VadeVi
Nova York descobreix els vins de finca catalans
  • CA

Una delegació catalana encapçalada pel President de la Generalitat, Pere Aragonès, i la Consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, participa aquests dies a la cimera internacional sobre el clima Climate Week que té lloc a la ciutat de Nova York. Coincidint amb l’estada, l’agenda dels mandataris també ha incorporat una acció de promoció de productes agroalimentaris i gastronomia catalana entre el mercat nord-americà.

L’acte, organitzat per Prodeca i la Delegació del Govern als Estats Units amb l’objectiu “d’enfortir la relació entre els productes catalans i el mercat nord-americà”, ha reunit distribuïdors, cuiners, directors de compres de cadenes hoteleres, supermercats i mitjans de comunicació del país i s’ha articulat amb una recepció gastronòmica amb productes catalans.

El tast de vins de Finca es va fer a Brooklyn | Foto: ACN

Sis dels dotze Vins de Finca

L’ambaixador vitivinícola Lucas Payà, exsommelier del restaurant elBulli, ha conduït un tast magistral professional dels vins de finca catalans, productes que han obtingut el màxim reconeixement que pot obtenir un vi a Catalunya.

En total, els participants a la jornada han pogut conèixer i tastar sis dels 12 vins de finca: el Coma Blanca i Clos Fontà del Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat), Edetària negre, del Celler Edetària (DO Terra Alta), Teixar, del Celler Vinyes Domènech (DO Montsant), Vi de Finca Mogador de Clos Mogador (DOQ Priorat) i Mas de la Rosa, del Celler Vall Lach (DOQ Priorat), descobrint de la mà del sommelier les singularitats de cadascun d’aquests vins nascuts en diverses regions de vi del país.

Per cert que la llista de vins de finca de Catalunya la completen l’Arnau Oller d’Heretat Oller del Mas; Vinya Gigi, Vinya Le Havre, Vinya Palau i Vinya La Scala de Jean Leon i Finca 3,9 d’Abadal.

Aragonès ha reivindicat que “Catalunya és un clúster de referència a Europa en producció d’aliments i begudes de qualitat”, i afegia que “és el primer sector de la indústria catalana i representa gairebé el 20% del PIB, amb una implantació i impacte socioeconòmic arreu del territori i una altíssima capacitat exportadora, de gairebé 13.000 milions d’euros”.

Catalunya a Nova York
Presentació de productes gastronòmics de Catalunya a Nova York | Foto: Govern

Reforç de la promoció catalana al mercat nord-americà

Amb aquest acte a Nova York, s’obre segons el Govern una etapa de reforç de l’estratègia de promoció dels productes i la gastronomia catalana al mercat nord-americà mitjançant un pla de promoció de Prodeca en coordinació amb la Delegació del Govern als Estats Units, i ACCIÓ que se centre en tres eixos principals.

D’una banda, incrementar el valor percebut pels professionals del sector dels aliments i begudes catalans en aquest mercat; de l’altra, incrementar la demanda de productes agroalimentaris catalans així com el nombre d’empreses catalanes exportadores als EUA i, per últim, establir un marc de relació i col·laboració amb agents nord-americans entorn la gastronomia catalana associada als valors de la Dieta Mediterrània.

Els Estats Units són un dels mercats més importants pels productes agroalimentaris catalans

Els productes alimentaris catalans, ben presents als Estats Units

La indústria agroalimentària catalana és el principal sector econòmic de Catalunya i un dels sectors exportadors més dinàmics de l’economia del país, com posa de manifest l’augment sostingut dels darrers anys tant en volum com en valor de les vendes d’aliments i begudes a l’exterior: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum.

Els Estats Units tenen un pes molt significatiu per a la indústria alimentària i de begudes catalana: l’any 2021 es van convertir en el 9è destí del conjunt de les exportacions catalanes. També és el primer mercat de vins i el 5è dels olis vegetals i dels productes Fine Food. En els últims deu anys, les vendes d’aliments catalans als Estats Units s’han disparat un 125%.

Més notícies
Estand de Catalunya a Prowein 2022 Foto: Prodeca
El vi català supera la pandèmia i recupera xifres d’exportació de fa 2 anys
Comparteix
Experimenta un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020
El mercat nord-americà té un alt interès en el vi català | cedida
Sentmartí (PRODECA): “El vi català recuperarà la quota de mercat als EUA”
Comparteix
El director general de l'entitat valora molt positivament l'acord de supressió d'aranzels entre els Estats Units i la UE que ha de beneficiar les empreses catalanes exportadores d'aliments i begudes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa