VadeVi
La Wine Business School respon a les demandes del sector davant el canvi climàtic
  • CA

!–akiadsense–>

Viticultors i elaboradors de vi estan preocupats pel canvi climàtic. Pugen les temperatures, el clima és imprevisible, els episodis de sequera i de pluges se succeeixen amb molta intensitat i aquest nou escenari presenta reptes, riscos però també oportunitats. Precisament per això, la Wine Business School organitza un curs centrat en aquesta qüestió que començarà dia 22 de març.

Sota la coordinació de Javier Sigró i Enric Aguilar investigadors del canvi climàtic a la Universitat Rovira i Virgili el curs s’ha plantejat atenent les demandes del sector i la seva preocupació amb la voluntat de donar resposta al que es preveu que ha de venir sinó també per posar sobre la taula les diferents recerques i eines perquè els cellers i els viticultors entrin en contacte amb diversos serveis climàtics que s’estan desenvolupant.

Així la docència estarà en mans de diversos experts dels camp de la investigació climàtica que exposaran com la seva recerca pot contribuir a aquest procés en el sector empresarial.

Javier Sigró, del Centre pel Canvi Climàtic del departament de Geografia de la URV explicava, en declaracions a Vadevi, que han detectat que “en el món de la recerca sobre els diversos models predictius i sobre les eines que es desenvolupes per fer-hi front, tothom va una mica a la seva, i feia falta posar en contacte també l’empresa”.

Deia Sigró, que “buscar convergències en aquest aspecte és molt important, per això volem que s’integrin els aspectes sobre el canvi climàtic però sobretot quines eines es poden desenvolupar a partir de les dades climàtiques que puguin ser d’utilitat pel sector, per exemple, incorporant diversos professionals que treballen diferents aspectes del desenvolupament d’eines o de metodologies per adaptar el control de la vinya al canvi climàtic i fer-lo més eficient”.

El curs són 7 sessions en les quals cada una està orientada a tactar un aspecte concret de la relació entre el canvi climàtic, la producció de la vinya i la sostenibilitat. Es plantejaran diverses projeccions, és a dir quines són les prediccions que es fan des del camp de la investigació i els seus terminis per albirar com pot ser el clima el dia de demà. I d’aquesta manera que cadascú, en funció de la seva ubicació geogràfica o de les varietats que treballa, pugui adaptar no només els models sinó les eines a la seva estratègia empresarial.

El curs de la WineBS també aprofundirà en conceptes com la petjada hídrica o de CO2 per poder valorar quines són les meotodologies més eficients, o també com es preveu que es puguin adaptar le sdiferents varietats en funció d’on estiguin sembrades. D’aquesta manera els alumnes del curs podran analitzar quina és la manera de treballar la vinya o al celler de forma més eficient.

Tot i que a priori sembla que l’increment de temperatura que ja es registra i que es preveu que anirà a més, sigui el gran repte, Javier Sigró explicava que també hi ha d’altres factors a tenir en compte i que suposen riscos important, especialment a la vinya. Així els pagesos hauran de fer front, com passa ja ara, a episodis de sequera extrema, o a onades de fred i calor molt contrastades o fins i tot a episodis de pluja excessiva que condicionen el comportament de la planta i per tant la seva producció.

Amb tota aquesta informació a la mà, serà més fàcil prendre decisions des del punt de vista empresarial, com triar una varietat o una altra, o una ubicació geogràfica per fer-ho.

Les inscripcions per aquest curs estan obertes i es poden fer seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa