VadeVi
Un rus, apartat dels seus negocis de vi per l’estreta relació amb Putin
  • CA

Les sancions imposades per la Unió Europea als oligarques russos a causa de la invasió d’Ucraïna també estan tenint efectes al sector del vi. Més enllà de l’encariment dels costos de producció i de la pèrdua de les importacions (i exportacions) dels països implicats, la guerra fins i tot ha començat a fer que alguns cellers canviïn de mans.

És el cas de Domaine Prieuré St.-Jean de Bébian (Llenguadoc) i Domaine Ganevat (Jura), que eren en mans del multimilionari Dmitrii Pumpianski i que ara tornaran a mans franceses, concretament de la família Ganevat, antics propietaris del celler que duu el seu cognom, i de Benoit Pontenier, fins ara director del celler llenguadocià.

Jean-François Ganevat és un dels vinaters més reconeguts de la regió del Jura

Pumpianski es va fer ric amb la indústria del metall, amb càrrecs de responsabilitat i accions a diverses empreses del sector de l’elaboració de canalitzacions. El 2008 van comprar Bébian i, tot just el setembre de 2021, van fer el mateix amb Ganevat, deixant Jean-François, membre d’una família dedicada al vi des del segle XVII que havia tingut problemes amb l’herència, al capdavant del celler. Benoit Pontenier, per la seva banda, va esdevenir president de tots dos celler sota la supervisió d’Alexander Pumpianski, fill de l’oligarca.

Pumpianski pare va ser un dels 37 homes de negocis russos convocats pel president Putin per avaluar l’impacte de la seva invasió d’Ucraïna, demostrant, segons el Consell d’Europa, que és “un membre del cercle més proper” al mandatari rus i que, per tant, li “dóna suport”. Les sancions imposades per la UE el 9 de març, doncs, també se li van aplicar, i a més de la por a un boicot als vins, s’hi afegia la possibilitat que el govern francès els congelés com a propietat seva que eren.

Pumpianski amb el president rus, Vladímir Putin | Kremlin.ru

Pocs dies abans, però, el 4 de març, Pumpianski havia venut les seves accions a un comprador anònim que, ara, les ha venut als Ganevat i a Pontenier per una quantitat que no s’ha fet pública. A la resta de les empreses on tenen participació, la família de l’oligarca ha pres mesures semblants per minimitzar l’impacte en la seva fortuna. El seu iot, en canvi, va ser incautat per les autoritats britàniques a Gibraltar.

El futur dels cellers, però, és incert. La polèmica i l’associació amb l’oligarca rus poden haver tacat el nom dels cellers i que això es tradueixi en una caiguda de les vendes. El cert, de fet, és que un importador nord-americà ja ha anunciat que regalarà tots els vins de Ganevat que té al celler al xef José Andrés i a les seves campanyes humanitàries per ajudar els refugiats ucraïnesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa