Dins del programa de les Fires de Maig de Vilafranca del Penedès, l’INNOVI organitza una jornada que vol posar a debat les millors maneres d’adaptar el conreu de la vinya al canvi climàtic. Un esdeveniment marcat per la sequera que patim actualment i on s’exposaran pràctiques i estratègies per afrontar els reptes presents i futurs. Tindrà lloc aquest dijous 11 de maig a partir de les 9 del matí i les inscripcions gratuïtes ja estan obertes a la web de l’INNOVI.
Una situació que és greu i ho serà més
En la situació en què ens trobem a dia d’avui i davant les previsions de futur, és imprescindible reflexionar sobre com es treballa la vinya i quins canvis caldria introduir. Tenint en compte la poca aigua que hi ha disponible, com continuar produint raïm de qualitat i mantenir la sostenibilitat econòmica és un problema important.

Així, en aquesta jornada, i mirant al present però especialment al futur es mirarà de respondre a la pregunta de quines opcions hi ha al Penedès per emmagatzemar i abastir d’aigua les vinyes, entre d’altres preguntes que es tractaran en un acte que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Exposicions i una taula rodona
A la jornada es parlarà de pràctiques agronòmines en contextos de sequera, una exposició que farà el viticultor i enginyer agrònom Julián Palacios, amb experiència en la poda i el maneig de la vinya. A continuació, Manel Badia, mànager de Keyline Farm Design i amb més de 15 anys d’experiència en agricultura, topografia, disseny de finques i relacions interpersonals, parlarà sobre els sistemes de plantació Keyline.
A continuació, i després d’una pausa per esmorzar, Anna Arreciado, del Departament de Regulació de Serveis d’Abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua exposarà els reptes i les fonts alternatives d’aigua per al reg al Penedès, i Lluís Giralt, tècnic de l’INCAVI, reprendrà la jornada amb Experiències de reg en vinya a la DO Terra Alta i DO Costers del Segre. Per acabar, hi haurà una taula rodona amb viticultors i experts per veure com s’afronta el context actual moderada per Robert Savé, investigador emèrit de l’IRTA en viticultura i canvi climàtic.