VadeVi
Les novetats de la setmana al mercat del vi català
  • CA

El vi català continua viu i dinàmic sumant novetats al mercat, ja siguin nous productes o noves anyades. Recollim a continuació algunes de les referències que els cellers catalans han tret a la llum i presentat durant aquests darrers dies.

Llegat Familiar 2008, nova anyada de l’escumós de Llopart

Llopart treu al mercat la segona anyada de l’escumós de més llarga criança del celler, el Llegat Familiar 2008: un Corpinnat amb més de 13 anys d’envelliment, creat com a homenatge a la Jacinta i el Pere, els pares de l’actual generació que hi ha al capdavant del celler. Aquest vi, “de vocació eterna“, diran des de la marca, vol retre tribut al “rigor, l’honradesa i constància amb què han preservat i transmès” la tradició familiar vinculada a la cura de la terra i l’elaboració de vi.

De l’anyada 2008 se’n va elaborar 937 ampolles, i al gener d’aquest any se’n van desgorjar 668, que són les que ara surten a la venda, en edició limitada i numerada. El Llegat Familiar té una criança superior als 156 mesos, i reposa després del desgorjat un mínim de 6 mesos més. Neix d’una sola vinya, la vinya del Paulino, plantada per Josep Llopart l’any 1935 al peu de la masia familiar que corona l’Heretat. Es tracta d’una vinya de xarel·lo, la més vella de la finca, que rep el seu nom del masover que la va treballar entre els anys 50 i 70 del segle passat.

Coincidint amb la sortida a la venda de la nova anyada, s’ha dissenyat una experiència per descobrir aquest vi escumós en exclusiva a la mateixa vinya d’on neix. “Una visita emotiva, única i delicada“, diran des de l’equip d’enoturisme del celler. Es tracta d’una visita privada en què s’obre una ampolla en exclusiva en un tast guiat i harmonitzat amb una tria de gastronomia selecta.

Granit 2021 de Josep Grau

Josep Grau Viticultor presenta l’anyada 2021 de Granit, un vi que procedeix d’una vinya de garnatxa blanca situada a Marçà, a 330 metres d’altitud; una petita finca dividida en tres bancals de sòls argilo-calcaris, encara que la seva particularitat són les grans quantitats de granit descompost que hi ha i que són inspiració per al seu nom. Tot el cultiu que es realitza a la finca és ecològic i amb pràctiques biodinàmiques.

El raïm destinat a Granit se selecciona abans de la vinificació i se’n fa un premsatge molt lleuger per a obtenir un most que passa directament a un fudre de roure austríac de 2000 litres de capacitat. Es busca que hi hagi el menor impacte de la fusta en el vi i la salvaguarda de les aromes primàries procedents del raïm, així com aportar volum i estructura que permetin una bona evolució en l’ampolla del producte. Granit té una criança d’uns set mesos sobre lies en aquest mateix fudre. Se’n fa una producció de poc més de 3.600 ampolles de 0,75 cl i 50 magnums i es pot aconseguir per un preu aproximat de 21 euros.

Viver d’Espiells, de Juvé & Camps

Viver d’Espiells és el nom que pren el més recent projecte d’I+D de Propietat d’Espiells, el celler de vins tranquils del grup cellerer Juvé&Camps. L’equip tècnic ha emprès aquesta via de recerca amb la inquietud d’explorar i aprofundir en l’aprenentatge de les varietats que es troben en la finca i de com s’expressen en els diferents sòls sobre les quals estan plantades. La base és crear cada any microvinificacions amb diferent raïm i tipus d’elaboració per observar el comportament de cadascuna d’elles en cada anyada. Les collites que, a judici els enòlegs, tinguin unes condicions excel·lents, sortiran a la llum en forma d’edicions limitades a uns pocs milers d’ampolles.

El primer vi fruit del treball al Viver d’Espiells és una Malvasia de Sitges, una de les varietats recuperades al territori amb les quals l’equip de Propietat d’Espiells porta temps treballant. A aquest blanc, de l’anyada 2021, s’hi sumaran nous vins en anyades posteriors.

En tot cas, d’aquest primer fruit del Viver d’Espiells se n’ha elaborat 2.634 ampolles, que es comercialitzaran en canals de forma limitada. Té un preu de 16,60€ i es podrà trobar a restaurants seleccionats, a l’e-shop del grup Juvé&Camps i a la botiga física del celler.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa