VadeVi
Un insecte invasor de la Xina amenaça les vinyes de Califòrnia
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal de Carolina del Sud, als Estats Units, hauria advertit que la mosca llanterna tacada (Lycorma delicatula), una espècie invasora provinent del sud-est asiàtic, podria atacar les vinyes de Califòrnia d’aquí a pocs anys, sobretot si no es prenen mesures ràpidament per aturar-ne l’expansió i mitigar-ne els efectes.

Segons publica la revista Communications Biology, aquesta espècie, originària de la Xina, ja s’ha escampat per diversos països i s’alimenta de la saba de diverses plantes, algunes de les quals espècies de conreu com ara els ametllers o, també, les vinyes. Els insectes, que mesuren uns 2,5 centímetres de llargada, van arribar per primera vegada als Estats Units el 2014, quan se’n van identificar alguns exemplars a Pensilvània, i des d’aleshores s’han escampat per una dotzena d’estats.

Mosques llanterna tacades damunt d'un cep
Mosques llanterna tacades atacant vinyes

Simulant l’expansió de la plaga

Segons aquest darrer estudi que ha fer servir eines de simulació per calcular diversos escenaris d’expansió d’aquesta plaga, la mosca llanterna tacada podria ser a les vinyes de Califòrnia tan aviat com el 2027, amenaçant la regió vitivinícola més important del país. Això és, és clar, si no es pren cap mesura per aturar-la. De fet, si no es fes res, aquests insectes podrien haver ocupat tot el país abans del 2037, si fem cas a les simulacions.

Un efecte doblement perjudicial

Tot i que el fet que la Lycorma delicatula s’alimenti de saba ja podria ser una preocupació per sí mateixa, l’activitat d’aquests insectes encara té un altre efecte perjudicial: quan mengen, excreten mel de melada, un residu que atreu mosques i altres insectes a les plantes i que, a més, pot causar negreta, una patologia provocada per un fong.

Els responsables de l’estudi esperen que les conclusions del seu treball ajudin les autoritats, tant dels diversos estats com federals, a començar a prendre mesures el més aviat millor per protegir els cultius i aturar l’expansió d’aquest insecte. Amb prou vigilància, i començant a tractar les zones tan bon punt arribi l’insecte, se’n pot alentir la propagació.

Més notícies
La plaga de l’eruga farà reduir la producció del suro català un 25%
Comparteix
Al 2018, l’espècie va atacar molts boscos catalans, les afectacions més importants es van registrar a la comarca de la Selva on pràcticament 1.000 hectàrees van quedar exfoliades al 100%
Milers de persones combaten de nou la plaga de la fil·loxera
Comparteix
L'Associació organitzadora rep el diploma que l’acredita com a Festa Popular d’Interès Cultural
Vinyes del Montsant amb difusor de confusió sexual | cedida
La meitat de vinyes de la DO Montsant ja apliquen la confusió sexual
Comparteix
Totes les finques on s'hi aplica aquesta tècnica es concentren a la zona de major pressió de la plaga Lobesia botrana o cuc del raïm
Estacions meteorològiques serviran per combatre fongs de manera més ecològica
Comparteix
La DO Empordà ha instal·lat una xarxa d'aquests mesuradors amb l’objectiu d'implementar models avançats de predicció dels riscos d’infeccions de míldiu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa