La resposta és no. Però és un no amb matisos. El diccionari del vi resol una part del dubte: El vi és “el líquid alcohòlic que s’obté per la fermentació del suc del fruit de la vitis vinifera, dels raïms, frescos o lleugerament pansificats, que presenta una graduació mínima natural adquirida de 9% vol.”. És a dir, per poder anomenar vi a un producte cal que tingui graduació alcohòlica. Ara bé, aquesta afirmació accepta matisos.

Parlant amb alguns dels enòlegs que elaboren aquest tipus de vins, expliquen que un 0,0% vol., és inicialment un vi que passa per un procés de desalcoholització. És a dir, que la fermentació del most esdevindrà vi amb graduació, però a continuació comença una segona fase en la qual es portarà aquest vi cap a la graduació zero.

És un procés tècnic que es podria assimilar al d’una destil·lació, expliquen les mateixes fonts a Vadevi, però en aquest cas, seguint un procés d’una més baixa temperatura per uè no afecti excessivament a les notes aromàtiques del producte. Pensem per entendre-ho millor que la destil·lació per a aconseguir un whisky o un brandi es pot fer a 90 ºC, i per obtenir el vi desalcoholitzat la temperatura serà sempre molt inferior.

Gamma de vins ‘Natureo’ de Família Torres | Foto: cedida

Vins sense alcohol a Catalunya

Sigui com sigui, hi ha diversos cellers elaboradors d’aquest tipus de begudes perquè entenen que hi ha un segment al mercat que el demana. En detallem algunes que es fan des de cellers i projectes catalans.

  • Gamma de vins Natureo de Família Torres
  • Codorníu Zero
  • Vallformosa 0,0
  • Freixenet Sparkling Rosat 0,0
  • Vilarnau 0,0 Blanc

La regulació europea

Per cert, que una de les recents PAC de la Unió Europea ha inclòs l’oficialització dels vins “desalcoholitzats o “parcialment desalcoholitzats”, és a dir, vins sense alcohol total o parcialment; una norma que aplica tant als vins tranquils, com als escumosos i vins d’agulla gasificats. La desalcoholització total està limitada als productes sense indicació geogràfica o denominació d’origen i la parcial, s’autoritza per a totes les topologies de vins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa