VadeVi
El Vinseum celebra el Dia Internacional dels Museus amb portes obertes i moltes activitats
  • CA

El proper 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus, i és per això que el Vinseum i els altres museus del vi del Penedès celebren l’ocasió com una oportunitat de retrobar tots els seus seguidors complint totes les mesures de seguretat però amb diverses activitats al voltant de la cultura (sempre amb reserva prèvia recomanada) i una oportunitat única de visitar cinc museus de manera gratuïta.

D’entrada, els dies 15, 16 i 17 se celebrarà la jornada de portes obertes al Vinseum on es faran fins a sis recorreguts guiats per l’exposició permanent de les cultures del vi, amb l’acompanyament d’un dels tècnics del seu equip.

La Taverna del Vinseum | Cedida

D’altra banda, el mateix dia 15 al matí, l’Escola Municipal de Música Dolors Calvet de Vilafranca també organitzarà diversos concerts a l’auditori del Vinseum: dos de guitarres –Yellow Birds i Lucky Southern, 10h, i Treble Shooters i Guitar Talk, 11h– i un de cant clàssic i clarinets (12:30h).

Encara el mateix dissabte, a les 12 del migdia hi haurà una visita a Cal Berger, l’espai de reserva del Vinseum, i també al seu laboratori de restauració, amb l’acompanyament de la conservadora-restauradora del museu, Carmina Admella, i de l’historiador Raimon Soler. Finalment, a les 19h i per començar a imaginar el MOST Festival del mes de juny, al mateix museu es programarà el documental Cépages rares, un patriomine suisse, aue gira al voltant de la recerca de varietats històriques del país per evitar-ne l’extinció i que comptarà amb Mireia Torres, que explicarà el projecte de recuperació de varietats autòctones que duu a terme el celler de la seva família.

Passant al diumenge, 16 de maig, a les 11 hores hi haurà una activitat al Vinseum, anomenada “Els ocells m’han despertat!” i pensada per a nens i nenes de 5 a 12 anys, basada en la premissa que uns ocells s’han escampat pel museu i que mira d’aprofitar l’arribada del bon temps i l’alegria per sortir de casa i anar a descobrir llocs nous. També el mateix diumenge, però a les 12 del migdia, es podrà visitar el Centre de Documentació Vinseum, per conèixer les fonts documentals de la institució acompanyats de la seva bibliotecària, Jordina Escala, o veure la col·lecció d’etiquetes de vi de què disposa.

Un dels espais del Vinseum | Cedida

La setmana següent, la celebració arrenca el dijous 18 a les 20h amb un tast de vins de sis dels dotze que han aconseguit la distinció de vins de finca a tota Catalunya, una activitat que té un preu de 20€ (18€ per als Amics del Vinseum) i que, amb Sergi Delamo i Enric Nart del Vitec Centre Tecnològic del Vi de Falset, vol reprendre els tastos presencials amb aquesta proposta de luxe.

Els altres dijous del mes, a més, a les 19 hores tindran lloc els diàlegs “In vino litterae”, organitzats entre el Vinseum i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i que consistiran en tres converses entre un autor i un celler i que no només es podran seguir al museu sinó també de manera virtual.

Encarant el cap de setmana, divendres hi haurà una lectura dramatitzada de l’obra El Visitant d’Eric-Emmanuel Schmitt, organitzada en el marc del festival VilaPensa d’enguany; i dissabte 22, per un preu de 12€ (2€ menys per als Amics del Vinseum) es podrà gaudir d’un concert del Jazz Club Vilafranca amb David Domínguez (bateria i percussió), Carles Marigó (piano i teclats) i Manu Sabaté (gralla, tenora i clarinet baix). Finalment, la celebració es tancarà el diumenge 23 a les 9h amb la visita “La nostra vitis” a Vallbona de les monges on, per 45€ (30€ per als Amics del Vinseum), amb autocar i dinar inclosos, es podrà visitar tant la vinya com el celler de la cooperativa l’Olivera i conèixer els seus projecte i paisatge.

Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges
Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges | Cedida

Finalment, tots els dies, del 15 al 23 de maig, es durà a terma la Marató Viquet, que permetrà visitar per només 15€ en total els cinc equipaments patrimonials del vi del Penedès, una oportuntitat històrica de descobrir aquest llegat cultural de 3.000 anys d’hisòria i els origens del vi i el cava.

Els museus participants, a més el Vinseum, són el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, el Centre d’Interpretació del Cava La Fassina de Sant Sadurní d’Anoia, el Centre d’Interpretació DO-Vinífera d’Avinyonet del Penedès i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola. Si es completa la proposta en el termini establert, cada visitant obtindrà un obsequi ben especial: una ampolla de vi, cava o malvasia del municipi, i entrades i descomptes a activitats programades pels espais organitzadors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa