Els joves viticultors són el viu recordatori que el sector dels vins evoluciona a passes gegants. La viticultura biodinàmica, la implementació de la intel·ligència artificial a l’activitat diària i la nova elaboració dels vins són alguns dels grans títols que es desprenen de la producció de les noves generacions. Tant és així que cada vegada hi ha més esdeveniments que ajunten aquests joves viticultors per debatre i compartir no només les noves tendències sinó també les eines per aconseguir millorar el producte. Un d’ells es va celebrar el cap de setmana passat i va posar sobre la taula els temes més innovadors en el sector. La Trobada Joves Talents del Vi organitzada per EDA Drinks & Wine Campus i Gramona a la granja Gramona, al cor del Penedès, va acollir més de cent joves viticultors i viticultores, cellerers i cellereres, comunicadors i comunicadores, sommeliers i emprenedors i emprenedores de diverses procedències que “van compartir les seves inquietuds sobre els reptes més significatius als que el sector s’ha d’enfrontar els pròxims anys”, anuncia l’organització en un comunicat.
En el marc d’aquest esdeveniment, diferents personalitats van assistir a xerrades, actes i tallers al voltant de les noves tècniques de la vitivinicultura. En l’acte d’obertura va participar Elisa Ucar, directora d’EDA Drinks & Wine Campus i Jaume Gramona, enòleg i propietari de Gramona. Ambdós van assegurar que la cita era el moment perfecte per “compartir històries i experiències”. En aquest sentit, es van presentar com a menors de la munió de joves emprenedors que planegen començar a fa poc que han iniciat algun projecte vitivinícola. “Volem acompanyar als i les joves en el seu camí i, sobretot, celebrar la magnífica comunitat que s’ha format, el talent que demostra i el futur tan prometedor que albirem”, va destacar Ucar.
Els dos grans temes que es van tocar a l’esdeveniment anaven lligats a les noves tecnologies i la sostenibilitat. Tots dos conceptes són la clau de l’èxit al segle XXI, però també s’han convertit en el mantra de pràcticament tots els sectors. Els cellers, tot i ser els grans representants d’un sector molt tradicional, també són els principals motors de la innovació al sector vitivinícola. D’aquesta manera, les ponències es van lligar a tot allò que es pot fer des dels cellers per implementar, integrar i utilitzar aquestes noves tecnologies. Tot sota la clara necessitat de ser més sostenibles. Jordi Urbea, sènior vicepresident d’Ogilvy Spain i CEO d’Ogilvy Barcelona, fou l’encarregat d’obrir la jornada de continguts amb la seva ponència “La intel·ligència artificial, el maridatge perfecte per al vi”. Urbea va destacar que “la intel·ligència artificial està transformant els negocis; o l’abraces, o t’arrasa”. Així doncs, l’expert va reconèixer els perills d’aquesta nova tecnologia, però va posar molt d’èmfasi en els beneficis, ja que en aquest sector es pot utilitzar “per conèixer millor als vostres consumidors, personalitzar missatges i construir relacions que us diferenciïn en un mercat cada vegada més competitiu”.

Fonaments de viticultura biodinàmica va ser el títol de la sessió impartida per David Baixas, viticultor biodinàmic i productor de vins naturals en el celler familiar Baixas Lehnberg, a Aiguamúrcia, Tarragona. Aquesta tècnica, derivada d’una nova tendència i una gran aliada de la sostenibilitat i la cura del medi ambient, permet que les vinyes creixin en l’hàbitat més natural possible. La lliçó de Baixas va ser destacar-ne les claus principals i recordar els seus tres principis fonamentals: “L’ús de preparats biodinàmics elaborats a partir de plantes medicinals i parts d’animal per a equilibrar l’ecosistema; el treball sincronitzat amb els ritmes còsmics (el sol, la lluna i els planetes), i el concepte d’organisme granja, que tracta cada finca com un ésser viu, promovent-hi la diversitat i l’equilibri natural”.
Passar de la teoria a la pràctica
Durant la jornada, els i les assistents també van tenir l’oportunitat de participar en tres tallers pràctics de viticultura que van oferir coneixements concrets sobre tècniques innovadores i sostenibles en el sector. A més, tots els tallers van ser impartits per professionals i van aconseguir que els participants, viticultors o no, s’amaressin d’algunes de les tècniques més innovadores d’enguany. El poder de la dinamització, dirigit per Baixas; el taller de Poda de respecte de l’Acadèmia de Poda; i finalment, el taller impartit per Aliances per la Terra, Els preparats biodinàmics van ser els grans protagonistes de la jornada, no només per caràcter pràctic de les lliçons sinó per la seva relació directa amb les noves tendències del mercat. “Aquests tallers són una valuosa oportunitat perquè els i les participants adquireixin eines pràctiques per a implementar tècniques més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient en viticultura”, destaca l’organització de l’esdeveniment.
