Ha estat vuit anys com a president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages, però entén que dos mandats són suficients -et permeten començar i acabar projectes- i que ara és moment de passar el relleu “a nous lideratges i noves sensibilitats” que puguin endegar “nous reptes i posar sobre la taula nous objectius” per garantir continuïtat i solidesa a l’entitat del vi del territori.
Joan Soler és un enòleg d’arrel, d’aquells que fa molts anys que es dedica a la professió de fer i acompanyar en el procés de fer vi. Vinculat a projectes del Bages, però també d’altres punts de la Catalunya vinícola, ara ha decidit que no continuarà al capdavant de l’entitat del vi d’aquesta regió històrica. “És important que hi hagi relleu“, apunta, i justifica que sumat a aquesta voluntat de donar pas a noves mirades, també hi ha un motiu personal. “Aquest càrrec demana temps i disponibilitat, que compaginat amb la teva feina i vida personal fa que sovint s’hagin de fer molts equilibris”, apunta.

Un valor: aconseguir la unanimitat en la presa de decisions
Sigui com sigui, Soler marxa content de la feina feta. Insistint, sobretot, en un element que “s’ha mantingut” al llarg dels vuit anys de presidència i que té a veure amb “la unanimitat en la presa de decisions“. “Aquest anar a l’una ens ha permès destinar l’energia a avançar, a fer passos consensuats mirant endavant”, comparteix l’enòleg.
I sumat a la governança, també assenyala l’increment de nombre de cellers a la DO en aquests darrers anys, que s’hagi incrementat el preu al qual es paga el raïm a la zona -arribant a pagar de mitjana entre 90 cèntims i un 1 euro, comparteix el president-, i altres intangibles que tenen a veure, dirà, amb un increment significatiu del sentiment de pertinença a territori, “hem aconseguit que hi hagi major autoestima i que el vi esdevingui un producte que ens aporta relat, que ens explica”, comparteix amb orgull. “El món del vi com a vinculació a paisatge, a identitat sensorial i paisatgística, com a sector que té cura de l’entorn”. “I si el paisatge es veu cuidat és símbol inequívoc de benestar“, afegirà.

Estudi de relat i col·laboració amb entitats del territori
Reconeix també que la pandèmia va ser un punt i a part, però que en el seu cas van aprofitar per mirar endins i per fer un estudi de relat, de discurs, de línies estratègiques. “Això ens va ajudar a unificar el relat i a creure’ns qui érem i què volíem aconseguir”, dirà. A més a més, coincidint també amb aquests últims anys, s’ha intensificat el treball col·laboratiu entre entitats del territori, algunes públiques i de l’àmbit turístic, per poder sumar actius i atractius al territori.
Es refereix, per exemple, a la Ruta del Vi del Bages, a la Festa de la Verema o al VIBA, que està donant visibilitat a un sector històric però alhora emergent al territori.
Joan Soler també deixa empremta en aspectes més vinculats a la vinya i la viticultura, a través del projecte de plantació i recuperació de varietats històriques a Torre Lluvià; o el treball de recuperació i revalorització de la pedra seca com el que es fa en col·laboració amb Càritas Diocesana.
El futur està doncs encarrilat, pendent del canvi en l’equip de govern, que pot reforçar o iniciar nous camins. Sembla que hi ha algun nom sobre la taula, però de moment res tancat per donar per confirmat el relleu.