VadeVi
El Most Concentrat Rectificat, una possible sortida a la crisi vinícola catalana
  • CA
Verema 2019 DO Penedès

!--akiadsense-->

L’excedent de raïm i en conseqüència del vi que s’hi elabora, serà el principal problema del sector vitivinícola català i una possible sortida que s’està estudiant és l’elaboració de Most Concentrat Rectificat que es podria utilitzar per fer cava.

Dels prop de 450 milions de quilos de raïm que es produeixen a Catalunya pràcticament la meitat es destinen a la producció de cava per tant, segons el president de l’Associació i el Col·legi d’Enòlegs, Joan Miquel Nadal, “si es modula el cava, el sector vitivinícola s’ajusta també”.

I és que el cava és qui patirà una crisi més forta si tenim en compte el desequilibri entre l’oferta i la demanda que ja s’arrossega des de fa uns anys i que va culminar la verema passada amb una rebaixa dels preus del raïm que van arribar a mínims històrics.

Ara amb el coronavirus la situació es veurà fortament agreujada i per això els sindicats agraris i la mateixa Generalitat reclamen mesures excepcionals al govern espanyol per fer-hi front.

El que s’ha posat sobre la taula de moment, és demanar la subvenció de la verema en verd, és a dir retirar una part de raïm abans que sigui madur i que després es paguin als productors els quilos perduts. Una altra proposa és que el Ministeri d’Agricultura compri l’excedent de vi per destinar-lo a la destil·lació i que l’alcohol resultant s’utilitzi per altres usos. Majoritàriament per fer biodièsel.

De la mesura que menys se’n parla però que les administracions comencen a estudiar és l’elaboració del Most Concentrat Rectificat. Un possibilitat, sobre la qual ja fa més de 30 anys que hi ha estudis a Catalunya. Es tracta de deshidratar el most fins que es converteix en una mena de melassa “un producte molt pur format per aigua, fructosa i glucosa que pot ser un substituïu del sucre per a realitzar la segona fermentació del cava”, explica Canals en declaracions a Vadevi.

Tenint en compte l’elaboració d’aquests escumosos a Catalunya es podrien reutilitzar fins a 27 milions de quilos de raïm pel que es reduiria de forma important l’excedent de raïm. A més, afegeix el president dels enòlegs, “el MCR ajuda a més reduir el grau alcohòlic. Seria molt interessant i és una mesura a tenir en compte”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa