VadeVi
Els Mossos veuen de proporcions incalculables el frau del vi de Reserva de la Tierra
  • CA

Els Mossos d’Esquadra ho van veure clar de primer moment. El cas Reserva de la Tierra tenia la forma i el contingut d’una estafa de proporcions incalculables. La venda i distribució a gran escala d’ampolles de vi amb el segell de diversos consells reguladors, amb distintius falsificats i amb contingut diferent del que indicava l’etiqueta va obligar la Unitat Central de Consum de la policia catalana a realitzar una detalladíssima investigació durant el mes d’agost i setembre de 2021, a la qual ha tingut accés Vadevi.

Compres en diferents supermercats de Catalunya, analítiques forenses i, sobretot, seguiments i vigilàncies mostren la intensitat de la investigació. El cinc d’octubre, però, ja tenien gairebé la feina feta i ja van avisar al jutge amb totes les lletres: “En qualsevol cas, ens trobarem davant d’una estafa continuada, impossible de quantificar, en el millor dels casos en podrem fer una aproximació“.

L’atestat dels Mossos ja apunta que es tracta d’una “estafa continuada, impossible de quantificar” | captura

El neguit dels Mossos d’Esquadra davant la magnitud del cas també els va obligar a ressaltar al jutge quina mena de víctimes provocava el presumpte frau investigat. Així en el primer atestat de la policia, instruït el 10 d’agost, i amb número 641666/2021, subratllaven a l’instructor: “Que alguns vins fraudulents es venguin a baix cost, a criteri d’aquesta instrucció, no implica que no existeixi l’estafa, sols provoca que els consumidors estafats siguin generalment de baix poder adquisitiu“.

Eren les dues primeres conclusions del sergent i agents investigadors del cas. Aquest primer atestat, inclòs en el sumari judicial al qual ha tingut accés Vadevi, enceta les intenses perquisicions arran de la denúncia que van interposar els consells reguladors de les denominacions d’origen Priorat, Terra Alta i Montsant contra les empreses Reserva de la Tierra, Viña Tridado i Bogedas Altza, així com contra els seus apoderats i administradors. El titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus ja va acordar, el passat 17 de novembre, una fiança de 65 milions d’euros als investigats per estafa, falsedat documental, delictes contra la propietat industrial i publicitat enganyosa en una trama que ja s’ha guanyat l’adjectiu d’històrica i que afecta ja cinc denominacions d’origen de Catalunya. 

Una altra lleixa de supermercat amb el vi amb etiquetes falses del cas Reserva de la Tierra/Quico Sallés
Una altra lleixa de supermercat amb el vi amb etiquetes falses del cas Reserva de la Tierra | Quico Sallés

Els Mossos, de compres

L’1 de juliol del 2021, la Unitat Territorial d’Investigació de Tarragona va rebre la denúncia que va encetar el cas. Els presidents dels tres consells reguladors del Priorat, Terra Alta i Montsant signaven una denúncia que acompanyaven amb desenes d’actes de control de les denominacions d’origen on s’intuïa que s’estava venent i distribuint vi amb la seva etiqueta però amb altres orígens i molt per sota del preu habitual. Segons el text, les empreses denunciades “alteraven el vi i modificaven les etiquetes certificades per les denominacions d’origen, falsificant les mateixes o creant duplicats de les certificacions oficials”. Els Mossos van encarregar la investigació a la Unitat Central de Consum (UCC) integrada a l’ACIPER, l’acrònim de l’Àrea Central d’Investigació de Persones de la Divisió d’Investigació Criminal. 

Un cop analitzada la denúncia i la profusa documentació aportada en 29 dossiers, els Mossos van encetar el treball de camp el 4 d’agost, un dimecres. El sergent en cap de la UCC va enviar un agent al supermercat Charter Consum del carrer Prats de Lluçanès de Sabadell a comprar vi distribuït per les empreses denunciades i les seves marques.

L’agent compleix l’ordre i adquireix per 4,99 euros una ampolla de Vega Escal 2017, amb el segell de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Els Mossos ja sospiten que el distintiu és falsificat. Dos dies després, el mateix agent és enviat a diversos establiments Lidl de Sabadell, on la policia troba ampolles de Vespral Reserva, Gran Reserva i Criança amb el distintiu DO Terra Alta, amb preus d’entre 1,99 euros i 2,99 euros. Els investigadors remarquen que l’escrit de les etiquetes és en anglès, hongarès, holandès, alemany, francès, singalès (idioma parlat a Sri Lanka), polonès, txec i eslovac. Un senyal que les ampolles estan orientades a l’exportació.

L’estafa podria traspassar fronteres. El 12 d’agost, el mateix agent fa la mateixa operació a Mercadona, aquest cop a Terrassa. Compra dues ampolles, una de Vi Armónico Gran Selección 2017 i una altra d’Armónico Selección 2018, que tot i el segell de Terra Alta, al mosso li costen 2,19 euros i 1,90 euros respectivament. El 13 d’agost, la mateixa operació es fa en un Lidl de Lliçà d’Amunt i el 16 d’agost, en un Spar. Les compres continuen durant el mes d’agost i corroboren que els comptes, per a la policia, no quadren. 

Part de l'atestat dels Mossos sobre les compres d'ampolles de Reserva de la Tierra en diferents superfícies comercials/Quico Sallés
Part de l’atestat dels Mossos sobre les compres d’ampolles de Reserva de la Tierra en diferents superfícies comercials/Quico Sallés

Reserva de la Tierra, la principal sospita

La policia continua les indagacions durant el mes d’agost. Ara centren els esforços en l’entramat empresarial que pot oferir aquests productes al mercat, amb segells falsificats i a aquest preu, així com a acreditar que l’estafa podria superar el marc estatal. Les dades mercantils fan centrar la pilota del cas en Reserva de la Tierra. Segons la policia, les seves vendes de l’any 2019 van ser de 60.075.943 euros, de les quals un 46%, per valor 27.634.934,11 euros, es van fer a l’Estat espanyol L’altre 54% de vendes van ser exportacions, per un valor 32.441.009,6 euros. És l’empresa número 12 en el rànquing de les exportacions espanyoles en vi i té 33 empleats. 

Les xifres no acaben de convèncer els investigadors. Així que el 23 d’agost, el sergent ordena als seus agents a anar de compres a Vinoteca de Reserva, a les instal·lacions que Reserva de la Tierra té a les Borges del Camp (Baix Camp). Compren ampolles que porten un distintiu, suposadament falsificat, de la DOQ Priorat, a un preu d’entre 5 euros i 5,46 euros. Els Mossos fan les comprovacions i avisen els consells reguladors denunciants que han trobat més ampolles falsificades amb altres marques i noms. Decideixen tornar a la seu de Reserva de la Tierra. És el 16 de setembre. Els agents entren i compren més ampolles, al mateix preu. Però un detall gens menor els obliga a incrementar l’atenció en l’empresa. Cinc tràilers, dos amb matrícula estrangera, esperen per carregar. Cal reconduir la investigació i no només basar-la en “compres discretes” i analítiques dels vins. 

Un toro mecànic, una de les claus 

El cap de la UCC ordena una vigilància i seguiment continuat a Reserva de la Tierra. És 20 de setembre. Els Mossos s’instal·len de manera camuflada als molls de càrrega i descàrrega, on entren i surten camions cisterna amb matrícules, per exemple, de Portugal, que descarreguen a les sitges. Però un detall els fa canviar l’objecte. Un toro mecànic que entra i surt de diverses naus amb caoxes de cartó plegades i caixes empaquetades i en palets fa despertar les sospites. Així que decideixen entrar més al fons. És un conglomerat de naus al Baix Camp, totes sota el paraigua de Reserva de la Tierra. Vigilen el perímetre, les entrades i les sortides. Una operació encoberta amb la sospita que possiblement es troben davant d’una estafa de valor incalculable i que afecta un dels principals sectors econòmics del país.

Seguint el toro mecànic, els Mossos troben una de les claus del cas. Dues naus comunicades per una porta de servei, amb tres contenidors de ferro plens d’ampolles buides i etiquetes d’una marca, Elegido, i d’altres com Vespral, amb segell DO Terra Alta. Un home i una dona etiqueten i encaixen les ampolles que els carretons elevadors traginen i carreguen. Cap de les operacions prescrites pel Consell Regulador, com és envasar dins del domini territorial del Priorat o la certificació de l’origen del vi, es compleixen. Ni el preu, ni la forma. Amb aquesta informació de l’origen de les ampolles s’obren diverses vies d’investigació més, les analítiques i les falses etiquetes amb les quals es consumaria el frau i l’abast internacional de l’estafa, tenint present que un dels clients principals és la cadena Lidl, amb presència a 28 països, inclosos els Estats Units. El cap de la UCC demana reforços. Continuarà. 

Un dels toros mecànics que van portar als Mossos a desentrallar una part de l'estructura del suposat frau de Reserva de la Tierra/Quico Sallés
Un dels toros mecànics que van portar als Mossos a desentrallar una part de l’estructura del suposat frau de Reserva de la Tierra/Quico Sallés
Més notícies
Copa de vi negre | Foto: Dartington Crystal
Un vi del Priorat, entre els 100 millors del món
Comparteix
El mateix vi ha estat inclòs en una llista britànica com un dels recomanats per gaudir aquesta tardor
Instal·lacions de Reserva de la Tierra a les Borges del Camp | E.V.
El fons voltor que ha comprat Reserva de la Tierra vol seguir fent vi amb segell català
Comparteix
Hauria fet els primers contactes amb DO del país per demanar embotellar sota la seva empara
L'expropietari de Reserva de la Tierra, Felipe Francisco G., amb el seu advocat, entrant al jutjat de Reus | Foto: ACN
L’expropietari de Reserva de la Tierra es nega a declarar
Comparteix
Aquest dijous 29 de setembre hi havia la primera de les citacions pel cas del presumpte frau | Els propers imputats estan cridats a presentar-se davant el jutge els dies 13 i 14 d’octubre
Instal·lacions de Reserva de la Tierra a les Borges del Camp | E.V.
Ajornada la declaració dels primers imputats pel cas Reserva de la Tierra
Comparteix
La citació preveia escoltar les primeres persones investigades aquest dimecres 21 i dijous 22

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a desembre 11, 2022 | 10:20
    Observador desembre 11, 2022 | 10:20
    A veure: el vi era bo?. Doncs si ho era, els únics que poden sentir-se perjudicats son els propietaris de la marca, els que han comprat les ampolles de vi, no.
    • Icona del comentari de: josep a desembre 11, 2022 | 11:05
      josep desembre 11, 2022 | 11:05
      Tens tota la raó. El vi era bo, ¡ molt millor que altres molt més cars !
    • Icona del comentari de: Gerard a desembre 11, 2022 | 15:37
      Gerard desembre 11, 2022 | 15:37
      Ok Compres un cotxe per un import x , el vas a buscar i el cotxe es molt inferior al que havies aparaulat. No et porta pels llocs igualment? Doncs llavors no et queixis
  2. Icona del comentari de: Ós Calmòs a desembre 11, 2022 | 11:40
    Ós Calmòs desembre 11, 2022 | 11:40
    Tanta paperassa i tant temps perdut per veure el Q és evident? Si una ampolla val 3,99 a la botiga, i han anat a diferents súpers, treus l'iva,el marge del comerç, del distribuidor,el vidre,el tap,precinte,etc..... què queda per el vi de una D.O? Com viu el pagès? Dignament? Què més calia comprovar? Les "contres" no eren falses?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 11, 2022 | 17:27
      Pere Llimonera i Citronell desembre 11, 2022 | 17:27
      Quina vergonya! ... Des que governen els partits separatas suprematas a Catalunya, i cada vegada més, tot és corrupció i engany...
      • Icona del comentari de: Josep a desembre 12, 2022 | 13:44
        Josep desembre 12, 2022 | 13:44
        No t'enteres de res, que hi te a veure del tema que tinguin culpa uns ho els altres. Primer documenta't i després opina.
  3. Icona del comentari de: Vicens a desembre 11, 2022 | 12:15
    Vicens desembre 11, 2022 | 12:15
    Dons, ni tanto ni tan Poc.... Uns per massa i el altrea per massa poc... Uns distribuidors enganyan als altres.... Pero epero el pages, fotut com sempre, aquesta es la realitat.
  4. Icona del comentari de: Antoni Roca Jordi a desembre 11, 2022 | 12:55
    Antoni Roca Jordi desembre 11, 2022 | 12:55
    Aniria bé,també,que algú fés el seguiment de l'origen de moltes marques d'aigües envasades. Sobretot en garrafes de 5,8,10lt. Amb noms de "manantials" inexistents,difuminats,...com dir que venen del Pirineu ! Totes les aigües públiques que ens arriben a casa per les aixetes,venen del Pirineu...d'on si no ?
  5. Icona del comentari de: Domenec a desembre 11, 2022 | 13:30
    Domenec desembre 11, 2022 | 13:30
    Tant se val si el vi era bo o no. El que queda clar es que Espanya es un país de corruptes, pocavergonyas i lladres, des de moltes de les seves institucions i des d'una gran part dels seus ciutadans. Aixi ens va a la gent honesta. Som la vergonya del mon civilitzat
  6. Icona del comentari de: JOAQUIN GRIELL VENTOSA a desembre 11, 2022 | 15:03
    JOAQUIN GRIELL VENTOSA desembre 11, 2022 | 15:03
    Des de 2017, Reserva de la Tierra ha falsificat vins amb etiquetes de les DO Terra Alta, Priorat, Montsant. Alguns anys fins a 50 milions d’ampolles, a un preu baixíssim. En els supers, es trobava un Priorat per menys de 5 €, un Terra Alta per menys de 2... Qualsevol persona d’una DO, quan va a un super, acostuma a mirar els vins en venda, de la pròpia DO i de la competència. Com es possible que no es donessin compte de què alguna cosa passava i que els preus d’aquests vins era inferior al preu de cost? Els consells reguladors han assumit la seva responsabilitat in vigilando, comprovant la presència en el mercat de vins a preus irrisoris? Una pregunta que sempre em plantejo: quina utilitat tenen realment els consells reguladors, molt subvencionats per la Generalitat
  7. Icona del comentari de: Pere. a desembre 11, 2022 | 18:18
    Pere. desembre 11, 2022 | 18:18
    Es tracta d'un frau amb el vi , i tu ja hi barreges politica. Ets un obses. llimonera citronella.
  8. Icona del comentari de: Anònim a desembre 11, 2022 | 20:54
    Anònim desembre 11, 2022 | 20:54
    Som un país de vergonya, tan si ens diem Catalans Vascos, Gallegs o resta de Espanyols No hi ha UN P DE NET. VERGONYA Montserrat Pros Llopart
  9. Icona del comentari de: Albert a desembre 11, 2022 | 21:55
    Albert desembre 11, 2022 | 21:55
    I amb l'oli també passa el mateix. Els consells reguladors no ténen capacitat per regular res, diria i tot què a alguns ja els hi va bé que hi hagi estafa si en tenen una comisió sobre les vendes. Per a que la policia vigili no por haver-hi interessos creuats. I, sobre tot, principalment al pagès li ha de valer la pena el cultiu i així és com haurien d'estar enfocades les denominacions d'origen.
  10. Icona del comentari de: Joan a desembre 12, 2022 | 11:00
    Joan desembre 12, 2022 | 11:00
    Aquesta investigació qui la pagarà
    • Icona del comentari de: Rafel a desembre 12, 2022 | 18:18
      Rafel desembre 12, 2022 | 18:18
      Tu i jo, el poble, o no,?
  11. Icona del comentari de: Marc Esteve a desembre 13, 2022 | 09:11
    Marc Esteve desembre 13, 2022 | 09:11
    Els supermercats Lidl, Mercadona i els altres son igual de responsables que els falsificadors, ells sabien de sobres que els numeros no cuadraven però ho van amagar i no vam demanar la documentació al seu proveedor i van seguir venent producte de procedencia dubtosa enganyant deliveradament als seus clients.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa