VadeVi
El temporal ensorra part de teulada original del celler cooperatiu de Pira
  • CA

Una de les anomenades catedrals del vi dissenyades i construïdes per l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell ha patit danys considerables degut a les fortes pluges i temporal que ha afectat aquesta setmana diversos indrets de Catalunya.

Les instal·lacions necessiten diverses obres per reforçar l’estructura | Foto: Succés Vinícola

Es tracta d’un dels edificis emblemàtics del modernisme català construïts a la Conca de Barberà. S’ha enfonsat part de la teulada original del celler cooperatiu de Pira, inaugurat l’any 1917 i declarat Bé Cultural d’Interès Local, BCIL. La propietat confirma que no hi ha hagut danys personals, malgrat poques hores abans de l’accident encara hi havia personal del celler treballant a les instal·lacions.

Façana del Celler Cooperatiu de Pira

Canvis en la propietat fa poques setmanes

Tot just ara fa uns dies que l’edifici d’estil modernista ha canviat de mans i estat adquirit per la societat Succés Vinícola propietat de Mariona Vendrell i Albert Canela. Segons expliquen a Vadevi, ja fa mesos que van presentar al projecte per remodelar i recuperar l’edifici, que fins ara estava abandonat, i fins ara tot anava avançant en el bon camí, pendents encara d’algunes aprovacions del Departament de Cultura, atès com dèiem que estan considerats com a Bé Cultural d’Interès Local.

“No ens ha donat temps a arreglar-ho”, lamenta la Mariona, “però com ja sabíem que aquesta zona estava afectada, ja no hi treballàvem i anàvem en compte”. De fet, segons confirma la propietària, del total dels 1000 metres quadrats de superfície de l’edifici se n’ha fet malbé una seixantena de la zona de la teulada.

El celler cooperatiu de Pira va ser dissenyat i construït l’any 1917 per Cèsar Martinell per encàrrec del Sindicat Agrícola. Van ser un parell d’anys d’obres que aleshores van suposar una inversió d’unes dues-centes cinquanta-mil pessetes.

Diverses finques de vinya del Penedès han patit greus efectes del temporal d’aquesta setmana | Foto: Qalidès

El temporal també fa malbé collites

Aquesta mateixa setmana el temporal també ha estat el responsable que diversos cellers i projectes vinícoles del Penedès hagin perdut part de la seva collita. Una pedregada i forts vents van tombar arbres en nuclis urbans de Vilafranca del Penedès o Pacs, i també va arrasar vinyes penedesenques que encara estaven pendents de collir. Hi ha cellers que n’han lamentat pèrdues importants que afectaran bona part de la collita 2022.

Més notícies
El temporal arrasa vinyes, collites i municipis del Penedès
Comparteix
Hi ha cellers que lamenten la pèrdua de tota la collita o d'alguna finca que s'ha vist afectada pels forts vents i pluges d'aquest dimecres
La pedra ha afectat les vinyes de la Terra Alta | UP
El temporal de pedra afecta greument les vinyes de la Terra Alta
Comparteix
Les pluges intenses i la pedregada que han caigut al territori en les últimes hores podrien provocar pèrdues d'entre el 30% i el 80% de raïm en algunes finques de Batea i Caseres
La vinya i els fruiters perden part de la seva producció per culpa de les pluges
Comparteix
Segons Asaja en alguns casos s'ha perdut fins al 80% de les collites, especialment de vinya i fruiters però també olivrers, hortalissesses i ametllers per culpa de les tempestes estivals de pluja i calamarsa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa