VadeVi
Una finca del Priorat, gran projecte de viticultura sostenible de Catalunya

La finca de Mas Roger, amb vora 90 hectàrees, es troba dins el parc natural de la Serra del Montsant, al terme municipal de Cabacés, al Priorat, i des de fa uns mesos està en el camí de convertir-se un gran projecte experimental de viticultura sostenible de Catalunya. El VITEC serà l’entitat responsable d’activar i donar seguiment a aquest projecte que els ha vingut a través de l’ajuntament del municipi que n’ha vist l’oportunitat de recuperar-ne l’ús, no només per a produir vinyes i vins, sinó també per a convertir-se en un espai imprescindible per a encarar els reptes de la viticultura del futur.

“La sostenibilitat, la millora de la diversitat, la cura dels sòls i la preservació del paisatge com a eines per a la mitigació dels efectes del canvi climàtic són els principals reptes que afronta el sector a escala internacional. El lideratge de producció ecològica i biodinàmica, o la recent aposta per la viticultura regenerativa son clars exemples de l’aposta del sector i de l’exigència dels consumidors”, detalla el projecte.

Comença la plantació a Mas Roger | Foto: Vitec

En aquest sentit, davant els problemes greus de sequera que pateix el camp català, les afectacions del canvi climàtic…, “aquesta finca serà el lloc on poder estudiar en profunditat i conèixer comportaments de la vinya, de les varietats i aprendre a millorar les pràctiques vitivinícoles”, comparteix amb Vadevi Sergi de Lamo, responsable de VITEC. “I tot plegat, d’origen, a partir de criteris totalment sostenibles“, afegirà.

“Un entorn relativament aïllat, les parcel·les de conreu a diferents alçades i exposicions, l’accés a l’aigua en moments puntuals de suport, la proximitat de VITEC i la gran riquesa natural de l’entorn ofereixen uns condicionants únics per desenvolupar un projecte de referència que demostri i valori pràctiques de maneig de conreu vitícola sostenible d’alta qualitat en un entorn de parc natural”, continua el projecte. A més, fomentarà la col·laboració amb altres grups de recerca ambientals i amb el propi Parc per maximitzar les sinergies entre la preservació de l’entorn natural, el foment de la biodiversitat i el conreu sostenible i de qualitat de la vinya de la comarca del Priorat”.

L’encàrrec els va arribar a finals de l’any passat, i ara tot just acaben de desbrossar. “Ho hem hagut de fer a poc a poc, perquè feia més de seixanta anys que no es treballava, aquesta finca”. Comença ara la fase de plantació amb una selecció clonal d’algunes varietats històriques del territori, com la garnatxa i la carinyena, però també amb d’altres de recuperades i prefil·loxèriques i les adaptades al canvi climàtic, dirà de Lamo.

Vitec està fent les primeres plantacions | Foto: cedida

Pocs ceps per varietat i microvinificacions

Per poder crear un mapa de caracterització de sòls s’ha dissenyat una quadrícula de 50x50m per localitzar el punt de recollida de cada mostra de manera precisa; s’han recollit 52 mostres de sòl que s’estan analitzant al laboratori; mentrestant, el projecte està en fase de plantació d’uns 15 mil ceps, en vas, treballats seguint els preceptes de l’agricultura regenerativa, i als quals es donarà un seguiment extensiu a partir d’assajos: es plantaran varietats en diverses orientacions i alçades per entendre millor el comportament de cada planta en funció d’un criteri o l’altre de plantació. A més a més, explica de Lamo, la seva idea és poder fer microvinificacions que permetin conèixer el vi resultant en funció de les diverses variables estudiades i assajades.

De moment, aquest projecte que s’emmarca dins l’Aliança I4Vi entre INCAVI, IRTA, URV i VITEC per impulsar la R+D+i vitivinícola Catalana, està doncs en una fase inicial, però esperen poder tenir els primers resultats en els propers dos o tres anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa