VadeVi
La Companyia d’Alella, o quan un sol establiment serveix de reclam turístic

Riera Coma Fosca, Alella. Dimarts a mig matí. Uns ciclistes jubilats fan unes llesques amb embotit i una copa de pansa blanca asseguts al voltant de velles botes que fan la funció de taula. A la taula del costat, un home i una dona vestits com per treballar en un despatx xerren i riuen mentre gaudeixen de la seva pausa per esmorzar. Al fons, dos amants es miren còmplices mentre simulen ser únicament amics i fan glops als respectius cafès. 

Dimecres a migdia. Ja no hi ha cap cafè a les taules. Copes de vi d’Alella, alguna cervesa i també algun vermut de la casa. I de manera invariable, a tot arreu, un plat amb patates Corominas i Salsalella. 

Dijous a la tarda. Parelles, grups d’amics de 20 anys. I de 40. I de 60. Fan la copa de vi, les patates amb salsa o els combinats de conserves de peix mentre el local es va omplint fins que fa el ple a l’hora de sopar. 

Interior de La Companyia de Dalt d’Alella | Foto: Òscar Pallarès

Perquè sempre hi ha gent. A qualsevol hora. Tot i que la màxima afluència de públic té lloc el cap de setmana, sobretot el dissabte i el diumenge a l’hora del vermut, quan l’establiment s’omple de clientela de tres comarques que van a fer l’aperitiu a Alella. I és que hi menges bé, bo, ràpid i econòmic. I, a sobre, l’espai té un encant indiscutible.

Es tracta de Can Punito, la nau que havia acollit una antiga fàbrica tèxtil i que l’any 1987 va començar una nova vida transformant-se en la Companyia d’Alella, un establiment amb dos espais diferenciats que encara es mantenen: una vinateria per comprar-hi queviures selectes i triar entre centenars de referències de vi d’Alella, de Catalunya, de l’estat i del món; i una taverna per gaudir de bon menjar, bon tracte i un bon nombre de vins a copes. I les patates amb salsa, per descomptat.

Les patates Corominas són fetes a Badalona i no pots discutir amb cap dels seus fans que són les millors del món; la Salsalella és una salsa taronja i tremendament gustosa nascuda fa dècades a la Companyia i que és l’acompanyament perfecte per a aquest producte d’aperitiu (i molts altres!). La Salsalella és tan bona i tan famosa (i tan necessària, m’atreviria a dir), que fins i tot en tenen els locals de la competència i els supermercats de la zona. 

Interior a rebentar de ‘La Compa’ de Dalt | Foto: Òscar Pallarès

Local amb personalitat i carisma

Pocs establiments hi ha al Maresme que tinguin tanta personalitat, tradició, encant i carisma. Punt de trobada i lloc de gaudi, és estimat per locals i visitants perquè la Compa, com s’hi refereix la gent d’Alella, és un atractiu turístic per si mateix. 

Des de fa tres anys hi ha una segona Companyia d’Alella a la plaça d’Antoni Pujadas, a la Riera Principal. La mateixa oferta, el mateix producte, els mateixos preus…, tot igual, però en un local modern, actual, i decorat amb bon gust. És la Compa de baix, pels alellencs. Des del primer dia, gaudeix del mateix èxit que “la de dalt”. A l’una o a l’altra, tant és, però si encara no hi has anat… no sé pas què esperes!

Més notícies
Notícia: Un nou llibre recull història i mostra present i futur de la DO Alella
Comparteix
Porta per nom ‘Denominació d’Origen Alella. La fortalesa d’una història vinícola de passat, present i futur’ i ja s’està presentant als municipis de la regió
Notícia: Vestigis del passat vinícola del territori DO Alella
Comparteix
N'hi ha prou de passejar pels boscos de la Serralada Litoral per adonar-se que, aquells espais que avui són pinedes i alzinars, no fa pas gaire temps havien estat vinyes esplendoroses
Notícia: Territori DO Alella: menys de 200 ha de vinya i 192 vins de 37 productors
Comparteix
Aquesta setmana, 'Papers de vi' ha presentat la nova 'Vinografia dels Alella' i ha celebrat l'esdeveniment amb el mateix nom a Santa Coloma de Gramenet

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa