plat.

  • L’enoturisme, incipient i a l’alça

L’oferta enoturística al territori alellenc ofereix experiències que recuperen aquest passat històric, que permeten passejar per un entorn únic com la Vall de Rials, o tastar vins de les més diverses tipologies. Una bona idea és gaudir de tot plegat de la mà d’alguna de les propostes que organitza la Ruta del vi de la DO Alella.

Vinyes amb el mar de fons, al territori alellenc | Foto: Turismo verde SL- ACT

La Ruta del vi de la DO Alella

T’imagines utilitzar el vaixell i la bicicleta elèctrica per arribar a un celler amb restes arqueològiques romanes? La Ruta del vi d’Alella proposa sis itineraris per fer a la destinació i, a més, durant tot l’any als seus pobles i cellers hi trobaràs mercats de productors, concerts, classes de ioga i tot d’activitats gastronòmiques per complementar els sabor dels millors vins de pansa blanca.

Més informació seguint aquest enllaç.

Amb la col·laboració de:

La Diputació de Barcelona s’ha compromès amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015. En aquest sentit, treballa per estendre la cultura de la sostenibilitat turística a empreses, serveis turístics i destinacions a través del Compromís per la Sostenibilitat Biosphere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa