VadeVi
Les Roques i Masdeneres, vins de parcel·la del Celler Gerisena
  • CA

L’Agrícola de Garriguella es va fundar l’any 1963 i des del 2018 és l’Agrícola de Garriguella i Rabós. Conrea unes 160 hectàrees de vinya, té una producció mitjana anual de 1.200.000 kg de raïm i embotella 900.000 litres de vi. És la cooperativa més jove de les tres que hi ha a l’Empordà.

Gerisena és el nom inicial de Garriguella. Hi ha qui diu que està datada en els segles IV-V abans de Crist, però el cert és que la informació no està contrastada. Sigui com sigui, coincidint amb la commemoració dels 50 anys de la fundació del projecte vinícola, es va posar en marxa el Celler Gerisena, celler dins del celler, destinat a potenciar altres gammes de vins amb tirades més curtes i elaboracions especials. Aleshores ja es va dividir en 5 col·leccions.

Dins de la col·lecció Caràcter empordanès hi ha els vins de finca, elaborats amb raïms de vinya vella i amb poca producció; les gammes clàssiques Dinarells, Puntils i els petits dolços porten el segell de la cooperativa.

Lluís Masardó i Duran / JP

Natàlia Duran, l’enòloga des de 2011

L’enòloga Natàlia Duran va arribar a la Cooperativa l’any 2011, i des d’aleshores ha estat una de les principals impulsores de l’increment de qualitat dels vins de l’Agrícola de Garriguella i Rabós.

La majoria dels terrenys on hi tenen plantades les vinyes són de pissarra, vers el nord de la població cap a les muntanyes de l’Albera, la tramuntana hi bufa de valent, a 16,86 km/h de mitjana anual i la pluviometria mitjana es de 492 mm. Els ceps tenen una edat elevada i una producció petita.

Él Celler Gerisena elabora dos vins de finca, monovarietals, un que ja ha sortit al mercat el Finca Les Roques 2020 i un que està a punt de sortir el Finca Masdeneres 2019.

Les Roques / JP

Les Roques, és una vinya situada a uns 500 m a llevant de la Mare de Déu del Camp, entre els Puig de Samuel i de Pidralta, de més de 50 anys, conduïda en vas, hi han les varietats barrejades de carinyena blanca i roja, a una alçada entre 85 i 100 m, menada per Francesc Molas. Té una superfície de 2,13 ha.

Finca Les Roques
Finca Les Roques | JP

El vi és un monovarietal de carinyena blanca amb 5 mesos d’envelliment en bótes de roure, una producció de 2.026 ampolles numerades i amb tap de suro de finca procedent de l’Empordà. Es fa una maceració pel·licular a baixa temperatura amb neu carbònica i es fa la vinificació del most flor a temperatura controlada de 16ºC. La graduació és de 12,6% vol.

Aquest és el primer vi que embotella l’Agrícola de Garriguella des del Puntils de 2010 i és el primer vi que elabora la Natàlia. Personalment crec que hauria de provar de fer un vi de carinyena roja de la finca La Sureda, de l’Albert Illa, la més gran d’aquesta varietat que hi ha a Catalunya.

Finca Masdeneres / Lluís Masardó

Masdeneres és el nom d’una vinya de carinyena negra situada a uns 1.100 m al nord de la Mare de Déu del Camp, a tocar de Can Heras segons el cadastre, de més de 50 anys, conduïda en vas i a una alçada entre 90 i 100 metres. Està menada per Lluís Masardó, encara que la propietària és la seva mare Lourdes Noguera. Té una superfície de 0,50 ha.

La producció dels ceps és de 2,5 kg per cep, molt lluny de les que es feien els any 70-90 amb 35-40 kg per cep i una graduació que en prou feines arribava a 10% vol.

Masdeneres/ Lluís Masardó

El vi és un monovarietal de carinyena negra amb 18 mesos d’envelliment en bótes de roure francès, una producció de 898 ampolles numerades, corresponen a tres bótes. i amb tap de suro de finca procedent de l’Empordà. L’any 2020 aquest vi no es va elaborar. La maceració i fermentació es realitza íntegrament en bótes de 300 litres de roure francès a una temperatura controlada de 22ºC durant uns 30 dies i surt amb una graduació de 14,4% vol.

El tast

Un bevedor de vi sap si un vi li agrada o no, però ho despatxa en poques paraules. Un sommelier adjectiva les sensacions produïdes en els sentits que intervenen en el tast, el gust, l’olfacte i la vista, definint d’una manera clara cadascuna d’aquestes sensacions. En Gerard Marín és sommelier, encarregat de la botiga de Wine Palace a Girona i jurat de la secció del vi a Girona Excel·lent. Junts hem tastat els vins i ell n’ha fet la nota de tast.

El sommelier Gerard Marín | JP

FINCA LES ROQUES

De color groc daurat cristal·lí, en nas és elegant i cítric amb aromes florals, herbes seques i fruita blanca, pera madura, i alguna nota fumada i de vainilla. En boca es molt agradable i llaminer, glicèric i persistent, deixant records minerals i una acidesa rodona.

FINCA MASDENERES

De color cirera picota de capa alta; A primera impressió en nas, molt mineral. Es va obrint i canviant en copa, i amb l’oxigenació apareixen aromes de fruita negre, cassis, balsàmics, eucaliptus, mel i tinta de bolígraf, cafè. En boca es llaminer i rodó, astringència continguda i molt sedosa. Final llarg amb notes de cacau. És un vi ideal per introduir al consumidor a les carinyenes negres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa