Fa una mica més de 100 anys, el 28 de febrer de 1923, el famosíssim físic alemany Albert Einstein va beure vi Castell del Remei. Així ho recordava la directora de comunicació d’aquest celler i de Tomàs Cusiné, Mireia González Antó, que es feia ressò del menú tan especial que es va servir a casa de Rafael Campalans durant el sopar de comiat d’Einstein, que va ser a Barcelona entre el 22 i el 28 de febrer d’ara fa un segle.
Una estrella internacional
Feia quatre anys que les prediccions del físic sobre la curvatura de la llum s’havien confirmat, i amb ella la teoria general de la relativitat, i dos que havia rebut el Premi Nobel de Física. Així doncs, als 43 anys, era conegut arreu del món. És per això que la Mancomunitat de Catalunya, que es trobava a les acaballes de la seva activitat –el cop d’Estat de Primo de Rivera seria mesos més tard– van voler convidar-lo al nostre país.

Despertant l’amor d’Einstein per les sardanes
Segons sembla, al diari d’Einstein només hi ha quatre línies escrites per als set dies que va passar a Barcelona. Uns dies en què recorda estar “molt cansat” però envoltat de “gent amable” i en què també va poder conèixer les “cançons populars” i els “balls” del país. Així doncs, amb tot, sembla que s’ho va passar força bé. “Ha estat agradable!”, va deixar escrit. De fet, segons sembla, les sardanes li van agradar molt. Després de sentir la Cobla Barcelona i veure estudiants ballant, se li van regalar un parell de discos que, en una carta de més de 10 anys més tard, reconeixia a un amic que escoltava sovint.
El vi, un altre gran exemple de patrimoni cultural
En qualsevol cas, i com a part del sopar de comiat, el físic també va poder gaudir de vi del Castell del Remei, un altre gran exemple dels productes arrelats a la cultura d’aquest país i que va complementar una visita de què, pel que sembla, va marxar content.