Els escumosos catalans són reconeguts arreu del món. Tanta és la fama d’aquests productes catalans al planeta, que molts informes estrangers els tenen en compte a l’hora de repartir els seus premis. Tim Atkin és un Master of Wine i crític britànic que juntament amb el seu equip elabora anualment un estudi específic dels escumosos catalans. Aquest any, el Cava Cygnus Sador s’ha convertit en el guanyador del guardó de millor escumós de Catalunya en la categoria Entry Level de l’informe Catalan Sparkling Special Report 2025, una notícia que U MÉS U -el celler que l’elabora- ha celebrat i des de l’organització han assegurat que “rebre aquest premi és un testimoni de la passió i el coneixement de l’equip”.
Durant la Barcelona Wine Week, Atkin i el seu equip van desvelar els resultats del seu prestigiós informe. Segons ha publicat U MÉS U en un comunicat, “després d’un extens tast de més de 250 escumosos, el Cava Cygnus Sador va destacar per la seva elegància, finor i delicades notes de fruita, obtenint la millor puntuació de la seva categoria”. De fet, el reconegut crític Tom Hewson, de l’equip d’Atkin va confirmar en l’entrega de premis que el cava català del celler U MÉS U era “un bon exemple d’elaborador de Cava de gran qualitat que, fins ara, ha passat una mica desapercebut”.

Amb un preu de 15 euros, Cygnus Sador es converteix en el preferit de la seva categoria per diverses raons, però la més reforçada per Hewson és “l’excepcional relació qualitat-preu“. “No sabia els preus mentre tastava aquests vins, així que va ser una molt agradable sorpresa veure que el Cava Cygnus Sador es troba en aquesta categoria”, comentava el crític britànic. A més, Hewson el descriu com un cava “de perfil melós i fi, amb aromes de préssec, mandarina i pera, que ressalta per les notes de fruites delicades”.
U MÉS U destaca en diverses categories
Més enllà de Cygnus Sador, altres escumosos d’U MÉS U també han destacat per les seves altes puntuacions. Segons el celler català, aquesta bona rebuda per part de l’informe mostra “la capacitat del celler de produir caves excepcionals en diferents estils i rangs de preu”. En aquest sentit, dos altres escumosos del celler han rebut una bona puntuació:
- Rara Avis Larus 2021, amb 93 punts: reconegut com un dels millors caves prèmium de la regió, aquesta barreja de 50% Xarel·lo i 50% Pinot Noir va impressionar Tom Hewson que el va descriure com un escumós amb “aromes de Pinot Noir exquisidament purs, profunds i fragants, amb notes de pruna i mora que es fonen amb notes madures d’ametlla torrada, gingebre sec especiat i un fons cítric del Xarel·lo que destaca el millor de totes dues varietats.”
- Cygnus Deneb 2021, amb 91 punts: El monovarietal de Xarel·lo sense sulfits ha sigut reconegut pel seu caràcter mineral, oferint sabors de poma verda madura, llimona amarga i fonoll, amb una salinitat marina que potencia la seva frescor. “Elaborar Caves sense afegir sulfits pot implicar una evolució ràpida, però no és el cas en aquest Cava, que està molt ben trobat gràcies a la feina d’U MÉS U”, va explicar Hewson.