VadeVi
S’aprova una renovació històrica en la regulació del cava
  • CA
Ampolles de cava de Freixenet

!--akiadsense-->

El Consell Regulador del Cava ha aprovat aquest dimecres per unanimitat la nova zonificació i segmentació qualitativa de la DO Cava. En un dels plens més transcendents de la seva història s’han aprovat unes mesures que segons el president de la DO, Javier Pagés, “situa el Cava a a l’avantguarda de les denominacions d’origen de vins escumosos de màxima qualitat elaborats sota l’estricte mètode tradicional”.

Als caves de més de 9 mesos se’ls denominarà a partir d’ara Cava de Guarda, i als de més de 18 mesos Cava de Guarda Suoerior. En aquesta última categoria s’engloben els Reserves, els Grans Reserves i els de Paratge Qualificat, acompanyats per un alt grau d’exigència, compromís i dedicació. No sols es parla, doncs, de l’opció d’identificar l’origen, el territori; sinó de conceptes com ara ecològic, registre de vinyes que reuneixen unes condicions molt especials i temps de criança més llargs, tot això unit a una garantia de traçabilitat per al consumidor. La voluntat és aconseguir més singularitat i diferenciació per als caves amb unes quotes qualitatives elevadíssimes. Els Reserva, per exemple, passen de 15 a 18 mesos de criança, s’identifica l’anyada en l’etiquetatge, es disposa de nous marxamos i es potencia la sostenibilitat i els caves ecològics.

Així mateix, s’identifica a aquells cellers que duen a terme l’elaboració dels productes emparats per la DO Cava amb el 100% del premsatge i el vinificat en la propietat. D’aquesta manera, es busca posar en relleu i reconèixer en l’etiquetatge, mitjançant una distinció específica per celler (no per producte), el model de producció que, per les seves intrínseques característiques i condicions, permet donar valor especialment a la relació entre la vinya i la vinificació i el producte final, d’una banda, i al terroir i la proximitat per l’altra.

La zonificació de la DO Cava s’estableix en un triple nivell: en primer lloc, una zonificació marcada per grans trets climàtics i geogràfics, fruit de la mateixa configuració pròpia de la denominació d’origen, i que porta a delimitar quatre zones diferenciades. El segon nivell de zonificació seria el de les subzones, que vénen definides per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que les justifiquen, i que coincideixen amb regions vitivinícoles ja existents. Finalment, el tercer nivell de zonificació és el del Paratge Qualificat, que ve definit per la identificació de les parcel·les que el formen, havent de comptar amb característiques edàfiques, climàtiques i de cultiu pròpies que les diferenciïn del seu entorn.

S’han determinat les zones de Comtats de Barcelona (amb les subzones: Valls d’Anoia-Foix; Serra de mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent), del Valle del Ebro (amb les subzones: Alto Ebro y Valle del Cierzo), de Viñedos de Almendralejo i d’Altos de Levante. El Consell Regulador del Cava va convocar a grans especialistes mundials en vins escumosos per a examinar i avalar el projecte de segmentació i zonificació de la DO Cava. Són especialistes que han aportat el seu prestigi, expertesa, visions i valoracions a aquest desafiament. Es tracta d’experts del nivell de Richard Juhlin, Tom Stevenson, Ferran Centelles, Sarah Jane Evans MW, Pedro Ballesteros MW i Fernando Mora MW.

Els representants dels viticultors en el ple del Consell Regulador del Cava consideren que l’aprovació unànime d’aquestes mesures “és una fita històrica que posa en valor la vinya”, i també “un pas molt important per al sector”. Destaquen que la unitat d’acció ha permès tirar endavant un “decisiu” pla estratègic.

Els vocals representants dels elaboradors destaquen també la unitat i consens en el sector, que “han posat les bases per a aprovar una zonificació i una nova segmentació amb normatives qualitatives de gran exigència que han de permetre aconseguir encara majors cotes de qualitat i prestigi, juntament amb un sistema de classificació territorial que s’havia convertit en un dels principals anhels del sector”.

Des dels representants de les set Comunitats Autònomes implicades a la Regió del Cava s’aplaudeix que “les noves mesures permeten establir un origen territorial més precís i aclarir les diferents qualitats subratllant la nova categoria Premium de Guarda Superior”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa