Les darreres excavacions a l’antiga ciutat romana de Pompeia, Itàlia, han permès a un equip d’arqueòlegs descobrir un mural on no només hi apareix una cop de vi sinó que també demostra que les pizzes podrien remuntar-se, com a mínim, a l’Antiga Roma. Segons els responsables del mateix Parc Arqueològic d’aquesta urbs del món antic, destruida per l’erupció del volcà Vesuvi l’any 79 abans de Crist, al fresc hi apareixen tot d’aliments entre el quals hi ha un recipient ple de vi negre i el que podria ser una versió primigènia d’aquest plat típic italià. Una mostra, doncs, d’unes tradicions enogastronòmiques antiquíssimes.
Una ‘focaccia’ de 2.000 anys d’antiguitat
Tot i que el que és acompanyat amb el vi no és estrictament una pizza perquè hi falten ingredients com el tomàquet i la mozzarella, els experts diuen que el mural, trobat a les restes del que havia estat una casa, conté el que és clarament una ‘focaccia’, una massa de pa aplanada on s’hi van afegir fruites com ara una magrana o un dàtil, a més d’espècies i una salsa que els romans anomenaven ‘moretum’ i que és, per dir-ho així, una mena de salsa pesto. Un menjar deliciós per maridar amb una copa de vi negre romà de l’època.

Les primeres passes cap a la invenció de la pizza
Així doncs, a la Nàpols de l’Antiga Roma, a més d’una llarga tradició vitivinícola, ja s’havien fet passes importants cap al que, en el futur, es convertiria en un dels plats més famosos del món i un dels exemples més coneguts de la gastronomia italiana. En el cas de la pizza napolitana, precisament, un dels seus ingredients són els tomàquets coneguts com a ‘Pomodorino del Piennolo del Vesuvio’.
Tot plegat gràcies a un mural que forma part del que es coneixen com a ‘xenia’, unes imatges que corresponen a una tradició grega hel·lenística d’oferir obsequis al convidats. En aquest cas eren a l”atrium’ d’una casa que va ser descoberta a principis del segle XIX, després d’haver estat sepultada durant 2.000 anys pel mateix volcà i on, des d’aleshores, s’han anat fent excavacions successives.