VadeVi
Catalunya, immersa de ple en la campanya de verema 2022
  • CA

Fa dies que el país va començar la present i primerenca campanya de verema; cellers penedesencs, alguns de la zona de Costers del Segre collien els primers gotims coincidint amb els darrers dies de juliol, i ja durant l’agost s’han anat sumant altres projectes incidint en el fet que en alguns casos, s’estava avançant fins a dues setmanes la collita d’una o altra varietat.

Aquesta setmana precisament han començat a entrar les primeres varietats a La Conca de Barberà, malgrat no són tots els cellers els qui ja han sortit a feinejar a la vinya. Des de la DO comparteixen que malgrat ser dels últims en començar de Catalunya, també s’estan avançant a les dates en què habitualment estrenen la verema. Amb ells, la DO Alella apunta que han estat entre uns 10-12 dies d’avançada. I com ja s’ha apuntat en diverses ocasions, les calorades i la manca de pluja condicionaran molt el resultat final de la campanya, així com també l’acció dels senglars, que estan fent malbé part de les collites d’alguns cellers.

A Alella comenten que els rendiments per hectàrea estan sent baixos, “però s’espera “un bon equilibri entre l’acidesa i el grau de maduració del raïm i, per tant, la qualitat del vi està assegurada”, diuen des d’Enoturisme DO Alella.

Pansa blanca d’Alella | Foto: Enoturisme DO Alella

DO Catalunya, entre el 10 i el 30% menys de raïm

Cellers, viticultores i viticultors de la Denominació d’Origen Catalunya viuen immersos en una verema que va arrencar el passat 11 d’agost i que s’allargarà durant tot el mes de setembre i, possiblement, part del mes d’octubre. A dia d’avui, el territori d’aquesta DO ha entrat 5,4 milions de kg, que representen un 12% del total de producció de la collita anterior.

En termes generals, comparteixen des de l’entitat, “les previsions són bones a nivell qualitatiu tant per la composició en sucres, àcids i polifenols dels raïms, com pel seu excel·lent estat sanitari”. No obstant això, en preveu una producció inferior a la de l’any anterior, provocada principalment per les intenses onades de calor i la sequera, que auguren un descens d’entre un 10 i un 30%, en funció de les zones de producció i de si són zones de reg o no.

Les temperatures càlides també durant l’hivern i la primavera, afegeixen, han permès un bon desenvolupament vegetatiu dels ceps. La meteorologia d’aquest any ha comportat, per tant, l’avançament de l’inici de la verema entre 7 i 10 dies respecte l’any passat i es desconeix encara si el ritme de verema s’accelerarà també durant les properes setmanes.

Entrant al detall de les varietats collides, ja hi ha força activitat amb el chardonnay, la garnatxa blanca i el macabeu pel que fa a les varietats blanques. D’altra banda, el merlot i l’ull de llebre són les varietats negres primerenques.

Desequilibri hídric però bon estat de salut, al Priorat

Al territori prioratí no ha estat diferent, i la climatologia registrada durant dels mesos de maig, juny, juliol i agost ha provocat que la collita de la verema a les viles de la DOQ Priorat també s’hagi avançat. Aquests dies han començat amb les varietats més primerenques, tot i que de manera molt desigual pel territori.

“Els efectes del canvi climàtic són cada dia més evidents en el cultiu de la vinya”, diuen des de l’entitat del vi. I precisament en els darrers tres anys, apunten, la producció s’ha vist afectada per les incidències climàtiques, que han afectat especialment la quantitat.

Enguany, diuen, l’increment de les temperatures i la irregularitat en les pluges han provocat “un desequilibri hídric que ha condicionat el desenvolupament de les vinyes, la maduració dels raïms i, en conseqüència, l’inici de la collita, que ha afectat de manera desigual a les diferents varietats”, com explicava el president del Consell Regulador de la DOQ Priorat, Salus Àlvarez. Amb tot “l’evolució climatològica dels propers dies serà clau per definir els nivells de maduració de la totalitat de les varietats i la prolongació de la campanya”, afegia.

Si bé l’escassetat de pluges i les altes temperatures registrades els mesos de juliol i agost han provocat un avançament de la verema, l’escassetat d’humitat ha permès que l’estat sanitari de les vinyes i els raïms sigui molt bo. Per aquest motiu, “la previsió de collita, pel que fa a la qualitat, és molt bona. En canvi, els efectes climatològics sí que provocaran que la collita sigui inferior a la registrada l’any passat, situant-nos al voltant dels sis milions de quilos de raïm“, assenyalava el president.

Aquesta collita, el nombre d’hectàrees en producció a les viles de la DOQ Priorat arribarà a les 2.100, que són cultivades per gairebé cinc-centes viticultores i viticultors.

Més notícies
El clima també ha provocat que s'avanci la verema al territori empordanès | Foto: DO Empordà
Raïms més petits però sans, la previsió de verema a la DO Empordà
Comparteix
Els cellers empordanesos han començat aquesta setmana la campanya, que s’ha avançat uns deu dies respecte a anyades anteriors
Els cellers fan verema nocturna per garantir qualitat i un futur pel planeta
Comparteix
A Catalunya cada cop son més els qui decideixen fer la collita del raïm fora de les hores de sol i de més calor
Comença una de les campanyes de verema més primerenques de la història
Comparteix
Diversos cellers comparteixen imatges dels primers gotims collits | Els experts apunten l'avançada a causes climàtiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa