VadeVi
Henkell Freixenet vol canviar les normes de la DO Cava
  • CA

L’empresa Henkell Freixenet es proposa canviar les regles del joc del Cava. Com a mínim, així ho ha manifestat Pere Ferrer, vicepresident i conseller delegat de la marca, en unes declaracions a La Vanguardia, on apuntava el seu interès en incrementar els rendiments de raïm per hectàrea, admetre noves varietats de raïm dins la DO i permetre que es pugui anomenar Cava als escumosos que tinguin menys de nou mesos de criança.

La marca defensa, en definitiva, refer alguns dels elements clau del plec de condicions d’una DO que precisament intenta avançar en la direcció contrària des de fa uns mesos, apostant per la zonificació i definint algunes limitacions que permetin a la marca reposicionar els seus productes tant en el mercat nacional com internacional.

Tot plegat, però, arriba en el marc d’un procés electoral que tot just està en fase d’acceptar candidatures -fa uns dies AECAVA va anunciar que hi optava en una llista on Freixenet forma part del Subcens D1 juntament amb Jaume Serra-, i que veurà celebrar les eleccions el proper dia 6 de juliol.

El president de la DO Javier Pagès apuntava en resposta a les declaracions de Ferrer que “s’ha d’escoltar totes les propostes”, però demana prudència per la dificultat existent en “unificar” el sector.

En canvi, el sindicat Unió de Pagesos ha estat més contundent i ha acusat l’empresa -“qui més elabora i embotella vi escumós sota la DO Cava”, de fer “xantatge i iniciar una guerra oberta en el sector del cava”. UP recorda que l’empresa “va decidir reduir un 30% el preu del raïm i del vi pagat als viticultors catalans, preu que encara va reduir més el 2020 i 2021 al·legant excedents de cava”.

El sindicat comparteix en un comunicat que “en aquell moment la DO va intentar limitar les noves plantacions de vinya per no créixer en superfície”, decisió que també va ser tombada per Madrid a petició dels cavistes espanyols que demanaven, en contra, continuar plantant més hectàrees per elaborar el vi escumós.

Unió de Pagesos demana respecte, responsabilitat i coherència tant a AECAVA com a Henkell Freixenet, “i ja que fins ara les regles del joc acceptades han estat les de la denominació d’origen”, requereix que plantegin solucions que tinguin per objectiu “mantenir el conreu de la vinya al nostre territori i, alhora, que tots els elements de la cadena de producció i elaboració siguin remunerats adequadament”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa