La innovació i la sostenibilitat són dos conceptes que en l’última dècada van de bracet. Avançar per a tenir més cura del medi ambient, la fauna i les persones és un dels mantres que persegueixen totes les empreses, fins i tot els cellers. Les noves tècniques al camp i la tecnologia són les eines principals per aconseguir les baixes emissions i els processos ecològics. Tot i que moltes empreses vitivinícoles han arribat a ser sostenibles només una ha estat premiada enguany amb el prestigiós guardó Green Award, que atorga la revista The Drinks Bussiness a aquells cellers líders en implementació d’energia renovables, sostenibilitat, entre d’altres. El celler Perelada, de la DO Empordà, doncs, s’emporta aquest premi per la seva gestió i “el seu lideratge en sostenibilitat”, tal com ha explicat la mateixa empresa en un comunicat.
La marca no és la primera a utilitzar tècniques sostenibles i energies renovables al camp, però la seva persistència en aconseguir millors resultats els ha posat en el radar del jurat del prestigiós guardó. En concret, Perelada aplica tècniques innovadores per a adaptar-se al canvi climàtic i els seus efectes, centrant-se en l’estalvi energètic i l’ús de fonts renovables, incloent-hi mesures com l’energia geotèrmica, l’eficiència en el consum d’aigua i electricitat, l’ús de materials reciclables o l’aprofitament de la llum natural. De fet, el celler ha estat distingit com a l’únic “celler verd” d’Europa, sent el primer en tot el continent en rebre la certificació LEED Gold, el segell internacional que acredita alts estàndards en sostenibilitat i eficiència.
Així doncs, en poc temps, Perelada s’ha convertit en un celler de referència, amb grans tècniques innovadores que no només posen el benestar de l’ecosistema al capdavant, sinó que també els permeten tenir una reducció de costos substancial en ser autosuficients en pràcticament tots els seus processos.

Les eines que fan Perelada diferent
Entre les diferents tècniques i eines d’eficiència que té el celler, inaugurat el 2022, hi ha l’anomenada il·luminació eficient. Segons ha expressat la mateixa empresa vitivinícola, “maximitza l’ús de llum natural a través del sostre i un sistema de gestió avançat que garanteix que el 100% de l’electricitat utilitzada està certificada com a energia renovable”. En concret, la instal·lació de 1.000 metres quadrats de panells solars genera 120 kW d’energia i permet que el 20% del consum elèctric del celler es derivi d’energia solar autogenerada. Però aquesta no és l’única instal·lació futurística del celler. “L’edifici també aprofita la calor de l’aire mitjançant l’aerotèrmia“, ha remarcat Perelada. En aquest sentit, es fa servir quan l’energia geotèrmica no cobreix completament les necessitats energètiques i, per tant, ajuda a reduir el consum energètic.
Perelada aplica també una gestió eficient de l’aigua, amb una visió integral del cicle hídric, tant a l’interior de l’edifici, mitjançant aixetes d’alta eficiència i l’aprofitament d’aigua de pluja, com a l’exterior, amb el sistema de reg sostenible que empra aquesta mateixa font per als jardins. “Un dipòsit de 700 metres cúbics per a emmagatzemar aigua de pluja, juntament amb una xarxa de drenatge que la infiltra al subsol, fomenta el cicle natural de l’aigua i redueix la saturació del sistema de clavegueram”, ha descrit el celler.
Pel que fa a l’ús de materials, el celler ha assegurat que “aplica estàndards ambientals en la selecció de materials, prioritzant aquells reciclats i d’origen local per a minimitzar la seva petjada ecològica”. D’aquesta manera han concretat que el 84,41% dels residus de construcció són desviats dels abocadors, mentre que el 26,42% del contingut total dels materials de l’edifici, correspon a materials reciclats, i el 74,58% a productes fabricats i extrets a menys de 800 quilòmetres del celler. Així mateix, el 100% de la fusta utilitzada compta amb certificació FSC (Forest Stewardship Council), assegurant també la sostenibilitat en la fusta. Amb tot, doncs, Perelada es posa la corona de rei de la sostenibilitat i amb aquest nou guardó es converteix en l’horitzó al qual molts cellers voldrien arribar.