Dins del programa de les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès, l’INNOVI organitza una jornada que vol posar a debat les millors maneres d’adaptar el conreu de la vinya al canvi climàtic. Un esdeveniment marcat per la sequera que patim actualment i on s’exposaran pràctiques i estratègies per afrontar els reptes presents i futurs. Tindrà lloc aquest dijous 11 de maig a partir de les 9 del matí i les inscripcions gratuïtes ja estan obertes a la web de l’INNOVI.

Una situació que és greu i ho serà més

En la situació en què ens trobem a dia d’avui i davant les previsions de futur, és imprescindible reflexionar sobre com es treballa la vinya i quins canvis caldria introduir. Tenint en compte la poca aigua que hi ha disponible, com continuar produint raïm de qualitat i mantenir la sostenibilitat econòmica és un problema important.

Vinyes afectades per la sequera, al Penedès | Blanca Ozcáriz

Així, en aquesta jornada, i mirant al present però especialment al futur es mirarà de respondre a la pregunta de quines opcions hi ha al Penedès per emmagatzemar i abastir d’aigua les vinyes, entre d’altres preguntes que es tractaran en un acte que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Exposicions i una taula rodona

A la jornada es parlarà de pràctiques agronòmines en contextos de sequera, una exposició que farà el viticultor i enginyer agrònom Julián Palacios, amb experiència en la poda i el maneig de la vinya. A continuació, Manel Badia, mànager de Keyline Farm Design i amb més de 15 anys d’experiència en agricultura, topografia, disseny de finques i relacions interpersonals, parlarà sobre els sistemes de plantació Keyline.

A continuació, i després d’una pausa per esmorzar, Anna Arreciado, del Departament de Regulació de Serveis d’Abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua exposarà els reptes i les fonts alternatives d’aigua per al reg al Penedès, i Lluís Giralt, tècnic de l’INCAVI, reprendrà la jornada amb Experiències de reg en vinya a la DO Terra Alta i DO Costers del Segre. Per acabar, hi haurà una taula rodona amb viticultors i experts per veure com s’afronta el context actual moderada per Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA en viticultura i canvi climàtic.

Més notícies
Notícia: La pluja dona treva a la forta sequera del camp català
Comparteix
Aquest cap de setmana està plovent arreu del territori i els pagesos ho celebren perquè fa massa temps que no hi veien caure ni una gota
Notícia: L’Observatori de la Sequera de l’Alt Penedès vol combatre el canvi climàtic a la vinya
Comparteix
Amb la col·locació d'uns sensors al subsòl de les vinyes es recolliran dades sobre la pluviometria i l'assecament de la terra per poder tenir informació per combatre la sequera del terreny
Notícia: Robert Savé: “Mantenir vins bons però uniformes serà cada cop més difícil”
Comparteix
L'investigador emèrit de l'IRTA parla de l'avançament de la verema, el canvi climàtic i els problemes i les possibles solucions disponibles
Notícia: El Govern aprova l’Estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic
Comparteix
El document és pioner a l'Estat espanyol i situa Catalunya com a regió capdavantera a Europa en polítiques d'acció climàtica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa