L’aliança i4Vi, que uneix institucions científiques i de recerca del país per impulsar la recerca i millorar la competitivitat del sector del vi català, ha estat presentada aquest dimecres 31 d’agost al Castell de Falset, al Priorat. Aquesta col·laboració, que suposarà una oportunitat per avançar en l’aplicació de noves tècniques amb una infraestructura més preparada, és fruit de l’acord entre el Departament d’Acció Climàtica, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC).
La unió aquestes institucions capdavanteres en ciència, recerca, desenvolupament i formació ha estat celebrada al mirador del Castell de Falset, on la consellera Teresa Jordà i Josep Pallarès, rector de la URV i president de VITEC, han atès els mitjans de comunicació. A l’acte, a més, també hi han estat presents tant el director de l’IRTA, Josep Usall, com la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, que fa uns mesos ja va qualificar aquesta aliança d'”importantíssima per superar els grans reptes que ens presenta el canvi climàtic”.
Posar en valor “un sector estratègic del país”
Jordà ha qualificat d’històrica aquesta aliança perquè “posa molt més en valor un sector estratègic del país” i, a més, el fa més competitiu. La suma de la ciència, la formació, la recerca, el desenvolupament i la transferència, diu, enforteix un sector amb més de mil anys d’història per afrontar tots els reptes, com el del canvi climàtic. “És imprescindible”, ha dit, que s’adapti a les noves condicions, no només de clima sinó també d’hàbitats i de formes de consum, i en això serà molt útil una cooperació que “pivota en la sostenibilitat ambiental però també social i cultural”.

La cooperació d’aquestes institucions, ha conclòs Jordà, proveirà d’un coneixement que “sovint anem a buscar a fora” però que “podem fer a casa” i “més i millor”. Pallarès, per la seva banda, ha remarcat la necessitat d'”aliats” perquè la recerca i el coneixement de les universitats siguin “motor de transformació” i donin resposta als canvis i reptes, i és per això que aquestes institucions “capdavanteres” s’han unit per maximitzar recursos i tenir “més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca”.
L’evolució d’un projecte anterior amb objectius clars
És en aquest sentit que el grup de treball i2vi, que ha unit l’INCAVI i l’IRTA durant dos anys, ara s’amplia amb la URV i el VITEC. El Departament d’Acció Climàtica, doncs, posa a disposició de la recerca del país les seves dues eines més destacades: l’INCAVI, hereu de les estacions enològiques de Vilafranca i Reus; i l’IRTA, un centre transversal per a tot el sector agroalimentari del país i que genera coneixement també en la vinya, un dels conreus més rellevants del país.
Entre les seves línies de treball principals hi haurà els ceps resistents, l’agricultura de precisió, la reducció de l’ús del coure, la biodiversitat i la vinya, els llevats de terrer, els nous sistemes de vinificació, nous productes per donar resposta a les demandes del mercat… En accions concretes, això es traduirà en la preparació i presentació de grans projectes amb fons de finançament públic que generin coneixement d’avantguarda i innovació i també projectes vinculats a l’agricultura regenerativa i a l’adaptació de la vinya a les condicions climàtiques presents i futures.
Pel que fa a la transferència, es faran jornades tècniques i altres activitats en els àmbits esmentats i s’organitzarà una jornada tècnica anual que serà de referència al sector. A més, es reforçaran les activitats formatives existents i se’n faran de noves en aspectes claus, per tal de conèixer les metodologies i aplicacions de noves tècniques, conceptes i productes.