VadeVi
La Terra Alta és l’única DO que votarà per renovar el Consell Regulador

Aquest pròxim mandat s’esperen cares noves a les juntes rectores de les denominacions d’origen catalanes i, per descomptat, canvis en algunes de les seves presidències -des d’aquesta capçalera hem avançat, per exemple, que ni l’actual president de la DO Pla de Bages ni Empordà seguiran al capdavant de les seves respectives entitats-. Sigui com sigui, i finalitzat el període de presentació de les candidatures, Vadevi ha pogut confirmar que deu denominacions d’origen de Catalunya han presentat una única candidatura a la Junta Electoral. L’onzena anirà a eleccions.

La DO Terra Alta ha d’escollir dotze vocals

La Denominació d’Origen Terra Alta és una de les DO catalanes, juntament amb la DO Penedès, que poden escollir fins a 12 vocalies -la resta en tenen 10-, en representació de pagesos, cellers petits, embotelladors o adscrits a cooperatives, distribuïts en quatre censos:

Cens A: Viticultors adscrits a cooperatives
Cens B: Viticultors no adscrits a cooperatives
Cens C: Cellers inscrits al registre de no embotelladors
Cens D: Cellers embotelladors

I és precisament en els censos B i D -destacats en negreta- que s’ha rebut doble candidatura, amb la qual cosa, es veuran abocats a passar per les urnes per decidir quina serà definitivament la constitució del nou consell rector. Pel que fa al calendari, a primers de juny començarà la campanya electoral i el 26 hi haurà la jornada electoral. De fet, la Terra Alta ja s’ha trobat en una situació similar en les dues últimes convocatòries, que també s’han decidit després d’una cita electoral.

El calendari electoral

Divendres 17 de març es va fer la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de l’ordre ACC/45/2023, de 15 de març, en la qual es donava el tret de sortida a la convocatòria i on es determinaven els passos a seguir i el calendari fins a la proclamació definitiva de les candidatures i presidències.

El procés electoral ha de determinar les vocalies d’11 DO de Catalunya -Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta-. I malgrat que el procés és exactament igual per a totes elles, el calendari pot variar en funció dels festius locals. En tot cas, un cop obert el procés, s’ha seguit amb la presentació de candidatures i ara s’espera la seva proclamació oficial entre els dies 22 de maig i 5 de juny.

En les 10 DO que han presentat una única llista, es constituiran les noves comissions rectores i s’elegiran els nous presidents la setmana del 12 de juny. En el cas de la DO Terra Alta, les eleccions tindran lloc la setmana del 26 de juny. La constitució definitiva de les noves comissions rectores i l’elecció de les presidències serà efectiva a partir del mes de juliol de 2023.

Vocalies i censos

La comissió rectora sempre està formada pel mateix nombre de viticultors i elaboradors, siguin persones físiques o jurídiques; i totes les DO escullen 10 vocals, a excepció de la DO Penedès i DO Terra Alta, que en tenen 12.

Aquestes vocalies han de ser paritàries entre viticultors i elaboradors, sumant 5+5 en la major part dels casos o 6+6 en les dues excepcions ara mencionades a partir dels censos als quals es pot adscriure cada membre de l’entitat en funció de la seva dedicació professional:

  1. Cens A: Viticultors adscrits a cooperatives
  2. Cens B: Viticultors no adscrits a cooperatives
  3. Cens C: Cellers inscrits al registre de no embotelladors
  4. Cens D: Cellers embotelladors.

Pel que fa a les candidatures, poden presentar-ne les federacions representatives del món agrari cooperatiu, les organitzacions professionals agràries i les organitzacions empresarials o aquelles que, no proposades per les anteriors organitzacions, aportin l’aval del 5% dels electors inscrits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa