La sequera ha estat un dels cops més forts que ha rebut el sector vinícola en l’última dècada. La situació extrema que ha provocat la manca de pluges ha colpejat les produccions de vi i escumosos de tota Catalunya. Aquesta circumstància no ha fet diferències entre grans i petits, que s’han vist afectats per aquesta crisi fruit del canvi climàtic. Si bé és cert que la facturació no ha caigut en picat, en alguns punts la producció ha tocat fons i ha obligat a fer canvis estructurals a companyies que semblaven indestructibles. Una d’elles ha estat Freixenet, màxim exponent de la DO Cava a Catalunya i una de les produccions més grans del sector. Aquest passat dilluns a la tarda, el grup presentava oficialment un ERTO de força major que afectaria, a partir del mes de maig, fins a 615 persones de les empreses del grup ubicades al Penedès, Freixenet i Segura Viudas. Mentre la companyia assenyala la sequera com a màxim responsable, els sindicats asseguren que és tot una maniobra de la companyia per “coaccionar” la DO i flexibilitzar l’entrada de raïm extern a les produccions.
Els productors de cava van tancar el 2023 amb un rècord de 251,8 milions d’ampolles venudes, la qual cosa suposava un 1,09% més que el 2022. Tot i que la facturació es va enfilar un 8%, fins als 2.200 milions d’euros, la sequera va reduir la producció un 29,8% entre el 2021 i el 2023. En concret, Catalunya va ser el territori que més en va patir les conseqüències, ja que la collita va disminuir gairebé un 40%. La situació va portar al límit moltes companyies i gran part dels productors més petits, que van veure els seus ingressos disminuir exponencialment. Henkell Freixenet publicava resultats positius en el tancament del 2023, amb un augment del 4,1% dels seus ingressos nets, que equival a 1.230 milions. Malgrat els guanys, la companyia declarava la seva “preocupació” per la falta de raïm al Penedès provocada per la sequera, unes declaracions que s’han acabat materialitzant en un ERTO que malgrat ser empresarial, pot tenir conseqüències importants per al Penedès, la DO Cava i tot el sector productor d’aquest tipus de vins escumosos.
Dubtes sobre “la força major”
La indignació dels treballadors davant l’anunci no s’ha fet esperar. Des de la sectorial d’indústria de Comissions Obreres (CCOO) han “exigit a la direcció de la companyia la retirada de l’expedient” i que s’assegui de “manera immediata a negociar” amb la representació dels treballadors i treballadores les mesures oportunes per “afrontar la situació actual del sector, i salvaguardant l’ocupació“. Així ho diu el sindicat en un comunicat, amb peticions que complementa, en declaracions a Vadevi, Antonio Domínguez, president del comitè d’empresa de Freixenet i responsable del sector del cava de Comissions Obreres. “Hem manifestat els nostres dubtes que aquest ERTO sigui de força major, ja que la situació de sequera no és d’ara, sinó que fa més de tres anys que l’estem patint, no és sobrevinguda“, valora. I, de fet, puntualitza Domínguez, “nosaltres ja fa temps que estan denunciant aquesta situació”. “Fa més de deu anys que estem demanant una revisió del model, perquè ja aleshores estàvem preocupats pel futur del cava”, i ara, amb la situació de sequera, diu, “encara ho estem molt més“.
“Aquesta ha estat una maniobra de Freixenet per a coaccionar“, afegeix Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos. I ho explica amb relació a les mesures que ha aprovat recentment la Denominació d’Origen Cava per tal de suplir la falta de matèria primera que està provocant la sequera. Segons Marrugat, la marca de vins i escumosos “encara volia una major flexibilització de la normativa” de la DO, sobretot per “no haver d’estar condicionat per l’oferta de raïm i vi i poder mantenir o incrementar les vendes“.
De fet, en aquesta flexibilització hi coincideix Comissions Obreres. “En situacions d’excepcionalitat com les actuals, hauria de ser possible abastir-nos de matèria primera d’on faci falta: altres denominacions d’origen del país i del món ho fan, i nosaltres estem encotillats amb una normativa que no ens permet abastir els mercats del producte”, insisteix Domínguez. “Fa temps que hem demanat al Consell Regulador del Cava que flexibilitzi aquesta normativa” perquè “és una solució fonamental per a preservar el futur del sector i l’ocupació de les persones que hi treballen”. El que demanen, doncs, és aplicar canvis només en situacions excepcionals, com l’actual, amb l’objectiu que cap dels actors involucrats en el procés productiu del cava es vegi perjudicat i es pugui garantir la qualitat del producte, expliquen.

“Les mesures arriben tard i són pura cosmètica”
L’ERTO de Freixenet i Segura Viudas s’ha presentat pocs dies després que el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava hagi anunciat tres mesures, aprovades per consens absolut per una junta de la qual Freixenet i Segura Viudas en són vocals, que persegueixen afrontar la manca de producte provocat per la falta d’aigua. Pensant en els Caves de Guarda, s’ha proposat ampliar els rendiments de vinya (fins als 15.000 kg/ha) i d’extracció (fins al 74%), així com utilitzar varietats de raïm del territori DO Cava encara que no estiguin actualment aprovades i incloses en el Plec de condicions de la Denominació d’Origen. “Les mesures que es volen aplicar ara arriben tard i són pura cosmètica“, lamenta el president del comitè d’empresa de Freixenet. “No resolen la situació, cal profunditzar més”, insisteixen, i “compensar a aquelles persones que més ho necessitin”.
Sigui com sigui, CCOO fa una “crida urgent” al Consell Regulador del Cava i al Ministeri d’Agricultura, i reclama que la representació social de les persones treballadores tingui presència al consell i en qualsevol mesa sectorial que es constitueixi en la qual es parli del present i el futur del sector del cava. “No pot ser que els treballadors no tinguem veu ni vot ni al Consell Regulador ni a la Taula del Cava”, es queixa Domínguez.
Pel que fa al procés de l’ERTO, el Grup Freixenet ha presentat l’expedient, ara s’està avaluant i en uns dies es resoldrà. “Estem esperant a saber si s’acceptarà la força major o seguirà un ERTO convencional”, comenta Domínguez. Sigui una decisió o l’altra, diu qui fa 36 anys que treballa a l’empresa, “haurem de trobar la manera de compensar els treballadors que es veuran afectats per la decisió de l’empresa”. Sobretot, explica, intentar que l’afectació sigui el menor possible, tant en temps (es preveu de maig a desembre), com en nombre de persones afectades. “Està clar que haurà de ser revisat, perquè en temporada de verema, a l’agost i setembre, necessitaran que s’incorpori algunes de les persones que es veuran afectades per l’ERTO”.
DO i AECAVA: “No podem valorar una decisió empresarial”
La Denominació d’Origen Cava i la patronal AECAVA han atès aquest mitjà, però no han volgut fer valoracions sobre l’ERTO. “És una decisió empresarial”, coincideixen ambdues veus. En el que si es mullen és en compartir la preocupació sobre la manca de producte i el context que està provocant aquesta situació que té en escac el sector del vi i el cava. “La DO Cava ha posat en marxa les mesures necessàries per afrontar els efectes de la sequera amb la Provisió de Garantia Qualitativa”, diu la DO. “Ens preocupa molt l’impacte que està tenint la sequera sobre els viticultors, i les empreses auxiliars”, afegeix Quim Tosas, president d’AECAVA. “Ens preocupa que si no plou, el viticultor no pugui seguir i llavors sí que se’n ressentirà fort la indústria”, conclou.