Recordo que a l’any 2004 o 2005, més o menys, vaig participar en un tast que tenia per objecte avaluar els vins catalans monovarietals elaborats amb la varietat pinot noir. En aquells moments no arribaven a una desena i el resultat del tast va ser decebedor. Només un parell dels vins tastats van agradar mínimament als tastadors reunits per l’ocasió. En aquell moment la conclusió va ser que a casa nostra seria difícil arribar a elaborar bons vins amb aquesta varietat.

Malgrat tot, l’evolució que ha tingut a vitivinicultura catalana gràcies a l’empeny i la perseverança d’un bon grapat de dones i homes que han fer evolucionar la viticultura i l’elaboració dels vins per sobre de moltes dificultats tècniques d’antuvi, estudiant els sòls, adaptant-se a les climatologies,  entenent les varietats i experimentant amb les tècniques d’elaboració i les criances, avui a Catalunya podem gaudir, en contra del que vàrem vaticinar aleshores, d’alguns vins negres monovarietals de pinot noir amb molta qualitat. Aquests vins són el contrapunt d’èxit a una història de fracassos.

En un article anterior dedicat al Racó de Camps 2019 del celler Vins El Cep ja vaig fer una breu introducció a aquesta varietat on explicava les seves principals característiques.

Fa pocs dies vaig tenir l’ocasió de tastar la majoria de vins negres catalans monovarietals que s’elaboren actualment a Catalunya i, valga’m Déu, que el tast no va tenir res a veure, en quant a qualitat amb el que vàrem fer a principis dels anys 2000. Aquesta vegada la conclusió va ser que, tot i que no és gens senzill treballar amb aquesta varietat, ara si que comptem amb vins de pinot noir catalans de molta qualitat.

Van destacar amb llum pròpia els següents vins, tots ells molt adients si teniu curiositat de saber com són els vins catalans d’aquesta varietat o si us ho voleu reconciliar.

Vins catalans elaborats amb la varietat pinot noir | R.R.

Batlliu Biu Pinot Noir 2020

  • 100% pinot noir. Clima de muntanya.
  • Fermentació i criança reductiva durant 10 mesos en dipòsits d’inox.
  • Celler Batlliu de Sort (DO Costers del Segre)
  • Preu aprox.: 14,40 euros

Clos Montblanc Pinot Noir Únic 2020

  • 100% pinot noir. 700 m. d’alçada.
  • Fermentació en dipósits d’inox.
  • Criança en botes de roure entre 6 i 10 mesos.
  • Celler Clos Montblanc (DO Conca de Barberà)
  • Preu aprox.: 17,65 euros.

Racó de Camps 2019

  • 100% pinot noir ecològic
  • Maceració i fermentació en bocois de 600 l. de castanyer
  • Criança en botes de roure francès de 250 l. de 3er. i 4art. any durant 9 mesos
  • Vins el Cep (DO Penedès)
  • Preu aprox.: 18,11 euros

Bru de Gramona Pinot Noir 2018

  • 100% pinot noir 
  • Agricultura biodinàmica i certificat Demeter
  • Maceració i fermentació en un foudre de 3000 l.
  • Criança en botes de roure francès durant 8 mesos (33% nova)
  • Celler Gramona (DO Penedès)
  • Preu aprox.: 22,80 euros.

Costers de l’Ànima 2018

  • 100% pinot noir ecològic
  • Maceració i fermentació en dipòsits d’inox. de 1.000 l.
  • Criança en botes de roure francès durant 12 mesos
  • Celler Família Ferrer 
  • Preu aprox.: 27,90 euros

Acusp 2018

  • 100% pinot noir. Clima de muntanya
  • Maceració i fermentació en dipòsits d’inox i cups de pedra del s. XII
  • Criança en botes de roure francès durant 12 mesos
  • Sense filtrar ni clarificar
  • Celler Castell d’Encús (DO Costers del Segre)
  • Preu aprox.: 35,90 euros

La Font dels Aubacs 2017

  • 100% pinot noir ecològic
  • Criança en botes de roure francès durant 3 mesos
  • Celler Vega Aixalà (DO Conca de Barberà)
  • Preu aprox.: 24,49 euros

Nou comentari

Comparteix